Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Απόψεις περί 28η Οκτώβρη

Απόψεις περί 28η Οκτώβρη

Φολκόρ Πατριωτισμός

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει. Πολλά γράφονται και πολλές διαφορετικές απόψεις ακούγονται. Φίλος αναγνώστης μας έστειλε το παρακάτω άρθρο από το περιοδικό POLI;
Προ-υπόθεση για την συγκρότηση του Ελληνικού κρατιδίου σύμφωνα και με τις ευρωπαικές συνθήκες(έθνος –κράτος ) του 18ου Αιώνα ήταν η εθνική ιδέα. Η πραγματικότητα του χώρου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν πιο σύνθετη εθνολογικά ,αυτό δεν εμπόδισε την Βαυαροκρατία να οργανώσει το « εθνικό συμπαγές».Με όχημα την εθνική ιδέα κινηθήκαμε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εθνική ιδέα ήταν αιτία για εποποιίες (διεύρυνση Ελλαδικού χώρου, Ελληνοιταλικός Πόλεμος),αλλά και για καταστροφές (Μικρασιατική, δικτατορίες κ.λ.π).

Πάνω στην Εθνική ιδέα «παρασιτούν» , για την ακρίβεια έχουν αποικήσει , από τον εμφύλιο και μετά οι έμποροι του εθνικισμού , οι εθνοκάπηλοι. Η καρικατούρα του Πατριωτισμού που πλασσαρίστηκε στην φοβισμένη και εξαθλιωμένη Ελληνική κοινωνία από τον εμφύλιο και μετά με αποκορύφωμα την Δικτατορία καθορίζει ακόμα το πλαίσιο και την ουσία κάθε αναφοράς σε Έθνος, εθνικό, εθνικές γιορτές κ.λ.π.
Οι κάτοικοι του χώρου που οι παλιοί ονόμασαν Ελλάδα διαπαιδαγωγούνται με πομπώδεις λόγους για την ανδρεία της Φυλής (ζωολογία κάνουμε; ),καυχησιάρικες εκφράσεις για τον Ελληνικό Πολιτισμό, τελετές , παρελάσεις .. Στο φαντασιακό του Έλληνα Πατρίδα είναι:
– Η καλλιέργεια του φόβου για τον εξωτερικό εχθρό και όχι η λύτρωση από την πολτοποίηση και τον χλευασμό που του επιφυλλάσει το ίδιο του το κράτος ,( στις εθνικές οδούς ,στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα πολιτικά γραφεία των εκπροσώπων του Έθνους, στην εφορία , στην αναξιοκρατία).
– Τα κλισέ Νομαρχών , Σεβασμιωτάτων και λοιπών επαγγελματιών εθνικιστών για την Μακεδονία ενώ ένα μέρος του Εθνικού χώρου όπως η Λίμνη Κορώνεια καταστράφηκε χωρίς δολιοφθορά Σκοπιανών , αλλά από την απύθμενη αδιαφορία τους για την.. Μακεδονία.
– Οι μαθητές να στρίβουν «κεφαλή δεξιάα» και συχνά να αντικρίζουν τα πολιτικά πρόσωπα που επί των ημερών τους η Ελλάδα αναδείχτηκε πρώτη σε διαφθορά και που ίσως αύριο τα καλέσει ο εισαγγελέας ,αλλά δεν είναι πατριωτισμός η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η λήψη μέτρων για βιωσιμότητα του χώρου που θα ζήσουν.
Οι στοιχίσεις , οι στολές ,τα τύμπανα , τα εμβατήρια, οι ξύλινοι λόγοι των πολιτικών δεν μπορούν να κρύψουν ή να αποσοβήσουν την κατάντια του χώρου, εδώ στην άκρη της Βαλκανικής , που οι παλιότεροι τον είπαν Ελλάδα, κατάντια που δεν προήλθε ούτε από αλλοεθνείς , ούτε από αλλόδοξους, ούτε από αλλόγλωσσους ,ούτε από αλλοδαπούς, αλλά μάλλον από την …ανωτερότητα της Φυλής.
Κάντε γρήγορα στις 11 ξεκινάει η παρέλαση !!

Η άλλη άποψη: Η αναγκαιότητα ύπαρξης της “αντιφολκόρ” ιστορική μνήμης!
Σχόλιο: Αυτό το άρθρο περιέχει αλήθειες. Βέβαια η αλήθεια δεν είναι αλήθεια όταν είναι το ένα κλαδί του δέντρου που μπορούμε να ονομάσουμε ζήτημα στο σύνολο του. Η ένσταση είναι στη πρώτη παράγραφο. Ναι υπάρχουν όλοι αυτοί οι επιτείδιοι που εμπορεύονται την εθνική ιδέα. Από κει και πέρα..
Ας το πάρουμε ιστορικά:
Ιδέα έθνους γέννησε στη πραγματικότητα πολύ απλά η φράση “Πας μη Έλλην βάρβαρος” στην αρχαία Ελλάδα.
Και τώρα ας το πάρουμε και πρακτικά:
Όμως από την άλλη όταν ζώ σε ένα κράτος που μου διασφαλίζει πράγματα που αλλού δεν είναι αυτονόητα, ε τότε ας το ντύσω εννοιολογικά -σεμνά όμως- με την εθνική ιδέα, χωρίς διθυράμβους. Θα πείτε όμως στη χώρα του Βατοπεδίου, των..των..Τουλάχιστον οι γείτονες έχουν είτε χούντα αλά Μαρκεζίνη, είτε διαλυμένα κράτη, είτε μαφιόζους να κινούν καταστάσεις, είτε προσκηνούν αγάλματα του Μ.Αλεξάνδρου για να σκοτώσουν την πίκρα τους. Ε από αυτούς, έστω, ξεχωρίζω. Ακόμα, τουλάχιστον στη μακραίωνη ιστορική διαδρομή ως Έλληνας δεν καταδυνάστευσα λαούς επί αιώνες όπως οι Ρωμαίοι, δεν έστελνα ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως όπως ο Χίτλερ και δεν σκότωνα παιδάκια με βόμβες διασποράς όπως οι Αμερικάνοι. Από την άλλη έβαλα και γω τον λίθο μου στη παγκόσμια γνώση.
Για αυτά τα απλά πράγματα νιώθω Έλληνας. Σεμνά και ταπεινά. Γιατί η κοινωνία μας σήμερα περνάει κρίση, δεν θέλει διθυράμβους πατριωτικούς, έχει ανάγκη όμως την “αντιφολκόρ” ιστορική μνήμη.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.