Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Ανοίγουν όλα τα θέματα ηγεσίας και πολιτικής στη ΝΔ

Ανοίγουν όλα τα θέματα ηγεσίας και πολιτικής στη ΝΔ

se-thesi-maxis-briskontai-oi-delfinoi-tis-nd_2.w_lΟ Α. Σαμαράς πετάει το γάντι στους αμφισβητίες. Στο θέμα για αλλαγή ηγεσίας και έκτακτο συνέδριο, θα αντιπροτείνει έκτακτη εθνική συνδιάσκεψη. Μυστικές συναντήσεις.

Σε θέση… μάχης βρίσκονται οι δελφίνοι της ΝΔ για την κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2012, όταν επήλθε ο μεγάλος διχασμός στη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να ψηφισθεί ή όχι το δεύτερο μνημόνιο, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να πετάξει το γάντι σε όποιον έχει αποφασίσει να τον αμφισβητήσει.

Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να ρίξει το γάντι σε όποιον τον αμφισβητήσει, θέτοντας ευθέως ζήτημα ηγεσίας, και θα τον παραπέμψει στις καταστατικές διαδικασίες, δηλαδή συλλογή υπογραφών

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, όπου αναμένεται να ξεδιπλωθεί η στρατηγική όλων των πλευρών που θέλουν ρόλο την επόμενη μέρα στη ΝΔ,πυκνώνουν οι μυστικές συναντήσεις των κορυφαίων στελεχών, αλλά και προσώπων από την νεώτερη γενιά.

Ταυτόχρονα, ο Αντ. Σαμαράς πραγματοποιεί και ο ίδιος πολλές συναντήσεις με πιο χαρακτηριστική αυτή που είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να ξεπεράσει, χωρίς απώλειες, την συνεδρίαση, ενώ έχει αποφασίσει να προβεί σε σημαντικές κινήσεις στο εσωκομματικό πεδίο, προχωρώντας ακόμα και σε «ανθρωποθυσίες» στο στενό περιβάλλον του, απομακρύνοντας πρόσωπα που ήταν στην στενή ηγετική ομάδα.

Στη σκιά των πληροφοριών ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. αναμένεται να τεθεί και θέμα αλλαγής ηγεσίας και θα ασκηθεί σκληρή κριτική από δελφίνους, ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζεται να απαντήσει σε όλα τα σημεία και στο αίτημα που αναμένεται να τεθεί από αρκετούς για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ενδέχεται να αντιπροτείνει τη διεξαγωγή έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι σχεδόν οι δελφίνοι και οι βαρόνοι είχαν τις τελευταίες τρεις ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με πολλούς βουλευτές και στελέχη

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει συλλογικότερη λειτουργία στο κόμμα και με την ανάθεση ρόλων σε πρόσωπα όλων των αποχρώσεων, θα μιλήσει για την ριζική αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού από τη βάση έως την κορυφή, μια απόφαση που θα σημάνει και την πλήρη και σε βάθος ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και την ενεργοποίηση και νέων προσώπων.

Αν προκληθεί, ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να ρίξει το γάντι σε όποιον τον αμφισβητήσει, θέτοντας ευθέως ζήτημα ηγεσίας, και θα τον παραπέμψει στις καταστατικές διαδικασίες, δηλαδή συλλογή υπογραφών -1/3 των μελών της ΚΟ ή 1/3 των μελών της ΠΕ ή 1/3 των μελών του συνεδρίου -για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας του αρχηγού και έγκρισή της από το 50%+1 (δηλαδή 39 στην ΚΟ) για να γίνει εκλογή από τη βάση.

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης, πάρα πολλοί βουλευτές επισκέπτονται τον Κώστα Καραμανλή που συνιστά ψυχραιμία και τονίζει συνεχώς την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της παράταξης. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει, θα ακούσει τον Αντ. Σαμαρά και θα αποχωρήσει, ενώ το λόγο πιθανότατα δεν θα λάβει και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος θα κινηθεί αναλόγως το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνεδρίαση.

Για σήμερα, έχουν προγραμματισθεί αρκετές συναντήσεις,ενώ ετοιμάζεται και η κατάθεση κειμένου από ομάδα νέων μελών της Κ.Ο. για την ανάγκη στροφής της ΝΔ προς το κέντρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες όλοι σχεδόν οι δελφίνοι και οι βαρόνοι είχαν τις τελευταίες τρεις ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με πολλούς βουλευτές και στελέχη.

Για σήμερα, έχουν προγραμματισθεί αρκετές συναντήσεις, ενώ ετοιμάζεται και η κατάθεση κειμένου από ομάδα νέων μελών της Κ.Ο. για την ανάγκη στροφής της ΝΔ προς το κέντρο

Π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δεχθεί πάρα πολλούς βουλευτές, ακόμα και ορισμένους που ήταν «ορκισμένοι» υποστηρικτές του κ. Σαμαρά στο παρελθόν, ο Νίκος Δένδιας έχει συναντηθεί με ομάδα νέων βουλευτών και πολλά στελέχη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πραγματοποίησε αρκετές επαφές με βουλευτές, στελέχη της ΟΝΝΕΔ και συνδικαλιστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε δυναμική εμφάνιση στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης είχε αρκετές συναντήσεις με βουλευτές που έχουν πιο δεξιές απόψεις, ενώ συναντήθηκαν και συνομίλησαν η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Βασίλη Κικίλια.

Η Ντ. Μπακογιάννη είναι το μόνο στέλεχος που μέχρι στιγμής έχει αποφασίσει να θέσει ανοικτά θέμα παραίτησης του Αντ. Σαμαρά και τονίζει σε όλους τους συνομιλητές της ότι δεν την ενδιαφέρει η ηγεσία -αν και πολλοί λένε ότι αποτελεί την πιο αξιόπιστη ενδιάμεση και μεταβατική λύση -αλλά το μέλλον της παράταξης, ενώ μιλάει για την ανάγκη να υπάρξει μια υγιής και ισχυρή Κεντροδεξιά που θα πρέπει να βρει τον σωστό πολιτικό προσανατολισμό.

Σκληρή κριτική αναμένεται να ασκήσουν και οι Ευρ. Στυλιανίδης και Ν. Δένδιας ενώ μένει να φανεί αν θα θέσουν ευθέως θέμα ηγεσίας, ενώ ανοικτά θα μιλήσει και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ιδιαίτερα επικριτικός θα είναι και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που δεν πρόκειται να θέσει θέμα ηγεσίας, αλλά θα μιλήσει για τη λειτουργία του κόμματος, την ανάγκη αλλαγής προσώπων και για αναπροσαρμογή πολιτικής και φυσιογνωμίας.

Την υπεράσπιση του Αντ. Σαμαρά θα αναλάβει μια ομάδα περίπου 10-15 «σαμαροφυλάκων» και κεντρικό ρόλο έχουν οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης.

www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Μαρίνα Κ.

    Επιτέλους με την οικ/νεια Μητσοτάκη…Αρκετά έχει πληρώσει η Ν.Δ. για την οι/νεια αυτή! Το θράσος έχει και όρια. Ας τελειώσει η εωστρέφεια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.