Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Αντιδράσεις στα Γιάννενα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο

Αντιδράσεις στα Γιάννενα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο


Όλο και περισσότερες είναι οι αντιδράσεις κατά της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου στα Γιάννενα. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρωινός Λόγος” των Ιωαννίνων σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της αυτονόμησης:

• «Φρενάρει» ή ματαιώνει η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας τόσο την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, που θα δημιουργούνταν με την αυτονόμηση Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσο και των τριών Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου (δύο στην Άρτα και ένα στην Ηγουμενίτσα).
Η ίδρυση του 22ου Πανεπιστημίου στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, θα επαναξιολογηθεί με κριτήριο την ακαδημαϊκή οντότητα και την επιστημονική φυσιογνωμία που πρέπει να διαθέτει ένα ΑΕΙ.
Υπέρ αυτής της επιλογής τάσσεται και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (εδρεύει στο Αγρίνιο) και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτήρης Παπαχρήστος, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ι. Γεροθανάσης υπενθύμισε πρόσφατα πως η Σύγκλητος είχε επισημάνει πως ο τρόπος οργάνωσης του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου έπασχε από άποψη οργάνωσης και στόχων.
Σε επιστολή που απηύθυνε στη νέα υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο καθηγητής κ. Παπαχρήστος προτείνει αναβολή στην αυτονόμηση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος ζητά από την υπουργό νομοθετική παρέμβαση για την προσωρινή αναστολή ισχύος του ιδρυτικού νόμου του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε σε άλλο νομοσχέδιο).
Ακόμη ζητά την «άμεση ακύρωση της υπουργικής πράξης διορισμού της Διοικούσας Επιτροπής».
Ο κ. Παπαχρήστος στην μακροσκελή επιστολή του επισημαίνει ότι οι συνέπειες τόσο από την απόφαση ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, όσο και από τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής είναι «τραγικές για την τρέχουσα λειτουργία των Τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο και τα οποία απαρτίζουν το νεοϊδρυθέν στα χαρτιά Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος».
Ο καθηγητής παρατηρεί ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει να μας πει με ποιο καθεστώς και κάτω από ποια διοίκηση λειτουργούμε, όπως και τι θα γίνει στο μέλλον. Έτσι πορευόμαστε σ’ ένα περιβάλλον πραγματικής ομηρίας, που τα πάντα έχουν παγώσει και κανένα θέμα δεν προχωρά».
Και προσθέτει: «Δεν έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία γι’ αυτή τη μετάβαση, με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία του εγχειρήματος».
Ο κ. Παπαχρήστος ενημερώνει την κ. Διαμαντοπούλου ότι «οι τρεις Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο με ομόφωνες αποφάσεις τους (Ιούνιος 2009) έχουν ταχθεί κατά της ανεξαρτητοποίησης των Τμημάτων και της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστούν κάποιες πολύ βασικές ελάχιστες προϋποθέσεις, οι οποίες αυτή την στιγμή δεν υφίστανται».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαντώντας στον κ. Παπαχρήστο το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Παλιούρας δήλωσε ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έχει περάσει απ’ όλη τη νόμιμη διαδικασία και η αυτονόμησή του είναι μια πραγματικότητα. Περιμένουμε την ενεργοποίηση της Διοικούσας Επιτροπής για να πάρουμε στα χέρια μας το Πανεπιστήμιο και να προχωρήσουμε μπροστά. Οι επιστολές που γράφονται, προέρχονται από ανθρώπους που έχουν μεγάλη ευθύνη για όλα τα προβλήματα, στα οποία αναφέρονται».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.