Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ανοίγουν οι ασκοί του αιόλου για το Πανεπιστήμιο

Ανοίγουν οι ασκοί του αιόλου για το Πανεπιστήμιο


O προέδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων κ. Σωτήρης Παπαχρήστος απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου:

”Αξιότιμη κ. Υπουργός
Καταρχήν να ευχηθώ καλή επιτυχία, τόσο σε εσάς προσωπικά για το εξαιρετικά δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, όσο και στην κυβέρνηση συνολικά.
Με το παρόν θέλω να σας ενημερώσω για τα παρακάτω και να ζητήσω την άμεση παρέμβαση σας.
Με τον νόμο 3794 (ΦΕΚ Ι56, 4/9/2009) που ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο (ΦΕΚ 429, 29/9/2009 δηλαδή λίγες μέρες πριν τις εκλογές) ορίστηκε η Διοικούσα Επιτροπή.
Αν λάβει κανείς υπόψη του τη χρονική στιγμή ο σκοπός της αυτής ενέργειας είναι προφανής, ενώ για τη δεύτερη δεν μπορεί να βρεθεί απόλυτα πειστική απάντηση κατά πολύ ψύχραιμα κρινόμενη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως τουλάχιστον επιπόλαια ενέργεια.
Όμως οι συνέπειες και των δύο ενεργειών και ιδιαιτέρα της δεύτερης
είναι τραγικές για την τρέχουσα λειτουργία των τριών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο τα οποία και απαρτίζουν το νεοϊδρυθέν στα χαρτιά πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει διότι αυτή την στιγμή κανείς δεν ξέρει να μας πει, με πιο καθεστώς κάτω και από πια διοίκηση λειτουργούμε, και τι θα γίνει στο μέλλον. Έτσι πορευόμαστε σε ένα περιβάλλον πραγματικής ομηρίας που τα πάντα έχουν παγώσει και κανένα θέμα δεν προχωρά. Περαιτέρω που είναι και το χειρότερο δεν έχει προηγηθεί καμία απολύτως προετοιμασία για αυτή τη μετάβαση με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία του εγχειρήματος.
Αξιότιμη κ. Υπουργός
Το θέμα είναι πολιτικό και το ερώτημα που μπαίνει είναι. Θα αποδειχθεί η απαιτούμενη σοβαρότητα που επιβάλλει το τόσο σοβαρό εγχείρημα της Ίδρυσης ενός νέου Πανεπιστημίου ή θα συνεχισθεί η προχειρότητα. Το θέμα της ίδρυσης πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα με μεγάλη προχειρότητα. Και πιστεύω ότι είναι ικανός για σοβαρές αποφάσεις.
Επειδή προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει την θέληση και την τόλμη να δρομολογήσει μια νέα εποχή και να καθιερώσει μια νέα αντίληψη, σας καλούμε ενεργώντας άμεσα, να μας βγάλετε από το καθεστώς ομηρίας και να δώσετε το χρόνο στο υπουργείο παιδείας να μελετήσει με σοβαρότητα το θέμα, αφού η ηγεσία του πάρει μια ανάσα από την χιονοστιβάδα των προβλημάτων που θα έχει να αντιμετωπίσει με την ανάληψη των καθηκόντων της.
Για να επιτευχθεί αυτό επιβάλλετε άμεσα να γίνουν τα δύο παρακάτω.
Άμεση ακύρωση της Υπουργικής πράξης διορισμού της Διοικούσας επιτροπής, έστω και αν ακόμη προτίθεσθε κάποιούς από αυτούς να τους χρησιμοποιήσετε ξανά μελλοντικά σε αυτό το πόστο.
Νομοθετική παρέμβαση, όταν αυτό θα είναι εφικτό, για την προσωρινή αναστολή ισχύος του ιδρυτικού νόμου του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. (πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε σε άλλο νομοσχέδιο).
Αφού γίνουν αυτά , σε εύθετο χρόνο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το έργο της δημιουργίας των δομών και υποδομών αλλά και της όλης προετοιμασίας για την απόσχιση των τμημάτων του Αγρινίου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ένταξή τους στο Νέο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα πρέπει να μελετηθεί με προσοχή και το κόστος του εγχειρήματος το οποίο, κατά υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι σημαντικό.
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας σας ενημερώνουμε για την κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή σε τοπικό επίπεδο.
Οι τρεις φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο με ομόφωνες αποφάσεις των (Ιούνιος 2009), έχουν ταχθεί κατά της ανεξαρτητοποίησης των τμημάτων και της ίδρυσης του πανεπιστημίου αν προηγουμένως δεν εξασφαλισθούν κάποιες πολύ βασικές ελάχιστες προϋποθέσεις τις οποίες οι φοιτητές περιέγραψαν με σαφήνεια, οι οποίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν.
Ακόμη
η τοπική κοινωνία, παρά την πάγια και διαχρονική απαίτηση της ότι εδώ και τώρα θέλουμε Πανεπιστήμιο, έχει αντιληφθεί ότι Πανεπιστήμιο δεν είναι ένα πρόχειρο νομοθέτημα μερικών γραμμών και τώρα στέκεται μουδιασμένη, θα έλεγα αρνητική απέναντι στις εξελίξεις. (Τώρα έχει ωριμάσει και ζητά ένα όχι από ιδρύσεως θνησιγενές εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά ένα Πανεπιστήμιο που θα ξεκινήσει στηριγμένο πάνω σε στερεές βάσεις ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει προοπτικές σταθερής ποιοτικής ανάπτυξης και εδραίωσης στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. Έτσι, αν ημερωθεί σωστά και δοθούν οι αναγκαίες διασφαλίσεις, φαίνεται να είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια προσωρινή αναβολή στις εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το υπό εκκόλαψη νέο Πανεπιστήμιο.
Κυρία Υπουργός
Με αυτά τα δεδομένα οι προτάσεις που παραπάνω σας καταθέτω φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και τη διασφάλιση των αυτονόητων και σας καλώ και ταυτόχρονα σας παρακαλώ να ενεργήσετε αμέσως.
Παραμένω στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις επί του θέματος.
Με τιμή
Σωτήρης Παπαχρήστος
Καθηγητής Πρόεδρος του Τμήματος.”

