Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Ανοικτή επιστολή για τον κόμβο αρχαιολογικού χώρου Πλευρώνας.

Ανοικτή επιστολή για τον κόμβο  αρχαιολογικού χώρου Πλευρώνας.

pl2

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ

   ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ   Μεσολόγγι  9  Σεπτεμβρίου 2013

 

Προς: Αξιότιμο κ. Απόστολο Κατσιφάρα

Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας-Πάτρα

   Ανακοίνωση: Γραφείο κ. Υπουργού Πολιτισμού

   Κοιν. 1) Αξιότιμο κ. Βασίλειο Αντωνόπουλο        

         Αντιπεριφερειάρχη  Περ. Ενότητας Αιτ/νιας

ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και                                                                                                                                                                                                       Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολόγγι                                                          

 3)  Τοπικό Τύπο                          μας

Θέμα:  Κόμβος Εθνικής Οδού Μεσολογγίου-Αρχαιολογικού Χώρου Πλευρώνας.                                                                                         

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,                                                                                 

    Σύμφωνα με το παραπάνω σχετικό, δικό μας έγγραφο, σας ζητούσαμε  την ανάγκη ολοκλήρωσης του κόμβου της Αρχαίας Πλευρώνας, με το παρόν επανερχόμαστε με το ίδιο αίτημα καθ΄ότι αν και έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη. Σας παραθέτουμε το ίδιο αίτημά μας.

Με αφορμή την διέλευση δεκάδων οχημάτων από τον κόμβο της Εθνικής οδού προς τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πλευρώνας για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του καλοκαιριού 2011 θέλουμε για άλλη μια φορά να επανέλθουμε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του κόμβου αυτού.

Προς τούτο σας γνωρίζουμε ότι πριν μερικά χρόνια είχε ξεκινήσει εργολαβία για την κατασκευή του κόμβου αυτού, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Στην υπόψη εργολαβία προβλεπόταν από τη μελέτη κατασκευής, όπως φαίνεται στο παρατιθέμενο σχεδιάγραμμα, να ολοκληρωθεί το έργο με σχετικές διαπλατύνσεις, τεχνικά, υπόβαση και ασφαλτικό τάπητα, γραμμοσκιάσεις για την ασφαλή και επιβαλλόμενη κίνηση των οχημάτων και ακόμη τον ηλεκτροφωτισμό του χώρου.

Μέχρι τώρα διαπιστώσαμε ότι κατά την κατασκευή έγιναν όλες οι εργασίες υποδομής, που αφορούσαν εκσκαφές, επιχώσεις, σκυροδέματα, υπόβαση και βάση με 3Α  ηλεκτρική εγκατάσταση καθώς και οι βάσεις φωτιστικών του κόμβου, σύμφωνα με τη συνταχθείσα μελέτη. Η Εργολαβία αυτή, για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώθηκε, παρέμειναν δηλαδή ελάχιστα να γίνουν ακόμη όπως, ισοπέδωση και συμπύκνωση της υπάρχουσας βάσης από 3Α  συγκολλητική ασφαλτική επάλειψη, ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας, γραμμοσκίαση και τοποθέτηση ανακλαστικών. Ο φωτισμός στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητος.

Η άποψη που κυκλοφόρησε ότι δρομολογείται να συνδεθεί ο κόμβος με την υπό κατασκευή Ιόνια Οδό δεν στέκει, δεδομένου ότι η Ιόνια Οδός θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος και δεν θα υπάρξει σύμφωνα με την μελέτη κόμβος στο ύψος αυτό.

Η Αρχαία Πλευρώνα πλέον σήμερα μετά από τόσα έργα που έγιναν, με επί πέντε χρόνια ανασκαφές, ανατάξεις, κτιριακές εγκαταστάσεις, παρουσιάζει σήμερα ένα σημαντικό Αρχαιολογικό Χώρο, άμεσα συνδεδεμένο και επισκέψιμο τουριστικά. Στον χώρο αυτό θεσπίστηκαν και γίνονται πολλές εκδηλώσεις όπως τα «ΠΕΥΡΩΝΙΑ» με παραστάσεις Αρχαίας Τραγωδίας, τα δύο τελευταία χρόνια εκατοντάδες Συμπολίτες μας γιόρτασαν την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Επίσης γίνονται ξεναγήσεις και επισκέψεις.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς σήμερα είναι η απαράδεκτη είσοδος από τον Εθνικό δρόμο. Τα χρήματα που απαιτούνται, όπως υπολογίστηκαν, δεν ξεπερνούν τις 20.000 χιλιάδες Ευρώ, χωρίς τον ηλεκτροφωτισμό. Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα και πολλές φορές η κίνηση έφτανε σε όρια πραγματικού δυστυχήματος.

Απορίας άξιον είναι γιατί η νέα σε εξέλιξη σήμερα Εργολαβία ανάπλασης όλων των κόμβων για άρση της επικινδυνότητας από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα δεν συμπεριλήφθηκε και ο υπόψη κόμβος. Η Διεύθυνση Δ3 του ΥΠΕΧΩΔΕ έπρεπε να δώσει περισσότερη προσοχή, κατά το στάδιο εκπόνησης της μελέτης γι΄ αυτό τον κόμβο που παρουσιάζει άκρως μεγάλη επικινδυνότητα.

        Κε Περιφερειάρχη,

Εφ΄ όσον δεν γίνει κάτι με την Διεύθυνση Δ3 σύντομα θα πρέπει να ενεργήσετε να συνεχιστεί το δικό σας έργο, για την ολοκλήρωσή του. Με την ευχή ότι θα τύχουμε άμεσης απάντησης  σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με  Εκτίμηση για το Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΧΡΗΣΤΟΣ  ΣΙΑΣΟΣ          ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ             ΕΛΕΝΗ  ΠΛΑΚΙΔΑ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.