Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

“Αστοχη και ατεκμηρίωτη η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης”

“Αστοχη και ατεκμηρίωτη η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης”

Μετά από μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής των φορέων του δημοσίου τομέα, η σημερινή κυβέρνηση, σε συνθήκες πίεσης χρόνου, προχωρεί και σε μη μελετημένες, άσκοπες και πιθανότατα επιζήμιες συγχωνεύσεις φορέων. Χαρακτηριστική περίπτωση η χωρίς τεκμηρίωση (δεν αναμένεται οικονομικό όφελος) η σχεδιασμό (γίνεται λόγος για «κατά προσέγγιση» μείωση σε 14) των Φορέων Διαχείρισης των προστατευμένων φυσικών Περιοχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στην περίπτωση της Δυτ. Ελλάδος ότι ένα ΔΣ θα αποφασίζει για τα θέματα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, της Στροφιλιάς και του Χελμού – Βουραϊκού, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα παρά να λύσει.

Η ΟΙΚΙΠΑ έστειλε σήμερα για το θέμα αυτό την παρακάτω επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς:                

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Πάτρα, 26-7-2012

Αρ.πρωτ. : 41

                                                                  ΠΡΟΣ

                              Τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη

      Τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο

                  Τον Αναπλ. Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Σταύρο Καλαφάτη

ΘΕΜΑ: ’στοχη η συγχώνευση των Φορέων διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,

Στην πρόσφατη κυβερνητική αναγγελία σχετικά με τους υπό συγχώνευση φορείς του Δημοσίου περιλαμβάνονται και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών της χώρας οι οποίοι σχεδιάζεται να γίνουν από 29 που είναι σήμερα 14 «κατά προσέγγιση».

Σας απευθύνουμε έκκληση να επανεξετάσετε την πρόταση αυτή διότι, είναι όχι μόνο ατεκμηρίωτη, ως προς τον σκοπό που υποτίθεται ότι υπηρετεί (μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του Δημοσίου), αλλά και θα αποδειχθεί επιζήμια όσον αφορά τους σκοπούς ουσίας που υπηρετούν οι ιδρυθέντες προς εκπλήρωση υποχρέωσεών μας από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία Φορείς Διαχείρισης.

Πράγματι, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση των Φ.Δ. γίνεται κατά ποσοστό που εγγίζει το 100% από το ΕΣΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι τα ΔΣ τους είναι άμισθα, καμιά εξοικονόμηση δεν προκύπτει. Αντιθέτως η διατάραξη που αναπόφευκτα θα υπάρξει σε εκτελούμενα από τους ΦΔ ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανόν να οδηγήσει τόσο σε βλάβη αυτών όσο και σε απώλεια πόρων.

Επιπλέον θα υπάρξει ζημία σε ότι αφορά την ίδια την υπηρέτηση των σκοπών των ΦΔ από την εγκατάλειψη της σημερινής αποκεντρωμένης, και κατά περιοχή δομής τους με μια βεβιασμένη συγκεντρωτική ενοποίηση που μπορεί να οδηγήσει υπό την ίδια διοίκηση ανόμοιες περιοχές (πχ ορεινές με πεδινές υγροτοπικές).

Παρακαλούμε επομένως θερμότατα όχι μόνο για την επανεξέταση της πρότασης και την διατήρηση της αποκεντρωμένης δομής των ΦΔ, αλλά και την ταχεία αναβάθμιση της νομοθεσίας προστασίας την οποία εφαρμόζουν από το καθεστώς των ΚΥΑ στο προβλεπόμενο από τη βασική περιβαλλοντική νομοθεσία καθεστώς των Προεδρικών διαταγμάτων.

                                          Μετά τιμής

                  Για την Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Γιώργος Κανέλλης        Θωμάς Κουτρούμπας

               Μέλη Διαχειριστικής Επιτροπής

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.