Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Αντιδράσεις στη Χρυσοβίτσα για το εργοστάσιο βιομάζας

H φωτογραφία της αγροτικής περιοχής, όπου ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μονάδα βιομάζας ανάμεσα στα χωριά Χρυσοβίτσα και Πρόδρομος
H φωτογραφία της αγροτικής περιοχής, όπου ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μονάδα βιομάζας ανάμεσα στα χωριά Χρυσοβίτσα και Πρόδρομος

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου και στην ευρύτερη περιοχή Πρόδρομος, Μαχαιράς, Αγράμπελο, Σκουρτού, με τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας βιομάζας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπόθεση ήλθε στο φως μετά την κατάθεση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας από βιοµάζα, ισχύος 1MW» στη θέση «Κληµάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, ∆. Ξηροµέρου, Π.Ε.Αιτωλ/νίας, που αναρτήθηκε στο διαύγεια από το Γραφείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συµβουλίου ∆υτικής Ελλάδας και που έφεραν στο φως τα μπλογκ Βλυζιανά και Μύτικας.
Αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής, είναι πως εάν γίνει αυτή η μονάδα παραγωγής, επειδή θεωρούν ότι η αποθήκευση της βιομάζας εγκυμονεί κινδύνους διασποράς μικροσωματιδίων στην άμεση περιοχή, θα «στραγγαλίσει» την τοπική οικονομία και τη γη που έχει πολλές αγροτικές καλλιέργειες και διατηρεί μεγάλη κτηνοτροφία.
Η υπόθεση της μονάδας δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα στους κατοίκους όπως: α)-Πόσο θα επιβαρύνει το περιβάλλον; β)-γιατί δεν ακολουθήθηκε διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και το θέμα τίθεται αιφνιδιαστικά και πιεστικά; γ)- Γίνεται να λειτουργούν τέτοιες μονάδες σε μικρή απόσταση από τα χωριά Χρυσοβίτσα και Πρόδρομος; δ)-Τι θα γίνει με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής, που είναι η κύρια πηγή της οικονομίας τους;» και άλλα πολλά.
Οι κάτοικοι άρχισαν ήδη να μαζεύουν υπογραφές και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν το «παρών» σε όλους τους αρμόδιους φορείς και όπου αλλού χρειαστεί και διατυπώνουν ενστάσεις για να περιοριστούν οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

xiromeronews.blogspot.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.