Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Οι προβληματισμοί μιας μητέρας φοιτητή για το Πανεπιστήμιο

Μητέρα φοιτητή  στο Αγρίνιο, εκθέτει με τα δικά της επιχειρήματα  τις απόψεις και αγωνίες της για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και ειδκότερα για το  Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων . Η ανοιχτή επιστολή απευθύνεται προς τους βουλευτές του Νομού αλλά επι της ουσίας αφορά όλους μας σε αυτήν την πόλη. Από τις αρχές της έως τους πολίτες και την ακαδημαική κοινότητα.Αναλυτικά η επιστολή:

Προς όλους τους Βουλευτές Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Είμαι μητέρα Φοιτητή του Τμήματος Διαχείρισης  Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Αγρίνιο. Αποφεύγω να αναφέρω σε ποιο Πανεπιστήμιο ανήκει το συγκεκριμένο Τμήμα γιατί… δεν ξέρω! Κάναμε εγγραφή στο πρώτο έτος και το Τμήμα ανήκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αργότερα ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και το Τμήμα εντάχθηκε εκεί. Τώρα μάθαμε ότι με το Σχέδιο Αθηνά, το Τμήμα θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Και ειλικρινά ως μητέρα δεν θα με ένοιαζε σε ποιο Πανεπιστήμιο ανήκει, αν το συγκεκριμένο Τμήμα είχε εξασφαλισμένα τα επαγγελματικά του δικαιώματα, όπως συμβαίνει σε όλες τις Χώρες του κόσμου, για τα  Δημόσια Πανεπιστήμια και αν είχε το κύρος που του αρμόζει. Το Τμήμα είναι πενταετούς φοίτησης, με μαθήματα πολυτεχνικών σχολών και με αποφάσεις της Συγκλήτου για μετονομασία σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος. Γιατί όντως διδάσκονται και εξετάζονται στα ίδια μαθήματα με τους Μηχανικούς στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Ξάνθης αντίστοιχα και όχι τέσσερα έτη και με λιγότερα μαθήματα που είναι οι Περιβαλλοντολόγοι στη Μυτιλήνη.

Τα παιδιά δίνουν τον αγώνα τους γι αυτή την αναγνώριση και το φως φάνηκε στη χαραμάδα,  όταν ανακοινώθηκε ότι θα υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών που διαθέτει Πολυτεχνείο. (γιατί μια δικαιολογία έως τώρα ήταν ότι, πρώτα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αργότερα της Δυτικής Ελλάδος, δεν διαθέτει οργανωμένο Πολυτεχνείο για να τους αναγνωρίσει ως Μηχανικούς).

Και ω! του θαύματος το Τμήμα μεταφέρεται Διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εντάσσεται στη Σχολή… Θετικών Επιστημών μαζί με τους Μαθηματικούς, Φυσικούς, Χημικούς!!! Γιατί;; οι συγκεκριμένες σχολές είναι τετραετούς φοίτησης. Ποια η σχέση τους και ως προς το αντικείμενο και ως προς τις σπουδές και τον όγκο των μαθημάτων; Με ποια κριτήρια εντάσσεται ως θετική επιστήμη και όχι στο Πολυτεχνείο ως Μηχανικοί, αφού επαναλαμβάνω διδάσκονται και εξετάζονται στα ίδια μαθήματα με τους Μηχανικούς στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Ξάνθης;

Άκουσα τον Υπουργό τον κ. Αρβανιτόπουλο να λέει ότι Βασικός λόγος για την εφαρμογή του σχεδίου, είναι η ισχυροποίηση των τμημάτων, προκειμένου τα πτυχία να έχουν ισχυρό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Πως ισχυροποιεί το Τμήμα όταν δεν του παραχωρεί επαγγελματικά δικαιώματα και το κύρος που το αξίζει;

Αντιλαμβάνομαι ότι οι τοπικές κοινωνίες που καταργούνται τα Τμήματα, θα υποστούν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία τους. Ρωτήστε όμως και εμάς τους γονείς για το οικονομικό πλήγμα που έχουμε υποστεί ως υπάλληλοι, (δεν θέλω να επεκταθώ άλλο σε θέματα, που όλους φαντάζομαι πληγώνουν, για να μην αποπροσανατολίσω από το θέμα για το οποίο απευθύνομαι σε εσάς), αλλά και αυτό που θα υποστούν τα παιδιά μας όταν η ίδια η Πολιτεία δεν τους αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματά τους. Έχω μιλήσει με αρκετούς γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Αγρίνιο. Όλοι συμφωνούμε ότι αν προϋπόθεση για την αναγνώριση του Τμήματος ως Μηχανικοί, είναι η φυσική παρουσία του Τμήματος στην Πάτρα και η μετακόμιση των παιδιών μας εκεί, δεν θα διστάσουμε, παρόλη την οικονομική κρίση που υπάρχει. Για το καλό των παιδιών μας και για το μέλλον τους θα κάνουμε αυτό που πάντα κάνουμε και ξέρουμε να κάνουμε ως γονείς: άλλη μια θυσία. Φτάνει και η Πολιτεία και o Υπουργός ο κ. Αρβανιτόπουλος να προχωρήσει σε αυτό.

