Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Αποκαρδιωτικό το κλίμα στην αγορά παρά τις εκπτώσεις

Αποκαρδιωτικό το κλίμα στην αγορά παρά τις εκπτώσεις

Αποκαρδιωτικό το κλίμα στην αγορά παρά τις εκπτώσεις

«Όλο περιμένουμε ότι κάτι θα γίνει αλλά…» λέει ο πρόεδρος των εμπόρων

«Ίσως είναι και στη ιδιότητα του εμπόρου ή στη φύση της δουλειάς να λες ότι κάτι θα γίνει την επόμενη μέρα και θα τα φέρω βόλτα. Αλλά πλέον η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Μπορεί να μην έχουμε ακόμα ένα ποσοστό στα χέρια μας που να προσδιορίζει ακριβώς την πτώση, αλλά ότι μόνο δραματική πτώση υπάρχει, αυτό είναι βέβαιο». Αυτή είναι η απάντηση του Πάνου Μπεσίνη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου στην ερώτηση αν οι εκπτώσεις έχουν αποφέρει κάτι στη προσπάθεια για επιβίωση που κάνουν οι έμποροι. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλο το μούδιασμα στην αγορά, που μαζί με την φημολογία για μαζικό λουκέτο προκειμένου να μην πληρωθούν και άλλοι φόροι ή/και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, κάνουν αδύνατο και κάποιον προγραμματισμό για δράσεις που θα βοηθούσαν την κατάσταση. «Αυτό είναι κάτι που μοιάζει να μην έχει λύση πλέον. Από τη στιγμή που το εισόδημα των υπαλλήλων έχει συρρικνωθεί και ο αγροτικός κόσμος είναι στη γνωστή κατάσταση, αυτό που θα ανέμενε κανείς θα ήταν να ελαφρύνουν οι κρατούντες τη φορολογία και ειδικά το ΦΠΑ. Αλλά, βλέπετε ότι εδώ και βδομάδες συζητούν για το αν θα το κατεβάσουν μια ή δυο μονάδες και αντίθετα πάνε σε αντιστρόφως ανάλογες λογικές που χειροτερεύουν το κλίμα και την ψυχολογία», συνεχίζει ο κ. Μπεσίνης.
Σύμφωνα με τον ΕΣΑ σε μερικές μέρες θα βγει κλιμάκιό του στην αγορά για να εκτιμήσει την κατάσταση από ένα ικανό δείγμα, κάτι που γίνεται πάντα στο τέλος Ιανουαρίου. Όμως τα αποτελέσματα είναι προδιαγεγραμμένα και το μόνο που μένει είναι να αποτυπωθούν σε ένα κλάσμα επί τοις εκατό.
«Δεν πρόκειται πια για μια αίσθηση που έχουμε κάποιοι, λόγω φιλοσοφίας ή διαφορετικής προσέγγισης των πραγμάτων. Οι έμποροι έχουν φτάσει να μην μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν να πετύχουν αυτοί που κυβερνούν. Μαζευόμαστε σε μια παρέα και υπάρχουν συνάδελφοι που είχαν ελάχιστες επιταγές, από σύμπτωση, για τον Ιανουάριο και δεν τις έβγαλαν! Που σημαίνει ότι για πρώτη φορά δεν έκανα τίποτε!» είναι η τελευταία, δυσάρεστη, διαπίστωση που μας μεταφέρει ο κ. Μπεσίνης.
Εδώ να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, οι καθιερωμένοι επιχειρηματίες είναι για άλλη μια χρονιά περισσότερο  απαισιόδοξοι στις εκτιμήσεις και προβλέψεις τους, γεγονός που αποδίδεται στη βαθύτερη αντίληψη του τρόπου λειτουργίας μιας επιχείρησης συγκριτικά με τους επίδοξους και νέους επιχειρηματίες αρχικών σταδίων. Σχετικά με τις δυσκολίες ίδρυσης μιας επιχείρησης, οι εγχώριοι επιχειρηματίες αρχικών σταδίων ήταν το 2010 οι περισσότερο απαισιόδοξοι σχετικά με τις δυσκολίες ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης. Το πιο ανησυχητικό;
Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πως έχει χρηματοδοτήσει κατά την τελευταία τριετία με προσωπικά κεφάλαια ένα νέο εγχείρημα που ξεκίνησε κάποιος άλλος φτάνει το 5,3%, ιστορικό υψηλό, μιας και το 2009 το ποσοστό έφτανε το 2,3% και το 2008 μόλις το 1,8%. Σχεδόν ένας στους δύο άτυπους επενδυτές ανήκε στην οικογένεια του επιχειρηματία (40% το 2009), ενώ το 27% χαρακτηρίζεται ως φίλος ή γείτονας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των άτυπων επενδυτών δηλώνει πως δεν αναμένει κέρδος από την επένδυσή του αυτή, γεγονός που ερμηνεύεται από την προσωπική σχέση μεταξύ των δύο μερών!

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.