Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Απογραφή πελεκάνων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Απογραφή πελεκάνων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Τρίτη πανελλαδική απογραφή πελεκάνων έγινε στο σύμπλεγμα των υγροτόπων λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου. Από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου έγιναν γνωστά τα εξής:

unnamedΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16/05 η τρίτη πανελλαδική απογραφή πελεκάνων σε 30 υγροτόπους της χώρας μεταξύ αυτών και στις λιμνοθάλασσές μας. Η δράση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κι αφορά στην απογραφή των δύο ειδών πελεκάνων: του παγκοσμίως απειλούμενου με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus), ειδών που απαντώνται και φωλιάζουν στην Ελλάδα. Συνολικά καταγράφηκαν 143 Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) με 91 ενήλικα και 52 ανώριμα καθώς επίσης 2 Ροδοπελεκάνοι (Pelecanus onocrotalus), οι οποίοι φαίνεται ότι θα προτιμήσουν την περιοχή μας για να φωλιάσουν μαζί με τους άλλους πελεκάνους στις ήδη ενεργές πέντε αποικίες.

Στόχος της απογραφής ήταν να καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός πελεκάνων που χρησιμοποιεί τους υγροτόπους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Στην καταγραφή συμμετείχαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (κ. Κασβίκης, κ. Παλαιός) καθώς επίσης εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές (κ. Νούλας, κ. Κοτσίρης, κ. Ιωαννίδου).

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Κατσαδωράκη (Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών για τους Πελεκάνους της IUCN-WI και επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών) ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή μας και τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για να μας μεταδώσει την γνώση και την εμπειρία του στην αναγνώριση και παρακολούθηση αυτού του πανέμορφου και σπάνιου είδους, οσο και για να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Φώτη Περγαντή και τον Συντονιστή του ΦΔ/ΛΜ κ. Γιάννη Σελιμά

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.