Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Απειλεί να τινάξει στον αέρα τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη η τιμή του πετρελαίου

Απειλεί να τινάξει στον αέρα τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη η τιμή του πετρελαίου

petrelaio2_484_355Η κατακόρυφη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, έχει σοβαρές επιπτώσεις και για την Ελλάδα, καθώς δημιουργεί εμπόδια στις επενδύσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και στα νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν την κατηφόρα, τότε ο διαγωνισμός της Ελλάδας για την παραχώρηση των 20 οικοπέδων θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τα οικόπεδα στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη είναι προγραμματισμένος για τον Μάιο.

Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου λειτουργεί ανασταλτικά σε νέες επενδύσεις και κυρίως στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί το 68% των 20 ελληνικών οικοπέδων βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος τουλάχιστον 2.000 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι οι γεωτρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν σε κόστος τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, σύμφωνα με τις αναλύσεις και με δεδομένη τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, είναι πιο συμφέρουσα η αγορά του πετρελαίου παρά την εξόρυξή του.

Έρευνα της Wood Mackenzie αναφέρει ότι οι διεθνείς πετρελαϊκοί οίκοι θα προτιμήσουν τα χαμηλού ρίσκου επενδυτικά προγράμματα και σε περιοχές που υπάρχουν σίγουροι πόροι, παρά οι επενδύσεις σε περιοχές όπως η Ελλάδα, όπου οι πόροι δεν είναι βεβαιωμένοι.

Η ίδια έρευνα αναφέρει ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη Noble Energy που για να διατηρήσει τον δανεισμό της στα τρέχοντα επίπεδα, χρειάζεται η τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται στα 120 δολάρια το βαρέλι. Με την τιμή λοιπόν κάτω από 50 δολάρια, το κόστος δανεισμού για τη συγκεκριμένη εταιρεία θα εκτοξευτεί.

Αντίστοιχα η εταιρία Total χρειάζεται μία τιμή πετρελαίου στα 119 δολάρια, η Chevron στα 115 δολάρια, η CococoPhillips στα 98 δολάρια, η BP στα 95 δολάρια, η Shell στα 79 δολάρια και η Exxon Mobil στα 96-97 δολάρια.

Πάντως, από τα 20 οικόπεδα τα 9 αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές της νότιας Κρήτης, ένα οικόπεδο νότια της Πελοποννήσου και 10 στην περιοχή του Ιονίου, με συνολική έκταση πάνω από 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

www.newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΒΛΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Στο ίδιο έργο θεατές…Ο Μανιάτης με τα γεωτρύπανα έγινε λαγός.Το πετρέλαιο θεωρείται πλέον καύσιμο ξεπερασμένης ενεργειακής γενιάς.Υπάρχει πλέον το υδρογόνο,η ηλιακή ,η αιολική και η ηλεκτρική ενέργεια-μπαταρία.Ξυπνήστε επιτέλους και αφήστε τους Έλληνες εφευρέτες να δράσουν.Μην περιμένουμε μόνο αεροπλανιές με ευρω δόλαρα…Αλλωστε σε μια χώρα με υψηλό τουρισμό θα ήταν ρίσκο η γεώτρηση σε θαλάσσιο χώρο μεγάλου βάθους με τους πιθανούς κινδύνους μόλυνσης που μπορεί να επιφέρει στο περιβάλλον…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.