Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Απολογισμός με κείμενο για Ο.Ε.Κ και Εργ. Εστία

Απολογισμός με κείμενο για Ο.Ε.Κ και Εργ. Εστία

Με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας εγκρίθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων για το 1ο έτος της δημοτικής αρχής Αγρινίου, αλλά ίσως εκείνο που έκλεψε την παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η παρουσία στο συμβούλιο πλήθους εργαζομένων, γονιών και δανειοληπτών αλλά και ενδιαφερόμενων πολιτών για την περίπτωση του κλεισίματος ΟΕΚ και Ε.Εστίας.
Επειδή κρίθηκε ότι οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα και τη Δευτέρα πρέπει να υπάρχει απόφαση της πόλης του Αγρινίου σχετικά με την αναγκαιότητα αυτών των δομών για τους πολίτες της και παρότι επρόκειτο για ειδική συνεδρίαση, συντάχτηκε ένα κείμενο-απόφαση του σώματος -το οποίο θα υποστεί κάποιες μικρές τροποποιήσεις από τον νομικό εκπρόσωπο των εργαζομένων –η οποία δηλώνει σαφώς προς τα όργανα της Πολιτείας και τον πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι πρόκειται για υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την πόλη. Υπήρξε η σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων και αφού ο κ. Π. Καραμπούλιας ανέγνωσε το κείμενο που θα υιοθετηθεί οι εργαζόμενοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι αποχώρησαν. Προηγούμενως είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το Δημαρχείο και με πορεία είχαν πάει στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Σε ότι αφορά τον απολογισμό τώρα, τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός περιγράφοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν πλέον και για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι είναι ακριβώς η στιγμή που ο δήμος πρέπει να υπερβάλει εαυτόν κάτι που, όπως είπε, κάνουν οι εργαζόμενοι του παρά τις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά τους. Τόνισε ότι στόχος εξακολουθεί να είναι η ομογενοποίηση και οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους δήμους που ενώθηκαν, ενώ παραδέχτηκε ένα σχετικό θέμα στον ηλεκτροφωτισμό λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Έκανε λόγο για 37 εκατομμύρια ευρώ συνολικά που έχουν πέσει από το δήμο στην αγορά της πόλης από τα οποία τα 5 πρόκειται να βρεθούν σύντομα μέσω ΕΣΠΑ και να αποδοθούν στην τωρινή κρίσιμη περίσταση.
Από την μείζονα αντιπολίτευση το λόγο πήρε ο κ. Καζαντζής, γιατί ο κ. Σταμάτης μόλις είχε έρθει, κάνοντας λόγο για απολογία και όχι απολογισμό. Ο κ. Καζαντζής τόνισε ότι μόνο ένα έργο έχει φτιαχτεί και άλλα 5 είναι ενταγμένα, με τα υπόλοιπα να είναι υπό ένταξη και ούτε καν να έχουν δημοπρατηθεί. Παράλληλα ζήτησε να μάθει τι γίνεται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το Πανεπιστήμιο, το Τελωνείο και το κτήριο του Οργανισμού Καπνού. Ο κ. Καζαντζής κατέληξε ότι θεωρεί πως δεν έχει γίνει κανένα βήμα εμπρός.
Από τη πλευρά του ο κ. Νικάκης έκανε λόγο για το ποιος φταίει που τίποτε δεν είναι ίδιο πια, αναφέροντας ότι η Ελλάδα κυβερνάται από ένα πειθήνιο όργανο των τραπεζών που δεν έχει την έγκριση του λαού. Ζήτησε να «ξεσηκωθεί η αυτοδιοίκηση» ενώ ανέφερε: «Επιτέλους σας παρακαλούμε διεκδικείστε αυτά που δικαιούται η πόλη και μην ενδίδετε στα τρομοκρατικά σενάρια που σας περιγράφουν».
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η παρέμβαση Σταμάτη που έκανε λόγο για αποτυχία του Καλλικράτη αφού ήδη προωθείται στη Βουλή ο Καλλικράτης 2, λέγοντας ότι αυτό γίνεται γιατί δεν υπήρχαν οι σωστές προϋποθέσεις και εξηγώντας ότι ο κ. Μοσχολιός μπορεί να δικαιολογήσει-κατά τη γνώμη του-τις αστοχίες στη γενική αποτυχία του Καλλικράτη. Ο κ. Σταμάτης ζήτησε από τον δήμαρχο πολιτικές πρωτοβουλίες για αντίσταση και διαμαρτυρία καθώς και προώθηση εθελοντικών ενεργειών, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μοσχολιό ότι λειτουργεί κάποιες φορές αυταρχικά και δεν παραδέχεται τα λάθη του. Τέλος, εξηγώντας τη στάση στη Βουλή και το «όχι» στα μέτρα, που έφερε τη διαγραφή του, έκανε λόγο για επιλογή συνείδησης και για ανησυχία από τη στάση του πρωθυπουργού αλλά και από την έκδηλη αγωνία και το φόβο όσων τελικά ψήφισαν το νέο Μνημόνιο(κάτι που, όμως, ερμηνεύεται είτε ως αποτέλεσμα πιέσεων είτε ως αγωνία για κατάρρευση). «Υπήρξε φίμωση και οι αντίθετες απόψεις πήγαν στη γωνία» δήλωσε.
Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής(σημ. στον απολογισμό προσκαλούνται οι φορείς της πόλης και του νομού). Ο κ. Τσιχριτζής έκανε λόγο για παθογένεια στη δημόσια διοίκηση που θα έπρεπε κι αυτή να έχει ένα Καλλικράτη, ενώ έκανε λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση στο ΓΠΣ που στερεί το Αγρίνιο από ένα Βιοτεχνικό Πάρκο. Επέμεινε στην αντι-επιχειρηματική γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις, ενώ έκανε λόγο για αποφάσεις σαν εκείνη για το Τελωνείο που είναι απλά ένας συμψηφισμός μεταξύ των βουλευτών για το τι θα πάρει η μια πόλη και τι η άλλη, λογική ξεπερασμένη και επικίνδυνη σε εποχές σαν τις σημερινές.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μοσχολιός υπεραμύνθηκε του προγράμματος και του απολογισμού της παράταξής του λέγοντας ότι 87 εκατομμύρια που είναι ενταγμένα συνολικά στο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. «Αν δεν είναι αυτό διεκδίκηση για την πόλη τότε ποια είναι;» αναρωτήθηκε. Για το θέμα του νέου Καλλικράτη ανέφερε ότι πρόκειται για κατάκτηση, όχι των κομμάτων αλλά, των αυτοδιοικητικών, λέγοντας ότι καλώς έρχεται και δεύτερος, όχι γιατί απέτυχε ο πρώτος αλλά για να συμπληρωθούν τα κενά. Τέλος, για όσα ανέφερε για τη Βουλή και τις αποφάσεις του ο κ. Σταμάτης δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολη εποχή για όλους και ότι κατανοεί και τα «ναι» και τα «όχι» της Κυριακής. Τα πρώτα για να μην διαλυθεί η χώρα και τα δεύτερα σαν άρνηση για τις εξελίξεις που ζούμε.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.