Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Από αύριο ξεκινούν απεργία σε Εργατική Εστία και Ο.Ε.Κ

Από αύριο ξεκινούν απεργία σε Εργατική Εστία και Ο.Ε.Κ

Με συγκέντρωση στον παιδικό σταθμό της Εργατικής Εστίας στην Αγία Τριάδα ξεκίνησαν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι σε Εργατικής Εστίας και Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που ως γνωστόν στο Νέο Μνημόνιο-αν και εφόσον αυτό περάσει ως νόμος του κράτους-προβλέπεται η κατάργησή τους.
Πρόκειται για τη πρώτη επαφή των εργαζομένων με γονείς αλλά και με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς για την πορεία που πρόκειται να λάβουν οι κινητοποιήσεις τους.
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε συνέντευξη Τύπου και εκ νέου συγκέντρωση αύριο Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, με παράλληλη προκήρυξη απεργίας μιας εβδομάδας. Ακόμη αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι αλλά και όσοι γονείς θέλουν στις απογευματινές κινητοποιήσεις στην πόλη του Αγρινίου. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν ότι οι δύο αυτοί φορείς δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά από τις εισφορές των εργαζομένων(από αυτές προέρχεται και το 60% της χρηματοδότησής τους αλλά και έμμεσα το υπόλοιπο 40% μέσω κρατήσεων από τους εργοδότες για τη δική τους εισφορά), διαθέτουν αποθεματικά πάνω από 200 και 300 εκατομμύρια αντίστοιχα για Ε.Ε. και Ο.Ε.Κ., ενώ η κατάργησή τους θα δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπου 2.500 χιλιάδες παιδιά στη Ελλάδα, σε πάνω από 600 εργαζομένους αλλά και σε ένα ολόκληρο οικονομικό δίκτυο προμηθευτών και συνεργατών. Παράλληλα ουδείς από την κυβέρνηση και τους δανειστές εξηγεί τι θα συμβεί με την περιουσία των Οργανισμών στο μέλλον και το αν και πως αυτή θα αξιοποιηθεί και προς όφελος τίνος.
Μια πολύ σημαντική παράμετρος, που τέθηκε από γονείς και λειτουργούς, είναι το να μην προσπαθήσουν -ειδικά οι πρώτοι- να πάνε τα παιδιά αλλού, αλλά να κάνουν μια σχετική υπομονή για την εβδομάδα που θα διαρκέσει η απεργία των εργαζομένων, σε πρώτη φάση, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί η απορρόφησή τους σε άλλους σταθμούς σαν επιχείρημα κατά της δομής. Το θέμα θα γίνει γνωστό και στον δήμαρχο Αγρινίου κ. Μοσχολιό, προκειμένου να μην ξεκινήσουν προσπάθειες για τα παιδιά που είναι μετά τη βρεφική ηλικία, κάτι που κυκλοφορεί έντονα ανάμεσα στους γονείς. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν γονείς που κυριολεκτικά δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους από αύριο.
Τέλος, καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση του εργατολόγου-δικηγόρου κ. Καραμπούλια- που έθεσε και τις υπηρεσίες του στη διάθεση των εργαζομένων αμισθί-σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος οι εργαζόμενοι να απολυθούν αλλά ούτε και να καταργηθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν οι δύο φορείς. Ο κ. Κ. Καραμπούλιας εκτίμησε ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργούν οι δομές αφού απαλλαχτούν οι εργοδότες από τη συμμετοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα οι δομές αυτές θα χρησιμοποιηθούν-όπως εκτίμησε-για να δοθεί κάτι στην κοινωνία ως αντάλλαγμα για όσα άλλα ακούγονται. Η απάντηση, όπως είπε, είναι ένας αγώνας αρκετών ημερών, όχι όμως η απεργία διαρκείας που θα απαξιώσει την προσφορά των δομών αυτών. Στη συγκέντρωση μίλησαν και γονείς, ενώ παρέστη και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κ. Μαργιώλης που εξέθεσε και τις θέσεις του.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.