Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Απογοήτευση μετά τον καθαρισμό στον Αμβρακικό

Απογοήτευση μετά τον καθαρισμό στον Αμβρακικό

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, πραγματοποίησε καθαρισμούς σε επιλεγμένα σημεία της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Μαΐου του 2011.

Η προσπάθεια έφερε στο φως όχι μόνο τόνους σκουπιδιών και άλλες πηγές ρύπανσης του υγροτόπου, αλλά κυρίως τη νοοτροπία και τις πρακτικές που υποθάλπουν και συντηρούν την κατάσταση αυτή, οδηγώντας σε συνεχή υποβάθμιση της περιοχής.

Η αρχή έγινε με τον καθαρισμό των ακτών στην περιοχή Κορωνησίας – Σαλαώρας το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου. Παρά την ευρεία δημοσιοποίηση που είχε λάβει η δράση από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η προσέλευση του κόσμου ήταν περιορισμένη, γεγονός που αποδεικνύει το έλλειμμα επαρκούς ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η δράση μεταφέρθηκε στο Ανάχωμα του Λούρου, όπου και είχε προγραμματιστεί ο δεύτερος εθελοντικός καθαρισμός από μέλη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και του Φορέα Διαχείρισης. Ωστόσο, η νοοτροπία «κρύβω τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» διέπει, όπως αποδείχθηκε, την κουλτούρα των τοπικών αρχών, οπότε και οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης της περιοχής κατέστη αδύνατη.

Καθώς «χαλί» δεν υπήρχε, τα απόβλητα που βρέθηκαν στο ανάχωμα (μπάζα, ογκώδη απορρίμματα, αδρανή υλικά, νεκρά ζώα, κ.α.) αναμοχλεύθηκαν «ατυχώς» με χώματα και καλαμιές, πριν από την άφιξη των εθελοντών, γεγονός που προκάλεσε διττό πρόβλημα: αφενός δεν επέτρεψε την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους εθελοντές, καθώς αυτά είχαν ενοποιηθεί πλήρως με τα χώματα και τα λοιπά υλικά, και αφετέρου επιβάρυνε επιπλέον την περιοχή λόγω της μεταφοράς των απορριμμάτων ακόμη πιο κοντά στο ανάχωμα, με τον κίνδυνο ευρείας διασποράς τους σε ολόκληρη τη ζώνη πλημμυρών του Λούρου κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

Η πικρή γεύση που άφησε η επίσκεψη στο Ανάχωμα του Λούρου μετριάστηκε από την αθρόα συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών στον καθαρισμό που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, στην παραλία της Βόνιτσας. Τα παιδιά, μαζεύοντας δεκάδες σακούλες με σκουπίδια, έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και τη βούλησή τους να προστατεύουν τον τόπο τους.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, μετά την επιτόπια διαπίστωση των πολυποίκιλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μοναδικής αξίας οικότοπος του Αμβρακικού, έχει ήδη αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Ζηρού για την προσπάθεια συγκάλυψης των απορριμμάτων στην περιοχή του αναχώματος του Λούρου και προτάσεις για την αποκατάσταση της περιοχής.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στη περιοχή, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία και παρεμβαίνοντας μέσα από τον θεσμικό του ρόλο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με στόχο τη διαφύλαξη και βιωσιμότητα του Αμβρακικού κόλπου.

Πηγή:econews

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.