Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Αντίθετη στη διανομή μπανάνας η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Αγρινίου

Αντίθετη στη διανομή μπανάνας η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Αγρινίου

κατάλογοςΑνακοίνωση – Καταγγελία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Αγρινίου για το πρόγραμμα διανομής μπανάνας στα δημοτικά σχολεία:

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Αγρινίου (Ε.Σ.Γ.Κ.Α) καταγγέλλει τη συμφωνία της εταιρείας ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ με το Υπουργείο Παιδείας, για τη διανομή μπανάνας στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της χώρας και του δήμου μας, με το πρόσχημα την ενημέρωσής τους για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης.

Αρκετά δημοτικά σχολεία του Αγρινίου, ευτυχώς όχι όλα, με τη συναίνεση των Σχολικών Συμβούλων και των Διευθυντών τους, έχουν αποστείλει στους γονείς έντυπο «δήλωση συγκατάθεσης γονέων» για τη συμμετοχή του μαθητή στο πρόγραμμα, όπου αναφέρονται σ’ αυτό τα εξής:

«Αγαπητοί γονείς-κηδεμόνες των μαθητών μας, σας ενημερώνουμε ότι η εταιρεία ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει ενημέρωση μαθητών στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και κατ’ επέκταση την αλλαγή διατροφικών συνηθειών, με στόχο την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής. Επειδή το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν διανομή μπανάνας, η κατανάλωση της οποίας δεν ενδείκνυται σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ζητούμε τη συγκατάθεσή σας ή όχι για τη χορήγηση μπανάνας στο παιδί σας…». 

     

Μετά από τη ΦΑΓΕ, ήρθε η ΙΟΝ με τις σοκολάτες οι οποίες απαγορεύονται στα σχολεία,  τώρα έρχεται η Dole με τις μπανάνες και οι επιθέσεις των πολυεθνικών συνεχίζονται.

Κι αν κάποιος πει «δε χάλασε κι ο κόσμος αν φάνε τα παιδιά μια μπανάνα», του θυμίζουμε τις σταφίδες σε παλαιότερο αντίστοιχο πρόγραμμα όπου όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων (πέρα απ΄ όλα τα άλλα) ήταν ψεκασμένες ή ποτισμένες με διάφορα δηλητήρια.

 

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Αγρινίου, έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε κάθε τέτοιο πρόγραμμα που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, την επιχειρηματική δράση. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα που αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», για το «σχολείο επιχείρηση».

 Είναι φανερό πια ότι «Dealer» και «Ατζέντης» όλων αυτών των προγραμμάτων και των εταιρειών, είναι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας κι όσοι υπογράφουν τέτοια έγγραφα.

Η τυφλή συμμετοχή των σχολείων στις επιταγές των εταιρειών μέσω του Υπουργείου, σε καμία περίπτωση δεν κάνει το δάσκαλο και το σχολείο καλύτερο και δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο στην επιχειρούμενη αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών. Ας μην παρασύρονται οι Διευθυντές των σχολείων από τις βαρύγδουπες λέξεις των εγγράφων του Υπουργείου όπως «καινοτομία», «πρωτοβουλία», «κοινωνική ευθύνη», «προγράμματα», «συνεργασία με φορείς», κ.λπ.

 

Και για όσους τα ψάχνουν πιο βαθιά ας ρίξουν μια ματιά στο διαδίκτυο να δουν που αλλού είναι χωμένη η εν λόγω πολυεθνική.

-Η Διεθνής Οργάνωση Human Rights Watch σε μια έκθεσή της αναφέρει ότι εντόπισε «παιδιά στο Εκουαδόρ τόσο νέα, ακόμη και 8 ετών, να εργάζονται σε φυτείες μπανάνας σε συνθήκες απαράδεκτες και σκληρές. Chiquita, Del Monte, Dole, La Favorita, Bonita κατηγορήθηκαν επειδή χρησιμοποιούσαν φυτείες όπου εργάζονταν παιδιά».

-Είναι η εταιρεία που έχει κατηγορηθεί (μαζί με άλλες) για συνεργασία με κολομβιανές παραστρατιωτικές οργανώσεις (αυτές που στρατολογούν και ανήλικα παιδιά) για την παροχή «υπηρεσιών προστασίας» που περιλάμβανε τη δολοφονία συνδικαλιστών.

-Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian «το 2006 οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες μπανάνας στον κόσμο, η Del Monte, η Dole και η Chiquita, είχαν τζίρο σχεδόν 750 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία», αλλά «πλήρωσαν όλες μαζί φόρο μόλις 235.000 δολαρίων», λιγότερα δηλαδή από τις αποδοχές ενός ποδοσφαιριστή».

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν και πόσα πληρώνει η εταιρεία στην Ελληνική Εφορία (την ώρα που τα «χαράτσια» ..πέφτουν σαν χαλάζι) και πόσα γεύματα θα μπορούσαν να διατεθούν στα σχολεία και τις οικογένειες που λιμοκτονούν, από τις “νόμιμες φοροαπαλλαγές” που οι κυβερνήσεις της παρέχουν.

 

Είναι απαράδεκτο οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρο διαφήμισης και κολυμπήθρα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Να δίνουν δηλαδή ένα ψίχουλο για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τη φοροαπαλλαγή. Είναι φανερό ότι την πολυεθνική DOLE, όπως και όλες τις πολυεθνικές, δεν τις «έπιασε ο πόνος» για τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία. Φροντίζουν να παρεμβαίνουν στα σχολεία,

ώστε να κατευθύνουν τη συνείδηση των μελλοντικών καταναλωτών και εργαζομένων, δηλ. των παιδιών μας.