Αυτή ήταν η παραπάνω επιστολή του κ. Παπαχρήστου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά την ακύρωση της αυτονόμησης. Εμείς θα σταθούμε σε δύο πράγματα:
1) Το ότι η επιστολή αυτή επικαλείται ως επιχείρημα πως η τοπική κοινωνία είναι αρνητική (!) απέναντι στις εξελίξεις. Δηλαδή σε ποιες εξελίξεις; Στην ίδρυση πανεπιστημίου και στο πως αυτό έγινε; Όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς που διαβάζετε το παρόν ιστολόγιο ένας τέτοιος ισχυρισμός
επιεικώς άστοχος και αναληθείς μπορεί να χαρακτηριστεί. Μπορεί να υπήρξε κριτική από μερίδα της ως προς το τρόπο υλοποίησης, αλλά ουδείς εναντιώθηκε στην καθε αυτή ίδρυση του Πανεπιστημίου.
2) Η επιστολή επικαλείται επίσης ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος είχε τραγικές συνέπειες ως προς την λειτουργία των τριών τμημάτων. Εμείς όμως σας παραθέτουμε την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμού και Νέων Τεχνολογιών. Αλήθεια για αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω φταίει το νεοιδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, που όπως η ίδια επιστολή λέει είναι στα χαρτιά; Η μήπως τα χαρτιά έχουν τόσο ισχύ ώστε στο εν λόγω τμήμα να συμβαίνουν τα εξής:
1. Δεν υπάρχει υποστηρικτικό – διοικητικό προσωπικό εκτός από μια γραμματέα και τους φύλακες.
2. Δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία, οι συμβάσεις των τεχνικών έληξαν και δεν τις ανανεώνουν.
3. Δεν υπάρχουν άτομα στη γραμματεία ούτε στη βιβλιοθήκη, έληξαν επίσης οι συμβάσεις αυτών
που υπήρχαν.
4. Οι συμβασιούχοι καθηγητές προσλήφθηκαν πολύ πρόσφατα, ενώ ως τώρα δεν είχαν ξεκινήσει κανονικά τα μαθήματα.
5. Ο πρόεδρος του τμήματος διαμένει στα Γιάννενα ενώ οι περισσότεροι μόνιμοι καθηγητές
είναι επίσης από εκεί και έρχονται μια μέρα την εβδομάδα να κάνουν μάθημα.
6. Η σχολή (που κατά το ήμισι είναι πληροφορικής) δεν έχει ούτε Ιντερνετ!! αφού υπάρχει κάποια βλάβη και δεν υπάρχουν τεχνικοί να το κοιτάξουν.
Για όλα αυτά ποιος ευθύνεται; Και αυτή την ερώτηση την απευθύνουμε και στους φοιτητές που αρκετοί από αυτούς διαβάζουν το παρόν ιστολόγιο. Έχουν απόλυτο δίκιο όταν διαμαρτύρονται για έλλειψη υποδομών και όταν ζητούν κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Για αυτό όμως, ποιος φταίει;
Εμείς από την πλευρά μας θυμίζουμε ότι το ’93 η οικονομική σχολή με παρόμοιο τρόπο έφυγε από το Αγρίνιο και πήγε στην Πάτρα. Οι φοιτητές τότε είχαν πειστεί ότι για όλα φταίει το “κακό” Αγρίνιο. Από ποιούς άραγε;
17 χρόνια μετά η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται σε παρόμοιο επίπεδο. Ας έχει η τοπική μας κοινωνία τα μάτια της ανοικτά…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.