Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Απολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα για το δήμο

Απολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα για το δήμο

öùôïãñáößá 2Σε ξεχωριστή συνεδρίαση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου συζητήθηκε ο απολογισμός της χρονιάς για το δήμο.Παράλληλα στην τακτική συνεδρίαση που έγινε στη συνέχεια υπήρξε ειδική αναφορά στο νέο τεχνικό πρόγραμμα.

Από αυτό το δεύτερο το εντυπωσιακότερο σημείο ήταν όταν η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για “διαχείριση φτώχειας που θα υπάρξει άλλη μια χρονιά” ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός ανέφερε ότι πριν 2 χρόνια το ίδιο πρόγραμμα ήταν 18 εκατομμύρια, πριν ένα χρόνιο πάνω από 50 και τώρα 150 εκατομμύρια! Αυτά τα χρήματα είναι εκείνα που έχουν εξασφαλισμένους πόρους(σε συντριπτικό ποσοστό από το ΕΣΠΑ καθώς η ΣΑΤΑ είναι μειωμένη κατά 53%!)για το 2014 ενώ τα τρέχοντα έργα είναι ύψους 54, 8 εκατομμυρίων. Και φυσικά είναι απορίας άξιο πως ενώ τα έσοδα έχουν μειωθεί από το κράτος που καταρρέει έχουν βρεθεί πόροι τόσο σημαντικοί, κυρίως από το ΕΣΠΑ. “Το Αγρίνιο δεν είναι σαν άλλες πόλεις του ίδιους μεγέθους και φυσικά δε συγκρίνεται με άλλες πόλεις της περιφέρειάς μας από θέμα έργων. Δεν είναι μόνο το κέντρο”είπε ο δήμαρχος Αγρινίου, “είναι έργα όπως η αποχέτευση στην Τριχωνίδα ή το νερό στη Μακρυνεία που θα μείνουν. Θα κριθούμε όλοι συνολικά. Εγώ συνηθίζω να θυμίζω το πρόγραμμά μου και τι έχω κάνει από αυτά. Αυτό θα κάνω και τώρα σε πολύ δύσκολες εποχές. Πάντως έχουμε ένα λειτουργικό και συντεταγμένο συμβούλιο, αυτό το αναγνωρίζω. Τα έργα προχωράνε γιατί ακόμα και η αντιπολίτευση θέλει να γίνεται δουλειά. Δεν είμαστε σαν άλλα συμβούλια ειδικά τους προηγούμενους δύσκολους μήνες”.

Για άχαρο ρόλο της πλειοψηφίας έκανε λόγο ο κ.Καζαντζής, αλλά το ίδιο ισχυρίστηκε για την αντιπολίτευση η κ. Κατσαρή. Πάντως ο κ. Νικάκης ανέφερε ότι είναι ανεδαφικό το τεχνικό πρόγραμμα και όλα γίνονται κατ’ επιταγήν της Ε.Ε που θέλει ιδιωτικοποιήσεις στα  πάντα.

Προηγουμένως είχε προηγηθεί η κουβέντα για τον απολογισμό τον οποίο είχε παρουσιάσει ο υπεύθυνος οικονομικών κ. Ράπτης, κάνοντας λόγο για δραματικές μειώσεις από αυτοτελείς πόρους και από ΣΑΤΑ(μείον 80%), που παρόλα ταύτα άφησαν 4,8 αποθεματικό στο ταμείο του δήμο. Το λόγο από την αξιωματική αντιπολίτευση πήρε ο κ. Καλαντζής που ανέφερε ότι πρέπει  διαχειριστεί ο δήμος μια κατάσταση που δεν του ανήκει, ενώ οι δομές της πρόνοιας δεν είναι δικές του και, όπως είπε, αρκετά χωριά θα ήθελαν να αποχωρήσουν από το δήμο.Σε αυτό έκανε ειδική μνεία ο κ. Μοσχολιός λέγοντας ότι περιοχές σαν τη Μακρυνεία ανακύπτει να διαμαρτύρονται την ώρα που έχουν δρομολογηθεί τα θέματά τους, ενώ περιπτώσεις σαν της Άνω Μακρυνούς(σημ: υπήρξαν υπογραφές για ένταξη στο δήμο Θέρμου) δεν ξέρουν μάλλον, όπως ανέφερε, ότι πληρώνουν μειωμένο κατά το ήμισυ νερό. Να σημειωθεί ότι χαρακτήρισε τον απολογισμό και πλούσιο και εποικοδομητικό κάνοντας τον κ. Νικάκη να αναρωτηθεί αν τότε είμαστε μια χαρά και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα…Πάντως στο θέμα του απολογισμού ο κ. Νικάκης έμεινε σε προχειρότητες που υπάρχουν, όπως ανέφερε, κάνοντας επίμονες ερωτήσεις για θέματα, διπλοκαταχωρήσεων, για μη αναφορά του κόστους που θα έχουν οι τελεσίδικες αποφάσεις κατά του δήμου αλλά και για τη μη απογραφή υλικών. Για όλα τα παραπάνω, όπως είπε, η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταψήφιζε τον απολογισμό.

Και στο θέμα του αστικού ΚΤΕΛ υπήρξε διαφωνία με τον κ. Καλαντζή να λέει ότι θα μπορούσαν να δοθούν κάποια από τα 650 χιλιάδες ευρώ που χρωστώνται, για να απαντήσει ο κ. Μοσχολιός ότι το Αγρίνιο είναι από τις λίγες πόλεις που έχουν επιδοτούμενο από αυτές αστικό ΚΤΕΛ. Ο κ. Καλαντζής τέλος επέμεινε πολύ στην έλλειψη “κουλτούρας πόλης”που έχει ο δημότης κάτι που, όπως είπε, “είναι ευθύνη όλων μας”.

Για το αστικό ΚΤΕΛ πάντως υπήρξε και νέο θέμα όταν ο κ.Σβεντζούρης ανέφερε ότι με την αλλαγή των χιλιομετρικών κριτηρίων παιδιά πληρώνουν διαφορετικό εισιτήριο, κάτι που δεν είναι δυνατό να γίνεται για να απαντήσει η κ. Κατσαρή ότι πράγματι υπάρχουν αδικίες αλλά τα πράγματα τώρα απεικονίζουν πιο αληθινά τις χιλιομετρικές αποστάσεις που υπάρχουν. Ερώτηση υπήρξε και από τον κ. Καζαντζή για την αστυνόμευση στην κίνηση στην πόλη, όπου απάντησε ο κ. Μοσχολιός ότι για την κίνηση είναι υπεύθυνη η Τροχαία αλλά για τη στάθμευση θα πρέπει να γίνει μια ειδική υπηρεσία για να εισπράττει. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχτεί ο δήμος, το 10% της παραμονής δημοτικών αστυνόμων καθώς “έτσι θα μας έμεναν…1,5 δημοτικοί αστυνομικοί που απλά δεν θα έκαναν τη δουλειά”!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.