Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από ξυλόσομπες και τζάκια

Τα προηγούμενα δυο βράδια που στο Αγρίνιο επικράτησε σχετική ή και ολική άπνοια έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος με τον αέρα που αναπνέουμε. Ειδικά τις βραδινές ώρες που τα τζάκια και οι ξυλόσομπες καίνε πια στο φουλ, λόγω οικονομικής κρίσης, μια ματιά σε μια πηγή φωτός καθιστά εύκολο να δει κανείς τι ατμόσφαιρα επικρατεί. Αρκεί να κοιτάξει κανείς μια κολώνα της ΔΕΗ.
Δυστυχώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και μάλιστα έχει και σαν παράπλευρη απώλεια ουσιαστικά το κάψιμο στο τζάκι και την ξυλόσομπα, τεράστιων εκτάσεων δάσους γύρω από το Αγρίνιο. Το χειρότερο, δε, είναι ότι η καύση γίνεται ολοένα και πιο ατελής καθώς οι πολίτες δεν διστάζουν να καίνε και ξύλα νοτισμένα ή από συκιά για παράδειγμα που δεν είναι κατάλληλα για τη δουλειά αυτή. Αλλά, «αυτά κόβουν…τα παιδιά», αυτά υπάρχουν… Και ο νοών νοείτω…
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες τα αστικά τζάκια συνεισφέρουν στο νέφος της πόλης σημαντικά ενώ παράγουν και πλήθος αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Ερευνα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Carbosol, έδειξε ότι το 50%-70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης, με βλαβερές για την υγεία ενώσεις άνθρακα, προέρχεται από τα τζάκια και την καύση βιομάζας! Σε μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό χημικής έρευνας για τοξικές ουσίες «Chemical Research in Toxicology» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας , επιστήμονες βρήκαν ότι τα αόρατα σωματίδια που εισπνέονται στους πνεύμονες, μπορεί να προξενήσουν ποικίλες βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA), περισσότερες φλεγμονές-οδηγούν σε ισχαιμικά επεισόδια- και μεγαλύτερη ενεργοποίηση γονιδίων που σχετίζονται με την πρόκληση ασθενειών.
Επειδή, τέλος, ένα νέφος σκεπάζει την πόλη κάθε βράδυ θυμηθείτε να καίτε δρυ, ελιά ή οξιά, να καθαρίζετε την καμινάδα το πολύ κάθε δύο χρόνια και αν έχετε χρήματα να προτιμάτε συμπιεσμένο ξύλο, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα, μπριγκέτες, όπως ονομάζονται, που έχουν πολύ καλύτερη καύση, με αποτέλεσμα καλύτερη θέρμανση και μικρότερες εκπομπές μικροσωματιδίων. Προέρχονται από ανακύκλωση έχουν δέκα φορές την απόδοση του απλού ξύλου, αλλά είναι πιο ακριβά που είναι και το πρόβλημα που δημιουργεί το νέφος… Εξαίρεση αποτελούν τα ενεργειακά τζάκια στον κανόνα που λέει ότι, ούτως ή άλλως, η θέρμανση από το τζάκι και την ξυλόσομπα είναι τοπική και συνεισφέρει μόνο 15% στη θέρμανση ενός μέσου σπιτιού και άλλωστε πολλοί ανάβουν το τζάκι για να ψήσουν ή για συντροφιά και αισθητική. Σε κάθε περίπτωση δεν καίμε βαμμένα ή βερνικωμένα ξύλα, περασμένα με λαδομπογιές, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό και δεν χρησιμοποιούμε χημικά προσανάμματα, με ανθυγιεινές ουσίες γιατί όλα αυτά συνεισφέρουν στο νέφος που διαπιστώνουμε κάθε βράδυ.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.