Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Απολογισμός και θερινό πενθήμερο στη συνέλευση των εμπόρων

Απολογισμός και θερινό πενθήμερο στη συνέλευση των εμπόρων

Κλειστά τα Σαββάτα και φέτος το καλοκαίρι

Συνέλευση των εμπόρων του Αγρινίου πραγματοποιήθηκε σήμερα και κατόπιν δύο αναβολών λόγω μικρής συμμετοχής, στην οποία τα θέματα προς συζήτηση ήταν συγκεκριμένα αλλά και… φλέγοντα. Η οικονομική και διοικητική διαχείριση,  το πασχαλινό ωράριο, η μετακίνηση για φέτος της Πρωτομαγιάς από την Μ. Τετάρτη για την Τρίτη ημέρα του Πάσχα  και κυρίως η διατήρηση του πενθήμερου θερινού ωραρίου (του σαββατιάτικου κλεισίματος δηλαδή) ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν.

Αφού ορίστηκε προεδρείο με τους κυρίους Χ. Παπά, Δ. Χριστοδουλόπουλο και Δ.Μανδέλο, τον λόγο πήρε ο ταμίας του συλλόγου ο οποίος και αναφέρθηκε στην οικονομική διαχείριση  του 2012 ( 33.700 ευρώ περίπου τα έσοδα και τα 33.550 ευρώ περίπου τα έξοδα) ενώ τόνισε πως για το 2013 τα έσοδα θα είναι 49.199,92 ευρώ και πλήρως ισοσκελισμένα με τα έξοδα, ενώ αναφέρθηκε πως το Επιμελητήριο, λόγω μείωσης και των μελών του, δεν έχει τη δυνατότητα για οικονομική στήριξη των εμπόρων.

Στη συνέχεια, η Γραμματέας κυρία Χ. Παπαζήση έκανε έναν πλήρη απολογισμό των πεπραγμένων του συλλόγου και αναφέρθηκε εκτενώς στα αποκαρδιωτικά νούμερα που έφερε η έρευνα του  και αφορούν τα κλειστά καταστήματα της φετινής χρονιάς. Μεταξύ άλλων η Γραμματέας του Εμπορικού συλλόγου  ανέφερε πως έχει ζητήσει η ίδια από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου τη δωρεάν περίθαλψη για τους ανασφάλιστους εμπόρους που πλέον αποτελούν πλειοψηφία και πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει επίσημα αυτή τη στιγμή, αλλά ότι συμβαίνει ήδη άτυπα με την εθελοντική προσφορά των γιατρών και των νοσηλευτών του Νοσοκομείου. Η κα. Παπαζήση έκανε έκκληση προς τους συναδέλφους της για ενότητα απέναντι στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα: «Συνάδελφοι, σας κάνω έκκληση για ενότητα. Μονό έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα. Θυμηθείτε όλους αυτούς τους εμπόρους που έκλεισαν. Φανταζόταν κανείς από εμάς ποιοι θα είναι εκείνοι που τελικά θα κλείσουν. Ξέρει κανείς ποιος θα είναι ο επόμενος, αν θα είμαι εγώ η εσύ;»

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος του  Εμπορικού Συλλόγου κ. Π. Μπεσίνης ο οποίος και ενημέρωσε τους εμπόρους σχετικά με το ζήτημα της δικαστικής οδού για την μείωση των ενοικίων τους, ζήτημα που «καίει» όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή κάποιων εκ των παρευρισκομένων πάνω σε αυτό, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως ο νομικός σύμβουλος των εμπόρων θα φροντίσει να τους ενημερώσει εκτενέστερα. «Υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα που θα πρέπει να διαχειριστούμε για να προασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Η αδυναμία μας να το κάνουμε, πηγάζει απ’ τη μοναξιά μας. Αυτό φαίνεται και από τη μικρή συμμετοχή μας στις συνελεύσεις που, με εξαίρεση τη σημερινή, οι δύο προηγούμενες αναβλήθηκαν για ακριβώς αυτό τον λόγο» ενώ ξάφνιασε, όταν δήλωσε πως σκέφτηκαν ακόμα και την παραίτηση μπροστά στα δύσκολα σημερινά δεδομένα αλλά και την έλλειψη ενότητας των εμπόρων μεταξύ τους: «Σκεφτήκαμε να θέσουμε την παραίτησή μας στη δική σας κρίση και να μη διαχειριστούμε το κρίσιμα ζητήματα αλλά και το θέμα της πενθήμερης εργασίας το καλοκαίρι, που μάλλον εμείς δεν τα διαχειριζόμαστε με τον τρόπο που θα έπρεπε! Όμως η συνέλευση θα γίνει κανονικά και θα διαχειριστούμε τα ζητήματα».

Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το φλέγον ζήτημα του πενθημέρου πάρθηκαν σύμφωνα με τις περσινές. Η πλειοψηφία των εμπόρων ψήφησε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα τα Σάββατα από τις 29/6 έως και τις 31/8. Υπήρξε και η πρόταση να παραμείνουν κλειστά από τις 8/7 έως τις 24/8, η οποία βγήκε δεύτερη σε ψήφους. Μία Τρίτη πρόταση που κατατέθηκε από δύο άλλους εμπόρους, ήταν εκείνη της κατάργησης του πενθημέρου που πήρε όμως μόνο τις δύο δικές τους ψήφους. Το Πάσχα τα καταστήματα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το περισυνό ωράριο με μόνη διαφορά πως το Μ. Σάββατο το ωράριο θα διευρυνθεί κατά μία ώρα.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.