Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ανοίγει την όρεξη σε πολλούς Αιτωλοακαρνάνες ο νέος Καποδίστριας.

Ανοίγει την όρεξη σε πολλούς Αιτωλοακαρνάνες ο νέος Καποδίστριας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να διακινούνται πολλά και διάφορα σενάρια σχετικά με τα πρόσωπα που φέρονται να επιθυμούν να ριχτούν στη μάχη της ψήφου ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Επί του παρόντος το τοπίο είναι λίγο θολό, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του Καποδίστρια 2. Σε περίπτωση αλλαγής του αυτοδιοικητικού χάρτη να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον , αφού ουσιαστικά οι νέοι δήμαρχοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, μεγάλο εκλογικό σώμα καθώς και περισσότερα κονδύλια να διαχειριστούν (ελπίζουμε πάντοτε προς δημόσιο και όχι ίδιον όφελος!). Για την Αιτωλοακαρνανία λέγεται ότι θα υπάρξουν συνολικά 7 δήμοι αν και κατά την προσωπική μας εκτίμηση ο αριθμός αυτός θα κινηθεί μεταξύ 10 και 13. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς και τις περίπου 5 μονοεδρικές που προβλέπει για την Αιτωλοακαρνανία ο νέος εκλογικός νόμος (για τον οποίο όμως ο Σαμαράς εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την ψήφισή του), καταλαβαίνετε ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν άρδην, ενώ η ενασχόληση με την τοπική πολιτική σκηνή αποκτά πλέον βαρύνουσα σημασία προσδίδοντας ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στους αιρετούς αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους μας.

Ας περάσουμε όμως να δούμε τις προθέσεις αλλά και τις διερευνητικές επαφές που κάνουν όσοι επιδιώκουν το χρίσμα. Άλυτος γρίφος παραμένει το τι προτίθεται να πράξει ο νομάρχης Θύμιος Σώκος, ο οποίος ανήκει στους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος λέγεται ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος εάν ισχύσει ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη. Σε αυτή την περίπτωση θα παίξει καθοριστικό ρόλο το που θα προσχωρήσει ο νομός μας, αφού το ευνοϊκότερο σενάριο για τον κ. Σώκο θα είναι η δημιουργία περιφέρειας με Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία και Φωκίδα με την έδρα να βρίσκεται στο νομό μας. Κατά την προσωπική μας άποψη αυτό είναι μάλλον και το σενάριο που συμφέρει περισσότερο τον τόπο μας.

Όσον αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους εδώ τα πράγματα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κάπως συγκεχυμένα, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ μετά και την αλλαγή σε επίπεδο ηγεσίας. Στο Αγρίνιο ο νυν δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός θα είναι σίγουρα ξανά υποψήφιος με τη στήριξη του κυβερνόντος κόμματος. Απ την άλλη στη ΝΔ ακούγονται πολλά και διάφορα. Ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης ενδεχομένως να επιδιώξει να πάρει το χρίσμα, γι αυτό το λόγο λένε αρκετοί ότι επέλεξε δημόσια τη στάση ουδετερότητας στο δίλλημα Ντόρα ή Σαμαράς. Ο Γιώργος Παπαναστασίου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση στρέφοντας το βλέμμα προς το ελληνικό κοινοβούλιο, αν και όπως λέγεται δεν αποκλείεται να δεχτεί πιέσεις από τη Ρηγίλλης για να αλλάξει αυτή του την απόφαση. Ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Καζαντζής φέρεται να επιθυμεί το χρίσμα, ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούν πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής ισχυριζόμενοι ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να έχουν ελπίδες σε ένα από τα παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ.

Στο Μεσολόγγι ο δήμαρχος Γιάννης Αναγνωστόπουλος θα είναι ξανά υποψήφιος, με τον κ. Τέγα να δηλώνει ότι θα κατέβει και αυτή τη φορά με τη στήριξη της Ιπποκράτους. Ερωτηματικό παραμένει για τον εκλεκτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο καθηγητής και προϊστάμενος της γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, είναι το πρόσωπο που πάντα ήθελαν να κατεβάσουν υποψήφιο οι επιτελείς της Ρηγίλλης ποντάροντας στα ερείσματα που έχει σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Τελευταία ακούγεται έντονα και το όνομα του Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά, με το μεσσήνιο πολιτικό να σημειώνει υψηλά ποσοστά στο δήμο της Ιεράς Πόλεως. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο εκτός από το δήμο και για τη νομαρχία εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Από το περιβάλλον του πρώην βουλευτή ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τα εν λόγω σενάρια.

Όσον αφορά τη Ναύπακτο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το τοπίο είναι αρκετά θολό γι αυτό επί του παρόντος δεν μπορούν να γίνουν εύκολα προβλέψεις. Από την άλλη ο Θανάσης Παπαθανάσης θα επιδιώξει εκ νέου την κάθοδό του στην εκλογική αρένα. Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες λέγεται ότι Θύμιος Δρόσος, ο οποίος ήταν μαζί με τον Γιάννη Τσιτσέλη οι άνθρωποι του Σαμαρά στο νομό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επιθυμεί να διεκδικήσει για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος το δημαρχιακό θώκο της Ναυπάκτου. Τέλος και το όνομα του εξ Αμερικής ορμώμενου επιχειρηματία Κοζώνη περιέχεται πάντοτε μέσα στην ονοματολογία.

Τα προαναφερθέντα σενάρια διακινούνται τελευταία έντονα στο νομό, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλάει εκ του ασφαλούς σε περίπτωση που οι ηγεσίες των κομμάτων προκρίνουν τη διαδικασία του χρίσματος όχι με την απευθείας ανάθεση, αλλά με την εκλογή από τη βάση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.