Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ανησυχία από τους συνεχείς σεισμούς

Ανησυχία από τους συνεχείς σεισμούς

 Νέα δόνηση χτες βράδυ στη Ναύπακτο

Όσο κι αν «οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί» ή αν «παρακολουθούν το φαινόμενο» οι κάτοικοι του νομού όπως-κυρίως-εκείνοι της Αχαϊας βρίσκονται σε επιφυλακή. Χτες έγιναν δύο σεισμοί από τον ίδιο περίπου εστιακό χώρο και συγκεκριμένα στις 22.53 μόλις 10 χιλιόμετρα νότια από τη  Ναύπακτο με ένταση στα 4 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Είχε προηγηθεί μόλις μισή ώρα πριν σεισμός της τάξης των 3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 5 χλμ βόρεια του Ρίου, ενώ υπήρξε κι άλλος ένας της τάξης των 3,2 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη περιοχή ανάμεσα σε Πάτρα και Αίγιο είχαμε άλλο γεγονός-το μεγαλύτερο μέχρι τώρα-της τάξης των 4,3 Ρίχτερ και πάλι πολύ επιφανειακό. Παράλληλα έχουν υπάρξει μέσα σε τέσσερις μέρες ανάλογα γεγονότα στην περιοχή της Ζακύνθου και δεκάδες στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου δηλαδή νοτιοδυτικά από τη Ναύπακτο και δυτική από το Ρίο-Αντίρριο. Πέραν του ότι οι σεισμοί είναι πολύ επιφανειακοί και γίνονται αισθητοί μέχρι και το Αγρίνιο παρά την τάξη μεγέθους κάτω των 4 ρίχτερ, αυτό που ανησυχεί είναι ο αριθμός των δονήσεων.

Πάνω από 58 δονήσεις(!) έχουν συμβεί στην τάξη πάνω από τα 2,5 Ρίχτερ που τέτοιοι σεισμοί γίνονται αισθητοί. Εκείνο όμως που έχει όλο τον πληθυσμό μέχρι το Αίγιο σε εγρήγορση είναι το γεγονός ότι τέτοια μικρά ή μεσαία γεγονότα είναι σε εξέλιξη και απέναντι από την Πάτρα στο Ευπάλιο εδώ και δύο χρόνια(!).

Οι επιστήμονες λένε ότι το φαινόμενο μπορεί απλά να ηρεμήσει ή να συνεχιστεί για ένα διάστημα ακόμα…Κάτι όχι και τόσο σαφές αφού δεν είναι σε θέση να πουν για ποια μεγέθη μιλάμε…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.