Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Απ.Κατσιφάρας: Ποιες είναι οι βασικές διεκδικήσεις της Περιφέρειας

Τις βασικές διεκδικήσεις αλλά και τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε σήμερα το πρωί στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην διάρκεια περίπου μισής ώρας εισήγηση του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε εκτενώς στα πρώτα βήματα του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας ενώ έκανε και έναν μικρό απολογισμό δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν το τετράμηνο που πέρασε.

«Αυτό που επιχειρούμε είναι νέο και διαφορετικό και είναι φυσικό ότι υπάρχουν αντιστάσεις και κατεστημένες νοοτροπίες», είπε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι «είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση εξελίσσεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης που περιορίζει θεματικά τα περιθώρια για άσκηση επιθετικής οικονομικής πολιτικής».

Και ο Περιφερειάρχης συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η «νέα Ελλάδα των ισχυρών περιφερειών είναι μια ισχυρή απάντηση στην κρίση, είναι ένας δρόμος εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τις αυτόνομες περιφέρειες και οι περιφέρειες έχουν ανάγκη μια Ελλάδα που θα σταθεί στα πόδια της».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στους βασικούς οικονομικούς δείκτες της Δυτικής Ελλάδας επισημαίνοντας την απόσταση που καλύπτει τον δυτικό άξονα της χώρας από τον ανατολικό και ιδιαίτερα από τις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας: «Το ετήσιο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν για όλη τη χώρα ανέρχεται στα 20.830 ευρώ. Δείτε τώρα τις σημαντικές αποκλίσεις που υπάρχουν. Το αντίστοιχο ποσόν για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας είναι 16.247 ευρώ όταν για την Αττική βρίσκεται στα 24.844 ευρώ. Προκύπτει συνεπώς μια καθαρή εικόνα. Είναι η εικόνα ενός δυτικού άξονα από τα Γιάννενα μέχρι το Αγρίνιο, την Πάτρα, τον Πύργο ακόμα και την Καλαμάτα που χαρακτηρίζονται από υστέρηση και μαζί έχουμε ένα ανατολικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης που, σε σχέση με εμάς, είναι υπεραναπτυγμένος.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα προκύπτει και ο βασικός μας πολιτικός στόχος που είναι η ανατροπή αυτής της ανισορροπίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κατσιφάρας στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, δεδομένων και των πρόσφατων στοιχείων που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η αντιμετώπιση της ανεργίας, είπε ο Περιφερειάρχης, απαιτεί συνολικές προσεγγίσεις και συνδυασμένες πολιτικές ανάπτυξης ώστε να βρούμε στέρεες απαντήσεις στο πρόβλημα.

Ο τομέας των υποδομών αποτέλεσε σημαντικό μέρος της εισήγησης του κ. Κατσιφάρα. Αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στα έργα της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού επαναλαμβάνοντας ότι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στόχευση είναι να διατηρηθούν ανοιχτά όλα τα κατασκευαστικά μέτωπα και να μην υπάρξουν αλλαγές στα τεχνικά αντικείμενα των έργων. «Θεωρούμε την ομαλή εξέλιξη αυτών των έργων σημείο-κλειδί για τη συνολική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών όπως τα λιμάνια Πάτρας και Πλατυγιαλίου, το τουριστικό λιμάνι στο Κατάκολο, τα αεροδρόμια στην Ανδραβίδα και στο Άκτιο ώστε η Περιφέρεια ν’ αποκτήσει σύγχρονο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών.

«Πριν προχωρήσω σε άλλα ζητήματα», είπε ο κ. Κατσιφάρας, «θα πρέπει να θυμίσω μια σοβαρή εκκρεμότητα. Μεγάλο μέρος της Περιφέρειας είναι πυρόπληκτο και σεισμόπληκτο. Οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διαχρονικά η Πολιτεία δεν έχουν ικανοποιηθεί και αυτό το μέτωπο είναι για εμάς ανοιχτό».

Ο κ. Κατσιφάρας έθεσε ενώπιων των μελών της Επιτροπής και την μεγάλη διεκδίκηση της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας με έμφαση ότι η Περιφέρεια θα επιμείνει στο θέμα αυτό και θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις ώστε η περιοχή να μην εξαιρεθεί από την πρόσβαση σε μια φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη δυναμική της Δυτικής Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα (αγροτικός – κτηνοτροφικός τομέας, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.) και στην πολιτική που χαράσσει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των παραγωγών. Ειδική αναφορά έκανε στο «Καλάθι» προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας.

«Σημαντικό κεφάλαιο στον αγώνα της ανάπτυξης είναι ο τουρισμός», συνέχισε ο Περιφερειάρχης. Και πρόσθεσε: «Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε ένα βαρύ χαρτί που είναι η Αρχαία Ολυμπία και για την οποία εκπονούμε ένα σοβαρό σχέδιο για την καλύτερη και συνδυασμένη αξιοποίησή της. Σημειώνω μόνο τη νέα δυνατότητα που μας ανοίχθηκε αφού στο λιμάνι του Κατάκολου έφθασαν πέρυσι κοντά ένα εκατομμύριο επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια ενώ επίσης προωθούμε την ανάδειξή της Αρχαίας Ολυμπίας σε Διεπιστημονικό Κέντρο με τη σύμπραξή του Πανεπιστημίου της Πάτρας και διεθνών Πανεπιστημίων όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ».

Αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στην πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί από την Περιφέρεια για την αξιοποίηση των Πανεπιστημίων, των ΑΤΕΙ και των ερευνητικών Ινστιτούτων της Δυτικής Ελλάδας και την επαφή της έρευνας και της καινοτομίας με την πραγματική οικονομία της περιοχής.

Ο κ. Κατσιφάρας ενημέρωσε, επίσης, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την προετοιμασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της ευθύνης υλοποίησης του ΕΣΠΑ. «Αυτό που κάνουμε», είπε «είναι μια σοβαρή προσπάθεια για να εντοπίσουμε έργα επιλέξιμα και ώριμα ώστε να μη χαθεί ούτε μια στιγμή, ούτε ένα ευρώ. Στις συνθήκες που βρισκόμαστε σήμερα το να αφήσουμε αδιάθετους πόρους αποτελεί έγκλημα και στον τομέα αυτό οφείλω να σας ενημερώσω ότι διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις. Ανάλογες είναι οι κινήσεις και σε ότι αφορά την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά στο σημείο αυτό πρέπει να σας εξηγήσω μια ακόμα διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν. Το πολιτικό προσωπικό της περιφέρειας έχει μια μακρά και συγκεκριμένη παράδοση».

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής είναι ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου ενώ κατά την συνεδρίαση τον λόγο πήραν οι βουλευτές Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Μακρυπίδης, Παύλος Μαρκάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Λιάνης, Δημήτρης Τσιρώνης και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.