Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Ας μάθουμε την ιστορία μας…

Ας μάθουμε την ιστορία μας…

Η ΓΕΑ πρωτοπορεί υλοποιώντας σεμινάρια τοπικής ιστορίας

 afisatopikiistoriagea

Όπως μας πληροφορεί ιστοριογράφος του 4ου αι. π.Χ., η Ελλάδα αρχίζει με την Ακαρνανία. Μιαν Ακαρνανία που το αρχαίο μίσος μεταξύ αυτής και των γειτόνων Αιτωλών, αντί να τη χωρίσει από αυτούς, τελικά την ένωσε. Γεωγραφικός ενωτικός κρίκος μεταξύ Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το Αγρίνιο.

Τη γη αυτή όμως, τη δική μας γη της Ακαρνανίας γενικότερα και της πόλης του Αγρινίου ειδικότερα δεν τη γνωρίζουμε όλοι . Η ιστορία της πόλης άλλωστε χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς κατοικήθηκε από τα πρώιμα χρόνια της προϊστορικής περιόδου.

Την πρωτοβουλία να μας γνωρίσει την ιστορία του Αγρινίου και της γύρω περιοχής αναλαμβάνει η Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου, σε μια προσπάθεια τόσο αξιόλογη όσο και… πολύτιμη.

Η Σχολή Τοπικής Ιστορίας ήταν μια ιδέα ενσωματωμένη στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων και της ενίσχυσης της φιλεκπαιδευτικής δράσης της ΓΕΑ. Μιας ΓΕΑ που πέραν των λοιπών αθλητικών και πολιτιστικών της δραστηριοτήτων, επεκτείνεται τώρα στο κομμάτι της εκπαίδευσης, με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο. Διδάσκοντάς μας την ιστορία του τόπου.

Πρόκειται για δύο κύκλους σεμιναρίων. Ο πρώτος θεματικός κύκλος που θα υλοποιηθεί φέτος περιλαμβάνει την ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα και αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο περιλαμβάνει 10 εκλαϊκευμένες εισηγήσεις που θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου. Όλες για πραγματοποιούνται Τετάρτη ώρες 18:00-21:00 το απόγευμα από επιστήμονες του τόπου μας και όχι μόνο που έχουν ασχοληθεί με την τοπική ιστορία, ενώ το δεύτερο μέρος πρόκειται για το πρακτικό κομμάτι που προβλέπει περιηγήσεις σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη του Αγρινίου.

Ο δεύτερος κύκλος θα ασχοληθεί διεξοδικά με την ιστορία της περιοχής μας τον 20ο αιώνα.

Από την ιστορία που κρύβεται στους μύθους των Αιτωλών και των Ακαρνάνων, το αρχαίο Θέρμο, τις Γαλατικές Επιδρομές, μέχρι το Αγρίνιο του μεσοπολέμου ακόμη και την πολεοδομική του εξέλιξη μέχρι σήμερα, το ταξίδι μέσα στους αιώνες θα καλύψει ευρύτατο φάσμα όλων όσων πρέπει να γνωρίζουμε για το παρελθόν του τόπου.

Μεταξύ των εισηγητών και ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας, η συμβολή του οποίου στην πραγμάτωση της όλης προσπάθειας υπήρξε καθοριστική: «Είναι μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ για να δώσουμε στου πολίτες του Αγρινίου μια ευκαιρία για μια ανώτερη σπουδή στην Ιστορία της περιοχής μας. Πρόκειται για μια διαχρονική σύγχρονη θεώρηση της ιστορίας του τόπου απ’ τα αρχαία χρόνια μέχρι την εποχή μας, επικεντρώνοντας σε καίρια σημεία που αφορούν την περιοχή. Γιατί υπάρχουν σπουδαίες σελίδες της ιστορίας του Αγρινίου που είναι άγνωστες. Μέσα από αυτά τα σεμινάρια θα διαλευκανθούν και θα εξηγηθούν πολλά γεγονότα», δηλώνει στο «Γεγονός» ο κ. Παλιούρας.

Αυτό που και ο πρόεδρος της ΓΕΑ κ. Χρήστος Θετάκης επισημαίνει, είναι η ανάγκη οι διάφορες πρωτοπόρες ιδέες που υπάρχουν, να περνούν στην υλοποίησή τους: «H ιδέα ανήκει στον κ. Ηλία Υφαντή, δεν θα ήταν όμως το ίδιο χωρίς τη συμβολή του κ. Παλιούρα. Το σημαντικό είναι ότι θα υπάρξουν και ερωτήσεις από εκείνους που θα παρακολουθήσουν ούτως ώστε να εξεταστούν πολύπλευρα όλα τα θέματα και να μη μείνουν πίσω κενά και απορίες σχετικά με τη διαδρομή του Αγρινίου μέσα στην ιστορία», αναφέρει.

Όπως άλλωστε εξηγεί και ο κ. Ηλίας (Λίνος) Υφαντής, Φιλόλογος, Msc Φιλοσοφίας, επιμορφωτής στις Νέες Τεχνολογίες, η Σχολή Τοπικής Ιστορίας επιδιώκει να συστηματοποιήσει κυρίως την ιστορική γνώση που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.

«Μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί πάρα πολλά ιστορικά βιβλία και πονήματα από επιστήμονες ή ανθρώπους που αγαπούν την ιστορία που είτε είναι στο πρόγραμμα των σεμιναρίων είτε θα γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθούν μελλοντικά σε επόμενους κύκλους σεμιναρίων. Το ζήτημα ήταν όμως ότι τοπική ιστορία διάβαζε κάποιος αν έπεφτε στα χέρια του κάποιο η κάποια από αυτά τα αξιόλογα βιβλία ενώ παράλληλα ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθούν σφαιρικά όλες οι περιοχές και οι περίοδοι, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας και των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή μας. Από εκεί και πέρα πρόθεση των σεμιναρίων είναι ήδη από φέτος να δημιουργήσουν τον πρώτο αστικό χάρτη σημείων ιστορικής σημασίας μέσα στην πόλη του Αγρινίου με παράλληλη περιήγηση σε αυτά, ενώ -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από την επόμενη χρονιά ο κύκλος των σεμιναρίων να περιλαμβάνει τον 20ο αιώνα και να γίνει πιο εξειδικευμένα θεματικός», σημιεώνει ο κ.Υφαντής.

Στο τέλος των σεμιναρίων θα παρέχεται σχετική βεβαίωση.

Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από 11:00-13:00 το πρωί και από 18:00-20:00 το απόγευμα στον τρίτο όροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου. Πληροφορίες καθημερινά τις ίδιες ώρες στο τηλέφωνο 2641024767.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη

marina_z17@hotmail.com

 Εφημερίδα Γεγονός

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.