Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020

«Αναστήθηκαν» και φέτος τα Λαζάρια (φωτό-video)

Με επιτυχία γιορτάστηκαν για ακόμα μια φορά τα Λαζάρια. Τα έθιμο, που έχει τις ρίζες του  στην έξοδο του Μεσολογγίου αναβίωσε ξανά χθες το απόγευμα στην Ματαράγκα με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως οργανωμένα γίνεται τα τελευταία 16 χρόνια. Η γιορτή ξεκίνησε με την παρέλαση χορευτικών τμημάτων από όλη την Ελλάδα στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Το κάθε τμήμα, με τοπικές φορεσιές και μουσικές, καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, ενώ ανάμεσα τους περπατούσαν άντρες του χωριού που κρατούσαν και χτυπούσαν τις  κουδούνες και τα κυπριά τους, όπως άλλοτε έκαναν οι Μακρυνιώτες, για να φανεί στους Τούρκους πολυάριθμος η μικρή τους δύναμη, και χτυπώντας τα όλη τη νύχτα, έδιναν την εντύπωση στον εχθρό, πως μεγάλη δύναμη βρίσκονταν στα μετόπισθεν των πολιορκημένων Μεσολογγιτών. 

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι ιππικοί όμιλοι και τα άλογα με τους μικρούς και μεγάλους καβαλάρηδες πέρασαν περήφανα ανάμεσα από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να τα θαυμάσει.

Η διοργάνωση των Λαζαριών είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη σε έναν ήρωα της επανάστασης. Φέτος ήταν προς τιμήν του οπλαρχηγού Δημήτριου Μακρή. Ο Δημήτριος Μακρής κατά το  1825 – 26, επικεφαλής πολυάριθμου στρατού, πήρε μέρος στην άμυνα του πολιορκημένου Μεσολογγίου, ως ένας από τους σωματάρχες της φρουράς, και ήταν αρχηγός μιας από τις τρεις φάλαγγες της Εξόδου. Όταν ο Καραϊσκάκης αναδείχτηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς, ο Μακρής τον ακολούθησε με το Σώμα του. Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη, όταν σχεδόν όλοι οι καπετάνιοι είχα προσκυνήσει, εκείνος αποσύρθηκε στο αρματολίκι του, αποτελώντας έτσι μια φωτεινή εξαίρεση. Ο πανηγυρικός για τον οπλαρχηγό Μακρή εκφωνήθηκε από την Πρεσβυτέρα της Ματαράγκας κα. Σαλάπα, ενώ  αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η παρουσία του τρισέγγονου του Δημ. Μακρή στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια, τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων διασκέδασαν τον κόσμο στην κεντρική πλατεία του χωριού, αφού όμως πρώτα απηύθυναν χαιρετισμό , ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός αλλά και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της δημοτικής κοινότητας Ματαράγκας κ. Ηλίας Κουτσονικόλας. Η χορωδία της Ματαράγκας τραγούδησε δημοτικά τραγούδια, τα μικρά παιδιά του χωριού έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου και η απαγγελία του μοιρολογιού του Μεσολογγίου έγινε από την κ. Μαλάμου, απόγονο της οικογένειας των Ντοβαίων.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικού διπλώματος στον κ. Ντζάνη, ο οποίος και συντηρεί το Μουσείο της Ματαράγκας αλλά απενεμηθεί και πλακέτα τιμής ένεκεν του προσφάτως απεβιώσαντα  τοπικού συμβούλου Ντζάνη.

Στην όλη εκδήλωση το «παρών» έδωσαν εκτός από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Π. Μοσχολιό οι αντιδήμαρχοι κ. Βλάσσης Σφυρής και κ. Στάθης Τσούκαλος, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Καζατζής.


Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.