Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Αξιοπρέπεια και μετριοκρατία

alla2

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχω μιλήσει δυο μέρες τώρα πιστεύουν το εξής: ότι και να συμβεί, ακόμα και σε ρήξη να πάμε, ακόμα και υποχρεώσεις να μην πληρώσουμε δεν πάθουν τίποτε ειδικά όσοι «δεν έχουν να χάσουν τίποτε». Όταν δεν έχεις φράγκο δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε, λένε, και για τον λόγο αυτό από το πρωί γυρνάει βανάκι στο Μεσολόγγι που καλεί τον κόσμο σε επαγρύπνηση (στην Αθήνα στις 19.30 το απόγευμα έχει συγκέντρωση). Ο σημερινός στόχος είναι να δείξουμε ότι υπεύθυνοι για εδώ που έχουμε φτάσει είναι οι δανειστές. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο κόσμος να πιστεύει ότι δεν έχει να χάσει τίποτε, ούτε από την ρήξη, ούτε από τον περιορισμό κεφαλαίων ούτε από τίποτε. Η αυριανή συγκέντρωση όσων πιστεύουν στο «Μένουμε Ευρώπη» φαίνεται ήδη παράταιρη και μακάρι να βγω ψεύτης αλλά δεν την βλέπω να γίνεται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει τι ακολουθεί, ακόμα και τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας. Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι το θέμα των τραπεζών δεν αγγίζει τον πολύ κόσμο γιατί δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες… Δεν πρόκειται να καθίσουμε από τούτες εδώ τις γραμμές να επιχειρηματολογήσουμε περί του αντιθέτου. Αλλά επειδή εδώ μάθαμε να ζούμε με το ρητό «οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς» θα ήθελα πολύ να μάθω αν κατηγορούν αυτούς τους αριθμούς όσοι χτες στο νοσοκομείο ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους που δεν τα έχουν πάρει από την προηγούμενη ακόμα χρονιά.

Αντί να προσπαθήσουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο να αναφέρουμε μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, από τον Γιάννη Ιωαννίδη, καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικό σε θέματα στατιστικής.
Είχε θέμα «Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων – μια μετα-ανάλυση», όπου δεν παρουσιάστηκαν μόνο τα χρόνια του μνημονίου όπως θα νόμιζε κανείς. Σύμφωνα με αυτή συνολικά 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar. παρουσιάστηκαν και απέδειξαν ότι διαχρονικά η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά το ειδικό βάρος των επιστημόνων της, διεθνώς, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθός της. Αν και πληθυσμιακά οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%. Ομως, από αυτούς, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα(!), ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.

Όταν ρώτησαν τον ερευνητή τι φταίει απάντησε: «Φταίει ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία και στην ουσιαστική προσφορά. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι, παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας».

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. ταλιμπάν ορθόδοξος

  Υποθετική συνέχεια του άρθρου:
  “…Οπότε, τώρα με το Σύριζα, που ο Μπαλτάς μισεί την αριστεία (το είπαν και στο Σκάι), δε θα μείνει μυαλό για μυαλό στην Ελλάδα…”

  Αυτό δηλαδή φταίει.
  Μας πόνεσαν τα μυαλά!
  Γ.Σ., παρά τις φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειές σου, ΔΕΝ πείθεις.

 2. antikeimenikos

  Οι συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ψεκασμένοι μέχρι το κόκκαλο.

  Είμαστε χαμένοι από χέρι (χέρι ψεκασμένου νεοέλληνα ψηφοφόρου).

  Παρακαλείται η “συντριπτική πλειοψηφία” των Ελλήνων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν να επιστρέψουν τα λεφτά που έχουν κρύψει στα στρώματα και να μην τραβάνε όλη τη σύνταξη/μισθό όταν πληρώνονται για να μη χρειάζεται να παρακαλούμε τον Ντράγκι κάθε εβδομάδα να αυξάνει τον ELA…

  Αλλιώς, ας κόψουν το παραμύθι του “δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε” γιατί Κυριακή κοντή γιορτή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.