Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Αυτή την εβδομάδα ίσως μάθουμε τι κρύβει ο τύμβος Καστά

Αυτή την εβδομάδα ίσως μάθουμε τι κρύβει ο τύμβος Καστά

Μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να δοθεί στη δημοσιότητα το αν η Αμφίπολη “κρύβει” κι άλλους τάφους. Στις 20 Ιανουαρίου το φύλο και η ηλικία του νεκρού.

auti-tin-ebdomada-isws-mathoume-ti-krubei-o-tumbos-kasta_2.w_lΗ Αμφίπολη έχει παγώσει. ΄Εξι βαθμοί υπό το μηδέν ήταν η θερμοκρασία που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα στις Σέρρες βάζοντας – σε συνδυασμό με την Πρωτοχρονιά – «στον πάγο» και τις εργασίες που γίνονται αυτό τον καιρό στο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά ως συνέχεια της ανασκαφής που χαρακτηρίστηκε διεθνώς μια από τις 10 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2014.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Το χιόνι «φρέναρε» τη γεωφυσική διασκόπηση, την «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά που διενεργείται για την ενδεχόμενη ύπαρξη κι άλλων ταφικών μνημείων στα σημεία ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, εντός της επόμενης εβδομάδας είναι πολύ πιθανόν να δοθεί στη δημοσιότητα ένα τελικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης φάσης της διασκόπησης που, ως γνωστόν, διενεργείται υπό τον κ. Γρηγόρη Τσόκα, επικεφαλή της ομάδας και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διασκόπηση θα συνεχιστεί και στην ευρύτερη περιοχή για να αναδειχτούν κι άλλα σημεία που να χρήζουν διερεύνησης.

Στις 20 Ιανουαρίου απαντήσεις – Η δημοσιογραφική αποστολή

Γύρω στις 20 Ιανουαρίου 2015 θα μάθουμε τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου του τύμβου Καστά. Η διεπιστημονική ομάδα που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Αρστοτελείου και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου θα ανακοινώσει το φύλο, την ηλικία και το ανάστημα του νεκρού της Αμφίπολης. Μια ανακοίνωση πολύ κοντά στις εκλογές θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει δοθεί από τις δυο ομάδες από τότε που ανατέθηκε η ανθρωπολογική εξέταση είναι το επιχείρημα που αντικρούει την παραπάνω εικασία.

Οι εργασίες συντήρησης: Πώς θα γίνει η πρόσβαση στο εσωτερικό του τάφου

Η κακοκαιρία σταμάτησε και τις εργασίες συντήρησης που γίνονται στην Αμφίπολη με σκοπό το μνημείο να μπορεί να δεχτεί κάποιες πρώτες επισκέψεις αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανθρωπολογικής εξέτασης. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου προχωρά με τη δημιουργία υποστήλωσης που θα επιτρέψει τις επισκέψεις, δεδομένου του ότι όσο εξελισσόταν η ανασκαφή η υποστήλωση γινόταν μόνο και μόνο για να διευκολύνει το ανασκαφικό έργο. Η νέου τύπου υποστήλωση του μνημείου γίνεται βάσει μελέτης ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση στο εσωτερικό του τάφου.

Στις προθέσεις των υπευθύνων της ανασκαφής είναι, καιρού επιτρέποντος και άνευ αστάθμητων παραγόντων, να οργανωθεί δημοσιογραφική αποστολή στην Αμφίπολη με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της μακροσκοπικής μελέτης.

Η ανάλυση DNA και τα … συμβόλαια

Κι όσον αφορά τα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA του σκελετικού υλικού, υπάρχουν συμβόλαια που αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από 20 μήνες. ΄Όπως έχει ανακοινωθεί, η ανάλυση του σκελετικού υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

   Πότε, εν τέλει, θα καταστεί επισκέψιμο στο ευρύ κοινό το μνημείο της Αμφίπολης; Αυτή είναι μια ερώτηση που ούτε αυτοί οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της ανασκαφής δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν. Θα χρειαστεί να γίνουν μελέτες, να προκηρυχθούν διεθνείς διαγωνισμοί, να λάβουν χώρα, δηλαδή, διαδικασίες που θα απαιτήσουν πολύ χρόνο. Γι’ αυτό ο «ορίζοντας» είναι μακρύς…

 www.thetoc.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.