Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Απολογισμός του 2013 στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

mosxoΑπολογισμό πεπραγμένων για το έτος που έφυγε περιελάμβανε το σημερινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγρινίου. Ως είθισται η διαδικασία ξεκίνησε με τη πρωτολογία του δημάρχου Αγρινίου κ. Μοσχολιού που έκανε λόγω για τους βασικούς άξονες που τέθηκαν στο δήμο και οι οποίοι ήταν να ομογενοποιηθεί, καθώς και να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα στην κρίση να διατηρηθούν οι κοινωνικές παροχές, να λύνονται τα προβλήματα καθημερινότητας, να μην χρεωθεί ο δήμος και να αξιοποιηθούν τα προγράμματα που τρέχουν ώστε να γίνουν έργα.

Όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή στο ταμείο του δήμου υπάρχουν 3,054 εκατομμύρια ευρώ ενώ 34,5 εκατομμύρια έπεσαν στην αγορά της περιοχής από χρήματα για έργα που σχετίζονται με το δήμο.  Ο κ. Μοσχολιός επέμεινε σε άλλον ένα απολογισμό στο γεγονός ότι δεν έκανε κανένα διορισμό και σαν απόδειξη έφερε την τελευταία αξιολόγηση από το υπουργείο που έδειχνε ελλειμματικό προσωπικό. Όπως είπε το μόνο που έκανε ήταν αν κάνει σταθερές τις επισφαλείς θέσεις εργασίας στο δήμο και να καλύψει τα κενά με όσα όπλα του έδινε ο νόμος για προσωρινές προσλήψεις. Ανέφερε, δε τη βοήθεια που πρόσφερε ο δήμος σε όσους κέρδισαν τα arxiασφαλιστικά μέτρα για να μην απολυθούν κάτι που έχει συμβεί μόνο σε 7 περιπτώσεις στην Ελλάδα ενώ θύμισε ότι και οι σχολικοί φύλακες πληρώνονται το 100% του μισθού τους ακόμα από την βοήθεια του δήμου να τονίσει ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο για τα έργα που δημοπρατήθηκαν ακόμα και στις 24 Δεκεμβρίου όπως εκείνο της υδροδότησης και των υπόλοιπων δήμων από το Καστράκι ενώ υπενθύμισε μια πληθώρα έργων απο το ΕΣΠΑ βάζοντας ως στόχο την ολοκλήρωση των έργων ως το 2015 που λήγει το παρόν ΕΣΠΑ καθώς και την ένταξη έργων στον νέο ΕΣΠΑ ως το 2020. Υπενθύμισε ότι θέματα που ήταν χρόνια όπως της Μακρυνείας με το νερό, την αποχέτευση και τον περιφερειακό δρόμο τώρα λύνονται όλα μαζί ενώ έκανε λόγο για τις μελέτες για το θέατρο Στράτου και τις αποθήκες Παπαπέτρου σε συνδυασμό με την μοναδικότητα του ΔΗΠΕΘΕ ως ενεργού ση χώρα και τα εγκαίνια της πινακοθήκης μαζί με τη δημιουργία νέας βιβλιοθήκης τώρα που ολοκληρώνεται η παρέμβαση στην παλιά Λαχαναγορά(Δημάδη).

pandimoΌλα τα παραπάνω πάντως δεν φάνηκε να τα συμμερίζονται οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για μιζέρια και ακινησία, στασιμότητα σε έργα όπως το πάρκο μαζί με τη προβολή έργων που δεν ανήκουν στον δήμο όπως είναι η παράδοση σχολικών μονάδων από την Περιφέρεια. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπως της Δημάδη ως 4 χρόνια απραξίας ενώ ότι δεν έγινε καμιά κίνηση για τη στάθμευση και τα άλλα καυτά ζητήματα της πόλης. Όπως ειπώθηκε δεν είναι πεπραγμένα αλλά οραματισμοί το να λες ότι έχεις ένα δήμο πρότυπο όταν βάζεις στο πρόγραμμα να τελειώσεις τα πάντα στο μέλλον