Όσον αφορά το Αγρίνιο, μια πόλη που φιλοξενεί τα παιδιά μας, και ομολογώ με αγάπη και ασφάλεια, έχω την αίσθηση ότι δεν κατάφερε από μόνη της να σταθεί στο ύψος και να κρατήσει στην πόλη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Το πρόβλημα για τους γονείς και τα παιδιά είναι να εξασφαλιστεί το μέλλον τους και να προστατευθούν τα δικαιώματά τους και όχι αν θα διατηρηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Ας διατηρηθεί! Με αναβάθμιση όμως των σπουδών και τη μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος (τους λόγους τους αναφέρω παραπάνω), πράγμα που τόσα χρόνια δεν έγινε,  και έμπρακτη συμπαράσταση από τους Φορείς και την κοινωνία του Αγρινίου, δεν υπήρξε (πέραν από κάποια αποσπασματικά ψηφίσματα και συνεδριάσεις). Οι αγώνες όμως δεν κερδίζονται με συνεδριάσεις και ψηφίσματα μόνο. Εμείς όμως πιστέψτε μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τα παιδιά μας στα οικονομικά οφέλη των … σουβλακίων και των ποτών της νυκτερινής ζωής του Αγρινίου.

Διάβασα τις δηλώσεις-δεσμεύσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παναγιωτάκη, μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  ότι δεν θα διεκδικήσει  τη μεταφορά Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Όπως διάβασα και τις δηλώσεις του Δημάρχου Αγρινίου κ. Μοσχολιού ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί μπορεί κάλλιστα μια νέα πρυτανική αρχή μέσα σε μια νύκτα να κάνει τις μετακινήσεις, όπως έγινε και παλαιότερα με την Οικονομική Σχολή.

Δεν διάβασα όμως δηλώσεις -δεσμεύσεις από καμία πλευρά για διεκδίκηση της μετονομασίας σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος και αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των παιδιών.  Και αναρωτιέμαι, γιατί;

Είτε στην Πάτρα μεταφερθεί το Τμήμα είτε παραμείνει στο Αγρίνιο, θα ήταν αναβάθμιση για την πόλη που το φιλοξενεί και το δίκαιο αίτημα θα εύρισκε τη λύση του.

Και αναρωτιέμαι αν πρόθεση είναι πράγματι η αναβάθμιση των σπουδών.

Εύχομαι τα παιδιά να έχουν τα εφόδια και να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, που τόσο τα χρειάζεται,  μετά το πέρας των σπουδών τους. Δύσκολο όμως! Η ίδια η πατρίδα τους τα έχει διώξει. Ήδη ο μεγάλος μου γιος ετοιμάζεται για διδακτορικό και έρευνα στο εξωτερικό. Η πατρίδα τους αδυνατεί να τα κρατήσει!

Σε καμία περίπτωση πρόθεσή μας δεν είναι να φύγουν τα παιδιά από το Αγρίνιο, μόνο και μόνο επειδή θα μετακομίσουν στην Πάτρα και σε ένα καλύτερο και πιο οργανωμένο Πανεπιστήμιο. Αν όμως είναι ο μοναδικός δρόμος για την αναγνώριση και μετοναμασία, ας προχωρήσει.

Εξάλλου κατά την ταπεινή μου άποψη (άσχετα από τις όποιες δηλώσεις) και για τον ίδιο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών θα ήταν θετική εξέλιξη η δημιουργία άλλης μιας σχολής για το Πολυτεχνείο τους. Γιατί να υστερεί έναντι του Πολυτεχνείου Κρήτης ή Ξάνθης; Ίσως να είναι και προσωπική του επιτυχία αν επί θητείας του αποκτήσει το Πολυτεχνείο Πατρών, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος!

Γι’αυτό,  ας βοηθήσει η τοπική κοινωνία και πρωτίστως οι εκπρόσωποί της προς αυτή την κατεύθυνση, βλέποντας λίγο πιο μακριά από τα οικονομικά οφέλη (ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνει η πατρίδα μας). Με ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ διεκδίκηση. Τώρα είναι η ευκαιρία για αναβάθμιση των Τμημάτων του Αγρινίου. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Δεν πιστεύω ότι θα είναι κανείς ευχαριστημένος, μόνο με την παραμονή των Τμημάτων στο Αγρίνιο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθεί νίκη ή επιβεβαίωση για το Νομό και τους εκπροσώπους του!!!

Παραμονή των Τμημάτων στο Αγρίνιο, με ταυτόχρονη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος σε ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

 Ανοίγω την τηλεόραση, να δω ειδήσεις, αν και το τελευταίο διάστημα μου προκαλεί αλλεργία, μόνο και μόνο για να δω την ουσιαστική  διαμαρτυρία του Νομού, για το Σχέδιο Αθηνά.

Σήμερα είχε διαμαρτυρία από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο, τη Λάρισα… Φοιτητές, Φορείς, Δήμος. Το Αγρίνιο, πότε;

Η τελευταία φορά που έγινε γνωστή διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα του Αγρινίου, ήταν τον Οκτώβριο του 2011 όταν οι ίδιοι οι φοιτητές  μόνοι, τους χωρίς τη συμπαράσταση κανενός Φορέα, κανενός Εκπροσώπου και κανενός Δήμου, βρέθηκαν στο διόδια Ρίου-Αντιρρίου, να παλεύουν μόνοι τους.

Θα ήμουν ευγνώμων για τα σχόλια σας.

15/2/2013

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.