 

Τι δεν φαίνεται λοιπόν όταν ξεφλουδίζουμε μια μπανάνα;

Δεν φαίνονται οι φυτείες με τους ιθαγενείς και τα μικρά παιδιά που εργάζονται σε άθλιες συνθήκες με μεροκάματα πείνας, οι μεταφορές της άγουρης παραγωγής σε ψυγεία, η μεταφορά της μπανάνας σε φούρνους για την τεχνητή της ωρίμανση.

Χάθηκαν τα εγχώρια φρούτα και λαχανικά; Χάθηκε η ελιά, το σιτάρι, το καλαμπόκι, η πατάτα; Χάθηκε το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι; Χάθηκε ό,τι μας έθρεψε μέχρι να ανακαλύψουμε τα γαριδάκια, τα κρουασάν και τις συνθετικές τροφές που τρώνε τα παιδιά στην καθημερινότητά τους; Χάθηκαν οι γιατροί που μπορούν να ενημερώσουν για τη σωστή και υγιεινή διατροφή των μαθητών μας; Είναι η μπανάνα η απόλυτη τροφή και οι διατροφολόγοι της εταιρίας οι μοναδικοί γνώστες της ανθρώπινης υγείας; Για μια τσάμπα μπανάνα να γίνουν τα παιδιά διαφημιστές της εταιρίας;

Καλούμε τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Διευθυντές και τους  Συλλόγους Διδασκόντων των Σχολείων μας να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους: Να παραμείνουν παιδαγωγοί, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί κι όχι πλασιέ της ΝΤΟΛ ή της κάθε άλλης εταιρείας. Οι μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν ανάγκη την «ευαισθησία» και την «φιλανθρωπία» των εταιρειών και ιδιαίτερα των πολυεθνικών. Οι ίδιοι ξέρουν καλύτερα τις ανάγκες τους.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                    Γούναρης Απόστολος                    Τσόλκας Κων/νος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Κ. Νταλούκας

  Πραγματικά μένω έκπληκτος από την πρακτική αυτή.
  Πραγματικά δεν γνώριζα ότι η εταιρεία με τις μπανάνες DOLE διενεργεί πρόγραμμα εκπαίδευσης στην διατροφή των μαθητών.
  Πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ για την σχολική κοινότητα.
  Η διατροφή των παιδιών δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εκπαίδευσης του κάθε ενός. Ποιος πιστοποιεί ότι όλα αυτά που διδάσκουν (αλήθεια ποιος τα διδάσκει;) στα παιδιά είναι οι σύγχρονες αντιλήψεις για την διατροφή;
  Ντρέπομαι ως Παιδίατρος, που παρακολουθώ τα γενόμενα της διατροφής χρόνια τώρα στις ανεπτυγμένες χώρες, στην χώρα μου να γίνονται καργκιοζιλίκια και ο κάθε άσχετος να αναλαμβάνει ειδικό ρόλο πληροφόρησης για την διατροφή.
  Κρίμα γιατί όλες οι ανεπτυγμένες χώρες που λειτουργούν με σοβαρότητα και σέβονται τους πολίτες, και κυρίως τα παιδιά, έχουν και λειτουργούν προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των γονιών και των παιδιών κεντρικά, συγκεκριμένα και πιστοποιημένα από δημόσιους ή επιστημονικούς φορείς και δεν κάνει ο κάθε άσχετος ότι του κατέβει.
  Με την παχυσαρκία να είναι στο 50% στην χώρα μας, το μεταβολικό σύνδρομο να πλήτει νεαρές ηλικίες και το Υπουργείο Υγείας και Παιδείας να είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και να αφήνουν να αυτοσχεδιάζει ο κάθε ένας άσχετος, τα αποτελέσματα στην υγεία των παιδιών μας δυστυχώς θα γίνονται όλο και χειρότερα.
  Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής είχε προτείνει 3 μήνες πριν στην Υφυπουργό Υγείας κ. Παπακώστα ένα πρακτικό οδηγό διατροφής για όλες τις ηλικίες, αντίγραφο του ίδιου οδηγού που χρησιμοποιεί όλη η Βόρεια Αμερική και που είχαμε εξασφαλίσει να πάρουμε τα δικαιώματα για δωρεάν διανομή και χορήγηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Δυστυχώς μείναμε άφωνοι με την απάντηση του Υπουργείου Υγείας.
  “Δυστυχώς δεν μπορούμε να τον δεχθούμε γιατί ήδη το Ινστιτούτο Πρόληψης με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ μας έχει δεμεύσει να εκδώσουμε τους δικούς του”
  Σημειωτέον ότι ο οδηγός του Ινστιτούτου πρόληψης είναι βιβλία και όχι πρακτικός οδηγός.
  Ούτε να αντιγράψουμε δεν είμαστε άξιοι.
  Εμείς, ως Ένωση, θα πάμε στο Υπουργείο Παδείας, μετά από αυτό που διάβασα, και θα ζητήσουμε από τον Υπουργό να του χαρίσουμε τον οδηγό διατροφής να τον δώσει σε όλα τα σχολεία της χώρας, και να βοηθήσουμε με ομιλίες να ενημερώσουμε τους γονείς για την χρήση του. Και όλα δωρεάν, χωρίς ΕΣΠΑ Ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις και πράσινα άλογα. Να δούμε θα μας δεχθεί; θα μας ακούσει; θα καταλάβει τι θα του πούμε;
  Μέχρι τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Τουλάχιστον τα παιδιά μας έχουν να φάνε μπανάνες και θα τους ενημερώσει η Ντολ!!!! για την διατροφή τους!!!

  Κ. Νταλούκας – Παιδίατρος
  Πρόεδρος της ΈνωσηςΕλευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

  Το διατροφολόγιο στην διάθεση του συλλόγου σας , όπως και η ενημέρωση των μαθητών και των γονέων. όποτε μας το ζητήσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.