Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Από τα χείλη του Ντράγκι κρέμεται η ελληνική οικονομία

Από τα χείλη του Ντράγκι κρέμεται σήμερα ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Στις 12 η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη. Νωρίτερα συνάντηση των εκπροσώπων των 4 συστημικών τραπεζών.

i-xwra-sto-xaos-an-simera-o-ntragki-trabiksei-stin-priza_7.w_lΑπό τα χείλη του Μάριο Ντράγκι κρέμεται σήμερα ολόκληρη η ελληνική οικονομία καθώς η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα «βγάλει» και το τι θα φέρει η αυριανή ημέρα, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ η οποία και θα αποφασίσει για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Νωρίτερα, στη συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα γίνει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Τα σενάρια: Από κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών έως επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων

Τα σενάρια που άρχισαν να κυκλοφορούν από αργά χθες το βράδυ παραπέμπουν σε συνθήκες ασφυξίας: προβλέπουν από κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών –που σημαίνει πλήρες πάγωμα όλων των οικονομικών συναλλαγών- μέχρι επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων που σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν από τα ATMs το ποσό των 200-300 ευρώ ημερησίως κατά μέγιστο.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, εντός της ημέρας να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να επιβάλλει μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα προετοιμαστεί το εγχώριο σύστημα, θα απαγορευτούν μεταβιβάσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό ακόμη και μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, αλλά και αναλήψεις μετρητών είτε μέσω των γκισέ είτε μέσω των ΑΤΜ. Οι αναλήψεις θα επιτρέπονται μόνο μέχρι ενός ορίου το οποίο θα αποφασιστεί. Ουδείς αποκλείει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο μέχρι να γίνουν οι προετοιμασίες για την επιβολή των capital controls –απαιτείται να ψηφιστεί νόμος από την ελληνική κυβέρνηση- να ζητηθεί το «κλείσιμο» των τραπεζών. Για όσες ημέρες διαρκέσει αυτό, πρακτικά δεν θα διενεργούνται συναλλαγές ενώ οι πελάτες των τραπεζών δεν θα έχουν καν πρόσβαση στις θυρίδες.
Απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών, θα φέρει και «αποκλεισμό» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών. Αυτή η «καραντίνα» αν τελικώς επιβληθεί, δεν θα διαρκέσει παρά ελάχιστες ημέρες καθώς πρακτικά θα σημαίνει και το «πάγωμα» των διεθνών συναλλαγών.
Οι επιπτώσεις από τον περιορισμό της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος θα διαχυθούν σε ολόκληρη την οικονομία. Πλήγμα αναμένεται καταρχήν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού καθώς η απόφαση για το δημοψήφισμα έρχεται στο τέλος του μήνα. Οι τελευταίες ημέρες, είναι οι πιο κρίσιμες για τη συλλογή των φορολογικών εσόδων ενώ βρισκόμαστε εν μέσω διαδικασίας είσπραξης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Η μετάθεση των υποχρεώσεων από χιλιάδες επιχειρήσεις, θα σηματοδοτήσει και την είσπραξη λιγότερων εσόδων από τις επιχειρήσεις οι οποίες κανονικά πληρώνουν την 1η δόση του φόρου με την υποβολή της δήλωσης. Τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα, πληρώνεται επίσης ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν απώλειες εσόδων και από εκεί.

Όσον αφορά στις καθημερινές συναλλαγές, όλοι οι εμπλεκόμενοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία βασικών ειδών. Ειδικά στα καύσιμα, η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν αποθέματα για αρκετούς μήνες. Το θέμα της κάλυψης της ελληνικής αγοράς με βασικά είδη φαίνεται να έχει ήδη συζητηθεί και στους κόλπους του Eurogroup. H Ευρωζώνη φαίνεται να είναι διατεθειμένη να παρέμβει σε περίπτωση που οδηγηθούμε τελικώς στη χρεοκοπία και δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Τhetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.