Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αρκτική: Βρέθηκε πλοίο – φάντασμα 160 χρόνια μετά!

Αρκτική: Βρέθηκε πλοίο – φάντασμα 160 χρόνια μετά!

9281B017E1BDDC5F3D9379A0C105BFB3Πρόκειται για ένα από τα δύο χαμένα πλοία του θρυλικού πλοιάρχου Τζον Φράνκλιν, το «Τρόμος» ή το «Έρεβος» που είχαν εξαφανιστεί τον 19ο αιώνα

Το ένα από τα δύο βρετανικά σκάφη εξερεύνησης του θρυλικού πλοιάρχου Τζον Φράνκλιν, τα οποία είχαν χαθεί στην Αρκτική πριν από 160 χρόνια, φέρεται να βρέθηκε σύμφωνα με ανακοινώσεις του Καναδού πρωθυπουργού, Στέφεν Χάρπερ.

Οπως ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός, είναι άγνωστο για ποιο από τα δύο σκάφη πρόκειται, ωστόσο είναι βέβαιο ότι είναι ένα από αυτά. Την ιστορική ανακάλυψη έκανε ομάδα Καναδών δυτών και αρχαιολόγων που πραγματοποιούν έρευνες από το 2008.

Τα δυο πλοία, με τις ονομασίες «Τρόμος» και «Έρεβος», είχαν αποπλεύσει το 1845 με αποστολή να εντοπίσουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα, καθώς ο εντοπισμός του θαλάσσιου περάσματος που θα ένωνε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό διά μέσου των πάγων της Αρκτικής είχε γίνει έμμονη ιδέα στον Φράνκλιν.

Ωστόσο, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αποστολή τους και δεν επέστρεψαν ποτέ στη βάση τους. Εκτοτε, θεωρούνταν από τα πλέον περιζήτητα ναυάγια παγκοσμίως.

Την περίοδο από το 1848 έως το 1859 πραγματοποιήθηκαν πολλές αποστολές στην Αρκτική για την ανεύρεση του Φράνκλιν και της ομάδας του. Ερευνες, που τελικά οδήγησαν και στην ανακάλυψη του Βορειοδυτικού Περάσματος.

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.