Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ανησυχία στη Σκουρτού καθώς η τρύπα (βύθισμα) στο έδαφος μεγαλώνει συνέχεια

Ανησυχία στη Σκουρτού καθώς η τρύπα (βύθισμα) στο έδαφος μεγαλώνει συνέχεια

4Ανήσυχοι οι κάτοικοι της Σκουρτούς Ξηρομέρου παρακολουθούν το φαινόμενο, από τα τέλη Νοεμβρίου όταν ξαφνικά εντός του οικισμού και σε απόσταση 10 μέτρων από το τελευταίο σπίτι, άνοιξε μία τεράστια τρύπα στο έδαφος με βύθισμα άνω τον 50 μέτρων βάθος και εσωτερική διάμετρο πλάτος περίπου 10 μέτρα και η οποία τρύπα τον τελευταίο καιρό μεγαλώνει συνέχεια.
Η τρύπα που δημιουργήθηκε και μεγαλώνει προκαλεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και τρόμο, καθώς δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνειά της γης αφού το βύθισμα χάσκει και είναι δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Ενότητα Αιτ/νίας, Διεύθυνση Τεχνικών έργων) μετά από ενέργειες του Προέδρου της Σκουρτούς Στάμου Τζογάνη και του δήμου Ξηρομέρου, έκανε έλεγχο και διαπίστωσε τα παρακάτω:
«Η Τρύπα (οπή) λόγω του μεγάλου βάθους δεν μπορεί να οφείλεται σε αστοχία κάποιου τεχνικού έργου αλλά, είτε σε υπόγεια κατολίσθηση (π.χ. διάβρωση κάποιου στρώματος γύψου), είτε σε ύπαρξη σπηλαίου. Επίσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόγειων νερών σε άγνωστο βάθος δεν μπορέσαμε να το μετρήσουμε.
Κατά τη γνώμη μας απαιτείται ενδελεχής έλεγχος από ειδικό επιστήμονα π.χ. Γεωλόγου ή Σπηλαιολόγου κλπ το συντομότερο δυνατό αφού πλησίον υπάρχουν σπίτια και εμείς δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε ούτε τη διαμόρφωση του κενού κατά βάθος της οπής. Κατά τη γνώμη μας το ΙΓΜΕ για παράδειγμα είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους έρευνες (ήδη έχει κάνει αντίστοιχη έρευνα στην Κέρκυρα)».
Ο Πρόεδρος Στάμος Τζογάνης τονίζει ότι καθημερινά μεγαλώνει η αγωνία των κατοίκων για την τρύπα και επισημαίνει ότι αφού η Περιφέρεια δήλωσε αναρμοδιότητα για το βύθισμα μας παρέπεμψε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και στο ΙΓΜΕ και παρακαλούμε σύντομα να στείλουν ομάδα επιστημόνων για τη μελέτη της τρύπας και τη λήψη δειγμάτων από τη γύρω περιοχή πριν ανοίξει κι άλλο η τρύπα και καταπιεί σπίτια και ανθρώπους.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.