Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Αντιδράσεις για τα σκουπίδια του Μεσολογγίου

Αντιδράσεις για τα σκουπίδια του Μεσολογγίου
Ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου
Ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Την προσωρινή ταφή των απορριμμάτων του σε ΧΥΤΑ όμορου δήμου ζητά ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, οι οφειλές του όμως από παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν φέρνουν αντιδράσεις…
Αίτημα κατατέθηκε από τον δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου προς τους δήμους Βόνιτσας, Ναυπάκτου και Αγρινίου για προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων στους εκεί Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, αφού ο ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι φαίνεται πως αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα χώρου, ενώ η δημιουργία νέου κυττάρου είναι πλέον αναγκαία.
Αυτή τη διαδικασία βάζει τώρα μπροστά, έστω και με μια κάποια καθυστέρηση, ο δήμος Μεσολογγίου. Ωστόσο, για την ολοκλήρωση της δημιουργίας νέου κυττάρου απαιτείται χρόνος και, ενόσω ο δήμος Μεσολογγίου βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικής άδειας για την επέκταση, ζητά από τους όμορους δήμους την προσωρινή ταφή των απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ, ανά διαστήματα, μέχρι τη διευθέτηση του χώρου στο Μεσολόγγι.
Η απόφαση για το αν το αίτημα του δήμου Μεσολογγίου θα γίνει δεκτό, θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΧΥΤΑ κάθε περιοχής. Ο απερχόμενος πρόεδρος του συνδέσμου του ΧΥΤΑ Στράτου, κ. Παναγιώτης Τζαμαλής, μιλώντας στο «Γ», αναφέρει πως υπήρξε πράγματι αίτημα από το Μεσολόγγι και πως κανένα κόλλημα δεν υπάρχει ως προς την προσωρινή ταφή των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Στράτου, «αφού και το Αγρίνιο μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί παρόμοια εξυπηρέτηση». Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Τζαμαλής αναφέρεται ωστόσο, σε χρέος του δήμου Μεσολογγίου προς το Αγρίνιο, ύψους περίπου 20.000 ευρώ, από παρόμοια περίπτωση ταφής των απορριμμάτων του Μεσολογγίου στην Στράτο κατά το παρελθόν: «Υπάρχει μια οφειλή από το Μεσολόγγι, που, παρά τις συνεχείς οχλήσεις του δήμου Αγρινίου για αποπληρωμή του, δεν έχει ,ακόμη, γίνει κάποια κίνηση», επιβεβαιώνει ο κ. Τζαμαλής, που εξηγεί ότι και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου έχει ενημερωθεί σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαναστασίου δεν είναι αρνητικός ως προς το αίτημα του δήμου Μεσολογγίου και εξετάζει όλες τις παραμέτρους. Το θέμα αυτό συζητήθηκε μάλιστα και σε συνεδρίαση, κατά την οποία δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια οριστική απόφαση.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Στράτου- το νέο Δ.Σ. πρόκειται να οριστεί μέσα στον Οκτώβριο κατόπιν ειδικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα- συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής του δήμου Αμφιλοχίας, αφού ο ΧΥΤΑ δέχεται τα απορρίμματα και του δήμου Αμφιλοχίας, εκτός από εκείνα του Αγρινίου και της Δ.Ε. Φυτειών.
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απ. Κοιμήσης, ωστόσο, είναι μάλλον αρνητικός απέναντι στο αίτημα του Μεσολογγίου, μια αντίδραση που οφείλεται τόσο στο προηγούμενο χρέος, όσο και στο γεγονός ότι Αγρίνιο και Αμφιλοχία θα πρέπει εν καιρώ να προχωρήσουν τις διαδικασίες για βελτίωση του ΧΥΤΑ Στράτου και να γίνουν ενέργειες επέκτασής του.
Τόσο το γεγονός ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Στράτου βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μεταβατικό στάδιο, όσο και οι αντιδράσεις από πλευράς Αμφιλοχίας, έχουν συμβάλλει στο να βρίσκεται το θέμα ακόμη σε εκκρεμότητα.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη- ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.