Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Αποχώρησε η αντιπολίτευση για τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αποχώρησε η αντιπολίτευση για τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου

Χθες Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε για τον πρώτο Κανονισμό Λειτουργίας των εργασιών του. Το θέμα εισήγαγε προς συζήτηση ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Καρπέτας αλλά προκάλεσε την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας κάνοντας λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της μείζονος αντιπολίτευσης».
«Αυτό που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη νεότερη εποχή και ιστορία είναι η μεγάλη κατάκτηση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που βασίζεται στην ύπαρξη και λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα, ο κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί συλλογικά, αντλούμε κύρος και νομιμοποίηση χάρις στη βούληση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Αυτοί είναι που μας έδωσαν την εντολή και αυτούς εκπροσωπούμε. Θεώρησα χρήσιμο να θυμίσω αυτά τα αυτονόητα για ένα και μόνο λόγο: Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία βασικοί θεσμοί της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας βρίσκονται σε κρίση. Αλλά αυτό που βρίσκεται σε κρίση είναι η ίδια η Δημοκρατία η υπεράσπιση της οποίας είναι μια κοινή υποχρέωσή όλων μας», τόνισε ο κ. Καρπέτας.
Σε άλλο σημείο της εισήγησης του ο Πρόεδρος του Σώματος υπογράμμισε: «Υπηρετούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο που είναι φορέας μια μεγάλης συνολικής δημοκρατικής εμπειρίας και συνάμα είναι ένας νέος θεσμός. Από εμάς εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, η πορεία του θεσμού και το κύρος του Συμβουλίου μας. Στη σημερινή μας συνεδρίαση έχουμε προς συζήτηση και ψήφιση τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τι είναι και τι θέλει να επιτύχει ο κανονισμός; Ο κανονισμός ρυθμίζει τη συνολική λειτουργία του Σώματος. Δηλαδή ρυθμίζει το πώς εισάγονται και το πώς συζητούνται τα διάφορα θέματα και το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις μας. Καθορίζει το ρόλο των παρατάξεων, αναφέρεται στη συγκρότηση των προβλεπόμενων επιτροπών, στις αρμοδιότητες του προεδρείου, στην άσκηση του ελέγχου και στο σύνολο της λειτουργίας μας».
Και στην εισήγηση του ο κ. Καρπέτα κατέληξε ως εξής: «Οι βασικές αρχές που μας καθοδήγησαν στη σύνταξη του κανονισμού είναι οι παρακάτω: Πρώτον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο όπως αυτό προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο για τις αιρετές Περιφέρειες. Δεύτερον, η κατοχύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του Συμβουλίου. Τρίτον, η αποτελεσματικότητα που πρέπει να μας διακρίνει ως βουλευόμενο όργανο. Ταυτόχρονα λαμβάνουμε όλες τις πρόνοιες και σε δύο ακόμα σημεία. Το πρώτο είναι η διαφάνεια. Ναι μεν οι συνεδριάσεις μας είναι δημόσιες αλλά τούτο δεν αρκεί. Πρέπει οι συζητήσεις μας και οι αποφάσεις να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και η πρόσβαση σε αυτές να είναι ανεμπόδιστη και απλή. Αυτή η επιταγή της διαφάνειας υπηρετεί και το δεύτερο στόχο που είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι για να έλθουν στην Ολομέλεια αλλά και στις Επιτροπές, να μας ενημερώνουν και να διατυπώνουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους».
Ωστόσο η παράταξη «Ζουμε Δυτικά» αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποχώρησε από τη συνεδρίαση με τον επικεφαλής της Γ. Παπαναστασίου να δηλώσει:
«Σεβόμενοι κατ’ αρχήν τον ρόλο μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο επιλέξαμε ν’ αποχωρήσουμε από την συνεδρίαση της 2ης Μαΐου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της μείζονος αντιπολίτευσης. Η συζήτηση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του οργάνου εξελίχθηκε ατυχώς σε παρωδία, βασιζόμενη σε παράλογα επιχειρήματα που στερούνται σοβαρότητας και κινούνται ταυτόχρονα σε αντιδεοντολογικές κατευθύνσεις. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου με επινοήσεις και «αλχημείες», επιχειρεί να επιβάλλει περιορισμούς στο ρόλο της αντιπολίτευσης, οριοθετώντας τις παρεμβάσεις της και υποδεικνύοντας τον τρόπο λειτουργίας της. Μπροστά σ’ αυτή την πρακτική, θα υποβάλλουμε τις ενστάσεις μας διεκδικώντας αυτονόητα την απόλυτα δημοκρατική αλλά και αποτελεσματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.