Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Αντίλογος σε Μακρυπίδη για το Μουσείο

Αντίλογος σε Μακρυπίδη για το Μουσείο

Φωτό από το γραφείο της Εταιρίας στο Αγρίνιο όπου δεσπόζει το πανώ με το αίτημα για Μουσείο στο Αγρίνιο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του απέστειλε επιστολή με την οποία ουσιαστικά εκφράζει τη διαφωνία της. Μεταξύ άλλων του θυμίζει ότι “το 2002 το ΥΠΠΟΤ αγόρασε με 3.300.000€ τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, που είναι ένα Διατηρητέο Κλασσικό Βιομηχανικό Κτίριο ταυτισμένο με την Ιστορία και την παραγωγή και της δικής σας πατρίδας, με σκοπό να γίνουν ένα Σύγχρονο Διαχρονικό Μουσείο του Νομού μας”. Αναλυτικά η επιστολή:

 

Κύριε Βουλευτά.

Πριν από όλα αυτά τα ωραία και σημαντικά που λέτε για την ίδρυση του Μουσείου στο Μεσολόγγι, ξεχνάτε ότι το 2002 το ΥΠΠΟΤ αγόρασε με 3.300.000€ τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, που είναι ένα Διατηρητέο Κλασσικό Βιομηχανικό Κτίριο ταυτισμένο με την Ιστορία και την παραγωγή και της δικής σας πατρίδας, με σκοπό να γίνουν ένα Σύγχρονο Διαχρονικό Μουσείο του Νομού μας.
Χωρίς να αρνούμαστε το δικαίωμα κάθε περιοχής να διεκδικεί υποδομές Πολιτισμού, σήμερα μάλιστα που η κρίση μαστίζει τη χώρα μας, έχει σημασία να μην ξεχνάμε ότι ο προγραμματισμός, οι προτεραιότητες και η οικονομική αποτελεσματικότητα σε μια εποχή που λεφτά δεν υπάρχουν, πρέπει να είναι βασικό κριτήριο άσκησης υπεύθυνης Πολιτικής και όχι ανέξοδης μικροπολιτικής. Και δεν αποτελεί υπεύθυνη Πολιτική τοποθέτηση η αγνόηση του γεγονότος ότι 3.300.000€ δόθηκαν στους κληρονόμους Παπαπέτρου – ανάμεσα τους και ο Δήμος Φυτειών – για να διασωθεί και αξιοποιηθεί σαν Μουσειακός χώρος ένα Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Μνημείο της Νεότερης Ιστορίας μας ωφέλιμου εμβαδού 4.500 τμ. που βρίσκεται στο κέντρο του νομού μας.
Η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που από το 2008 έχει αναδείξει το θέμα αξιοποίησης των Καπναποθηκών Παπαπέτρου , πιστεύει και μαζί μας όλοι οι φορείς της περιοχής, ότι αποτελεί ανειλημμένη Υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά ιδιαίτερα των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων του Νομού να φροντίσουν ώστε ο χώρος αυτός να διασωθεί πρώτα γιατί κινδυνεύει να γίνει ερείπιο και να αξιοποιηθεί ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει και οι οποίες είναι πολλές.
Η εταιρεία μας έχει προτάσεις ο χώρος αυτός να γίνει ένας Πολυχώρος Πολιτισμού, ένα Διαχρονικό Μουσείο που θα συνδέει το χθες με το σήμερα και θα λειτουργεί σαν Κεντρικό Σημείο Αναφοράς όλων των επιμέρους Μουσείων που θα έχει ή θα αποκτήσει ο Νόμος στο μέλλον.

Με τιμή

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ ΠΑΝ. ΣΕΡΠΑΝΟΥ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.