Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Απορίες για τις κλιματικές ζώνες και την επιδότηση πετρελαίου

Απορίες για τις κλιματικές ζώνες και την επιδότηση πετρελαίου

Πρέπει να είναι όλος ο νομός στην ίδια κλιματική ζώνη;

Σύμφωνα με διαρροές από  το υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει η σκέψη για την καταβολή επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης με βάση κλιματικές ζώνες σε συνδυασμό με το υψόμετρο. Με παλαιότερη απόφαση του υπουργείου  έχουν ήδη καθιερωθεί τέσσερις κλιματικές ζώνες- και ο νομός είναι στη Β Ζώνη- ενώ  οι περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσα εντάσσονται στην επόμενη ψυχρότερη κλιματική ζώνη από εκείνη στην οποία ανήκουν. Μέχρι εδώ καλά.

Μαζί με την Αιτωλοακαρνανία όμως είναι και περιοχές όπως τα νησιά του Ιονίου, η Χίος η Εύβοια και η Μαγνησία! Και αυτό παρά το ότι αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τους πίνακες που έχει δώσει το υπουργείο στη δημοσιότητα θα δει ότι η Αιτωλοακαρνανία κλιματικά τέμνεται από δύο διαφορετικές κλιματικές ζώνες! Το Αγρίνιο για παράδειγμα βρίσκεται στο μεταίχμιο (όπως και το Θέρμο) ανάμεσα σε δυο ζώνες κλίματος, ενώ ο νομός δε συμβαδίζει ολόκληρος με τις 4 ζώνες που έχει ορίσει το υπουργείο. Γιατί διαφορετικά το κλίμα του όπως λέει ο πίνακας που βλέπετε είναι “υγρό με πολλές βροχές, ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια!”. Και είναι το ίδιο με της Μαγνησίας και της Εύβοιας που είναι σε…άλλο χρώμα! Οπότε μάλλον πρέπει να υποθέσουμε ότι ανήκει σε κείνη τη λεπτή μπεζ γραμμή(όπως ίσως και η Ναύπακτος) που ο καιρός είναι “κλίμα με χειμώνες πιο ψυχρούς από ότι στις ακτές και ξηρά καλοκαίρια” κάτι που ακούγεται λογικότερο. Παράλληλα, σε χάρτες  που χρησιμοποιούν για το χειμωνιάτικο κλίμα οι επιστήμονες για την ευαίσθητη μελισσοκομία (και μάλλον είναι πιο χρηστικός από ότι του υπουργείου γιατί μετρά την επιρροή των ανέμων και τις θερμοκρασίες και όχι τις βροχοπτώσεις), παρατηρεί κανείς ότι η Αιτωλοακαρνανία εκτός της Νοτιοδυτικής και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και του Αιγαίου είναι σε μια ζώνη μέτριων θερμοκρασιών που όμως έχουν αρκετό ψύχος το χειμώνα στους Βόρειους ανέμους και αρκετά υψηλή θερμοκρασία στους Νότιους ανέμους( π.χ. χάρτης στο http://www.ellinikomeli.gr/melissokomos/arxarioi-melissokomoi/455-2011-01-25-00-35-58).

Τι ισχύει όμως και πως θα πάρει ο πολίτης την επιστροφή του φόρου, μέσω της ΔΕΗ τους ερχόμενους χειμώνες, βάση των κλιματικών ζωνών που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα;  Άποψη του άρθρου είναι ότι οι κλιματικές ζώνες του υπουργείου είναι μια σολομώντεια λύση και έχουν τεράστια στρογγυλοποίηση που εξισώνει το κλίμα του Αγρινίου με της Καλαμάτας, της Χαλκίδας ή της Μυτιλήνης, όταν είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικούς χειμώνες.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.