Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Νέες περικοπές στην Αυτοδιοίκηση, αντιδρούν οι δήμαρχοι

Νέες περικοπές στην Αυτοδιοίκηση, αντιδρούν οι δήμαρχοι

ΠΕΔ-Δυτικής-ΕλλάδοςΕν όψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην  Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 2013, το  Διοικητικό Συμβούλιο  της Π.Ε.Δ.  Δυτικής Ελλάδας, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Αγρινίου Π.Μοσχολιός, στη  συνεδρίασή του στις 26 Νοεμβρίου 2013, ομόφωνα συμφώνησε στο ακόλουθο Ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ
του  Δ.Σ.  της  Π.Ε.Δ.  Δυτ. Ελλάδας

Εν όψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην  Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 2013, το  Διοικητικό Συμβούλιο  της Π.Ε.Δ.  Δυτικής Ελλάδας, στην  Συνεδρίασή του στις 26 Νοεμβρίου 2013, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Η νέα δραστική περικοπή – κατά 100.000.000 ευρώ – των ήδη ανεπαρκών πόρων της Αυτοδιοίκησης, που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, υπονομεύει καίρια τη λειτουργία των Δήμων και θέτει ουσιαστικά θέμα βιωσιμότητας όλων των δομών τους και κατ’ επέκταση υποβάθμισης του κοινωνικού τους ρόλου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας.

Οι νέες περικοπές θέτουν επιτακτικά το ερώτημα: θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο Δημόσιο Φορέα που – παρά τα όποια προβλήματα – εξακολουθεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, να δρα άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη και να υλοποιεί σημαντικά έργα υποδομής; Εάν ναι, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε μια περίοδο όπου περισσότερο παρά ποτέ ο πολίτης έχει ανάγκη τις πολύτιμες υπηρεσίες της κοινωνικής πολιτικής, πρόνοιας, υποστήριξης της τοπικής οικονομίας κ.λ.π.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να είναι μονίμως ο φορέας εκείνος που θα καλύπτει την ανεπάρκεια και τις αστοχίες των άλλων φορέων της γενικής Κυβέρνησης, πληρώνοντας βάρη που δεν της αναλογούν και για τα οποία δεν έχει καμία ευθύνη.

Κατόπιν τούτου, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας κατηγορηματικά αντιτίθεται σε κάθε μορφής περικοπή των πόρων που προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα απαιτεί την ενεργοποίηση μιας σειράς οικονομικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες μέσα από τις δομές της Αυτοδιοίκησης θα προσδώσουν ελπίδα και προοπτική στις τοπικές κοινωνίες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.