Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Αποδεκατισμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας

proizvodnja-ovce-velkoΣε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας από τις σοβαρές ελλείψεις στα 9 κτηνιατρεία του νομού όπου υπηρετούν μόλις 12 κτηνιατροι για την εξυπηρέτηση 11.500 μονάδων εκτροφής αιγοπροβάτων με περίπου 1,5 εκατομμύριο ζώα και 300 μονάδες εκτροφής βοοειδών με πάνω από 20 χιλιάδες ζώα.

Οι ανησυχίες των κτηνοτρόφων είναι απόλυτα δικαιολογημένες καθώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού, εδώ και χρόνια, είναι αποδεκατισμένες από το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Το ελάχιστο προσωπικό των υπηρεσιών προσπαθεί με αυταπάρνηση να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.
Χαρακτηριστικά στο κτηνιατρείο του Αγρινίου υπηρετούν τρεις κτηνίατροι για να εξυπηρετήσουν 400 χιλιάδες ζώα, στο κτηνιατρείο Αμφιλοχίας ένας κτηνίατρος για 200 χιλιάδες ζώα, στο κτηνιατρείο της Βόνιτσας ένας κτηνίατρος για 200 χιλιάδες ζώα, στο κτηνιατρείο της Κατούνας κανένας κτηνίατρος για 200 χιλιάδες ζώα, στο κτηνιατρείο του Αστακού 1 κτηνίατρος για 150 χιλιάδες ζώα, στο κτηνιατρείο της Κατοχής ένας κτηνίατρος για 120 χιλιάδες ζώα, στο ορεινό Θέρμο ένας κτηνίατρος για 80 χιλιάδες ζώα, στη Ναύπακτο δύο κτηνίατροι για 80 χιλιάδες ζώα και 2 κτηνίατροι στη πρωτεύουσα του νομού στο Μεσολόγγι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν τα περισσότερα σφαγεία από όλους τους άλλους νομούς, όπως υπάρχουν επίσης αρκετοί ιχθυογεννητικοί σταθμοί (Ναύπακτος , Αμβρακικός κόλπος , Ιόνιος Πέλαγος).
Επίσης υπάρχουν αρκετά τυροκομεία όπου οι κτηνίατροι συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου ΕΦΕΤ, όπως επίσης οι κτηνίατροι συμμετέχουν στις επιτροπές σταυλισμού. Οι περισσότεροι κτηνοτροφικές μονάδες του νομού βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για ένα εμβόλιο, για μια σφραγίδα. Ενώ η μη παρουσία δημόσιου κτηνιάτρου σε ολόκληρες περιοχές έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση και διεύρυνση ακόμα περισσότερων προβλημάτων στην υγεία του εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου της περιοχής, με συνέπεια να προκαλούνται ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μέσω της αδυναμίας εφαρμογής των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου.(Όπως συνέβη πριν ένα χρόνο με τα εκατοντάδες κρούσματα καταρροϊκού πυρετού).
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «αποδεκατισμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού Αιτωλοακαρνανίας»
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη ο εμπαιγμός και η υποκρισία όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, καθώς η εχθρική τους πολιτική απέναντι στους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους που από την μια μιλάνε για στήριξη της κτηνοτροφίας και προστασία της δημόσιας υγείας αλλά κάνουν τα πάντα για να σπρώξουν στον αφανισμό, στο ξεκλήρισμα τους φτωχούς κτηνοτρόφους για να μαζευτεί η κτηνοτροφική παραγωγή σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Όλα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και μπορεί να συμβάλλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφτούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φτηνά τρόφιμα, που σήμερα ξοδεύονται τεράστια ποσά για την εισαγωγή τους. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με μια άλλη πολιτική, με άλλο τρόπο παραγωγής που θα συμφέρει το λαό, τους φτωχούς κτηνοτρόφους και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».
Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής παρέμβασης το ΚΚΕ καλεί τους υπουργούς να λάβουν μέτρα για την άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού Αιτωλοακαρνανίας με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.