Τη σειρά των ομιλιών των εναρκτήριων ομιλιών ολοκλήρωσε ο κ. Νικάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση που τόνισε ότι η παράταξή του ήταν εκείνη που είχε πει ότι ο Καλλικράτης θα λειτουργούσε σαν το μακρύ χέρι της εξουσίας κόβοντας χρηματοδοτήσεις, επιβάλλοντας άλλες εργασιακές σχέσεις και παραδίδοντας κομμάτια της αυτοδιοίκησης στα ιδιωτικά συμφέροντα. “Δεν λύθηκαν βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και φέρει πολιτική ευθύνη ο δήμος ενώ επικαλείται ελεημοσύνες όπως είναι οι κοινωνικές δομές που έρχονται να κοροϊδέψουν τον πολίτη μετά από τις πολιτικές που του στέρησαν τα εισοδήματα”, ανέφερε. Υπενθύμισε, δε, ότι η παράταξή του καταψήφισε όλες τις καταστροφικές προτάσεις και προγράμματα που ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τον κ. Ζαμπάρα, πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ του επισήμανε ότι σε τιμολόγιο του νερού που είχε στην κατοχή του υπάρχει ένα «νέο τέλος έργων» που αγγίζει το 30% και το οποίο έρχεται να ξεπεράσει την τελευταία μείωση που έγινε στην τιμή του νερού. Η απάντηση του κ. Ζαμπάρα ήταν πως δεν πρόκειται για νέο τέλος στους λογαριασμούς του 2014, ενώ  έκανε λόγο για απόλυτες τιμές που ακολουθούν τις πολιτικές αποφάσεις, όπως αυτή να μην υπάρξει καμιά αύξηση στο νερό κάτι που τηρείται και στους καινούριους λογαριασμούς.

kkeΣτη συνέχεια ακολούθησε ένας κατάλογος ομιλητών που περιελάμβανε σχεδόν όλους τους αντιδημάρχους (Κατσαρή, Ράπτης, Τσούκαλος, Γαλαζούλα, Σερπάνου, Κραβαρίτη), τους κ.κ. Κουτρολό και Καλαντζή από της μείζονα αντιπολίτευση όπως και τους κ.κ. Σιδέρη και Δήμας. Οι μεν πρώτοι επικέντρωσαν στις δομές και το έργο του δήμου όπως η κ. Γαλαζούλα για τις χιλιάδες οικογένειες που ωφελούνται από τους παιδικούς σταθμούς ή η κ. Κατσαρή για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται με πολύ μειωμένους πόρους για την παιδεία σε έναν μεγάλο δήμο(«δεν είναι τίποτε αυτονόητο» ανέφερε, θυμίζοντας ότι λειτουργεί ΔΗΠΕΘΕ στην πόλη ενώ 200 παιδιά μαθαίνουν μουσική στη Φιλαρμονική). Αντίθετα οι της αντιπολίτευσης επέμειναν στην αναντιστοιχία όσων αναφέρει η δημοτική αρχή με τη καθημερινότητα των πολιτών επιμένοντας σε θέματα όπως του νερού όπου ο κ. Δήμας επέμεινε ότι παρά τις εξαγγελίες υπήρξε ένα τέλος(το ονομαζόμενο «τέλος 80%») που παρέμεινε στους λογαριασμούς, ενώ έκανε και νύξη για πολιτικές που ευνοούν εισβολή ιδιωτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Στη δευτερολογία του πάντως ο κ. Μοσχολιός αναρωτήθηκε αν κουράστηκε η μείζων αντιπολίτευση και έφυγε νωρίς από την αίθουσα(είχαν μείνει μόλις 2 σύμβουλοι στο τέλος…)ενώ τόνισε ότι τα έργα είναι υπαρκτά και όχι μόνο λύνουν προβλήματα αλλά δίνουν και εισόδημα σε εκατοντάδες πολίτες. Έκανε λόγο για μίζερη κριτική ενώ στις αναφορές για το πάρκο απάντησε ότι η βούληση του δήμου είναι το έργο να γίνει και μόνο απόφαση του ΣτΕ μπορεί να το αλλάξει αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι ποτέ δεν πήρε απάντηση που βρέθηκαν τα χρήματα για δύο προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο για ένα τέτοιο θέμα. «Το θέμα δεν είναι μνημόνιο-αντιμνημόνιο αλλά ότι οι πολίτες βρήκαν λύσεις στο δήμο που αλλού δεν θα μπορούσαν», εξήγησε.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.