Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Αποδείξεις: Πρέπει να τις κρατάμε τουλάχιστον 5 χρόνια!

Αποδείξεις: Πρέπει να τις κρατάμε τουλάχιστον 5 χρόνια!

apodeikseis2_533_355

– Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών που θα ξεκαθαρίζει τι θα πρέπει να κάνουμε με τις παλιές αποδείξεις
– Να κρατάμε και τις παλιές αποδείξεις ζήτησε στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης γιατί μπορεί να κληθούμε για έλεγχο
– Μέχρι σήμερα έλεγαν ότι μόνο με πλαστικό χρήμα θα χτιστεί το αφορολόγητο! – Τι προβλέπει η νομοθεσία

Για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κρατούν τους αποδείξεις των προηγούμενων ετών με βάση τις οποίες έχτισαν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις αυτές προκειμένου να τις επιδείξουν σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις για το θέμα αυτό.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η νομοθεσία προβλέπει ότι όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να διακρατούν τις αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών με τις οποίες δικαιολόγησαν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος τους τουλάχιστον για 5 χρόνια για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι βάση νόμου οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό μέχρι και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014. Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και θα δηλωθούν το 2016 στην εφορία δεν ίσχυσε τελικά αυτή η υποχρέωση. Για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον κάνουν αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Τρύφων Αλεξιάδης αυτό θα ισχύει για όλες τις δαπάνες, ακόμη και αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Επίσης όλες οι δαπάνες της δήλωσης (ενοίκια, ιατρικές κα) θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών λογαριασμών για να αναγνωρίζονται από την εφορία.

Όμως, όπως δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μέχρι να αποσαφηνιστεί για ποιες χρονιές και για ποιες κατηγορίες θα αφορούν, θα πρέπει να κρατάμε όλες τις παλιές αποδείξεις γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθούμε για φορολογικό έλεγχο.

Σε ότι αφορά τις αποδείξεις του 2016, ο κ. Αλεξιάδης, ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρεωμένοι οι φορολογούμενοι να τις κρατάνε όλες, μέχρι να νομοθετηθεί η επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών, την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όπως τόνισε, «μόνο με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή καθώς ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να δικαιολογεί αυτά που δηλώνει».

http://www.newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Tsαφ

  Τι παραμύθια μας λεει πάλι αυτός. Αφού μέχρι σήμερα ο νόμος μας υποχρέωνε να κρατάμε τις αποδείξεις για ένα χρόνο.

 2. pol

  Μία φορά και ένα καιρό μας έλεγαν κάτι κύριοι του υπουργείου οικονομικών της Ελλάδας και μας υποχρέωναν να κρατάμε εκ του Νόμου τις αποδείξεις για ένα χρόνο.Μετά από κάμποσο καιρό, θα πρέπει να τις κρατάμε για πέντε χρόνια.
  ((( Σχετικά με την παραγραφή: η κοινοποίηση φύλλου ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994), δε μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Δηλαδή, για παράδειγμα, στις υποβαλλόμενες δηλώσεις του οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010) για τα φυσικά πρόσωπα, δε μπορεί να κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου από 1-1-2017 και μετά.
  Επισημαίνεται, όμως, ότι απαιτείται προσοχή στο χρόνο δεδομένου ότι οι παρατάσεις της παραγραφής είναι πολύ συχνές.
  Διαβάστε σχετικά τα θέματα του άρθρου 84 του βιβλίου “Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων – Πρακτικό Βοήθημα” των Δ. Σταματόπουλου – Α. Καραβοκύρη.
  Τέλος, επανέλεγχος είναι δυνατό να γίνει σε ειδικές περιπτώσεις μετά από ανεύρεση νέων στοιχείων.))) Αλλά το παράξενο είναι πως θα τις διασταυρώσουν αφού το μελάνι από τις ταμιακές μηχανές των παρελθόντων ετών έχει αλλοιωθεί μέχρι που σε μερικές έχει εξαφανιστεί λόγο της πολυκαιρίας. Εκτός αν τις διασταυρώσουν – ελέγξουν με ακτίνες ΧΧΧ.
  Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.