Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Αυτή τη φορά είναι αλλιώς με το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο

Αυτή τη φορά είναι αλλιώς με το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο

Τα στοιχεία που δεν βολεύουν όσους επιθυμούν να τελειώνουν με το ΠΔΕ

Μπορεί να πιέζουν πολλά ΜΜΕ και πολλές συντεχνίες για την ταχύτερη εφαρμογή της “Αθηνάς”, δηλαδή ενός Καλλικράτη στα Πανεπιστήμια, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και δεν ακούγονται μόνο οι φωνές που λένε “όχι κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο”! Δεν πάνε άλλωστε πολλές μέρες που βγήκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και δήλωσαν ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 80.000 φοιτητές και οι υποδομές δεν φτάνουν ούτε για τους μισούς. Επίσης δεν πάνε πολλές μέρες που παρουσιάστηκε το απίστευτο όργιο σπατάλης στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, το οποίο στερεί από εφημερίδες όπως το Έθνος και η Καθημερινή τη συνήθη επιχειρηματολογία για διασπορά σχολών που φέρνει σπατάλες. Μετά το Πάντειο ήρθε και η ώρα του ΑΠΘ…

Όμως, για πρώτη φορά το πιο θιγόμενο από όλα τα Πανεπίστήμια της χώρας, το δικό μας Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, που σύμφωνα με όλους τους “ειδικούς” είναι το πρώτο που θα κλείσει, φαίνεται να έχει συμμάχους που δεν τους περίμεναν όσοι είναι θιασώτες του παραλογισμού ότι οι οικογένειες θα κάνουν οικονομία αν τα ιδρύματα μαζευτούν σε 5 πόλεις σε όλη τη χώρα!

α)Για πρώτη φορά φαίνεται οι γονείς και οι φοιτητές των όμορων περιοχών να θέλουν ειλικρινά να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα Πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την παραγωγή κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Η πρόσφατα καταγεγραμμένη τάση των βάσεων να δηλώνουν γονείς και παιδιά σχολές κοντά στο σπίτι τους, αποτελούν των πονοκέφαλο των “ειδημόνων”. Παράλληλα για πρώτη φορά το κόστος ζωής φαίνεται να φέρνει πόλεις όπως το Αγρίνιο ψηλά στην εκτίμηση γονιών και φοιτητών και να αμβλύνει τα παράπονα για την όχι ισχυρή “ακαδημαϊκή κοινότητα”, που στην ουσία για όλους σήμαινε “μικρή πόλη-όχι έντονη ζωή”(κακά τα ψέματα).

β) Το κτηριακό ζήτημα που ήταν το μεγάλο αβαντάζ όσων ήθελαν να δουν τις σχολές να φεύγουν έγινε ο εφιάλτης των “ειδημόνων” του… συμμαζέματος. Μετά την παραχώρηση του Μουσικού Σχολείου για το τμήμα που-αλήθεια είναι-παιδευόταν στη Νεάπολη, οι δικαιολογίες έχουν περιοριστεί. Και αν συνυπολογιστούν οι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ προοπτικές του campus στο Αεροδρόμιο, που δεν υπάρχουν έτοιμες σε κανένα άλλο ίδρυμα της χώρας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν κι άλλο. Μην ξεχνάμε ότι 7 εκτομμύρια ευρώ υπάρχουν διαθέσιμα στο ΕΣΠΑ, μέσω ΣΔΙΤ, με τις μελέτες έτοιμες(για τους ειδήμονες “από το ΕΣΠΑ” σημαίνει ότι δεν τα στερείται κάποιος άλλος). Επίσης το ΠΔΕ δεν έχει διασπορά των σχολών του, δεν είναι Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή Κεντρικής Ελλάδας με μια σχολή σε κάθε πόλη, αλλά έχει όλα τα τμήματα που λειτουργούν στην έδρα του και άλλο ένα που έχει υπογραφεί ή ίδρυσή του και χωράει στο σχεδιασμό.

γ)Το αντικείμενο των σχολών και η σύνδεσή τους με την παραγωγή και το περιβάλλον έχει κάνει επιχειρήσεις από τη Μεσσηνία να ζητούν συνεργασία, αλλά ακόμη και πολλούς αρτηριοσκληρωτικούς στο υπουργείο να βλέπουν την τεράστια προοπτική της συμμετοχής του Π.Δ.Ε σε έρευνες και μελέτες για το κλίμα, το περιβάλλον, τους πόρους, τα νερά κλπ στον πιο κατάλληλο νομό της χώρας.

δ)Η Διοικούσα επιτροπή έχει λάβει μηνύματα από απλούς πολίτες και από επιφανείς Αγρινιώτες να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα κάτι που θα πράξει άμεσα. Έχει επαφές ακόμη και με ανθρώπους που μπορούν να συμβάλουν ακόμη και με υλικούς πόρους σε μια γενικευμένη προσπάθεια να μην κλείσει το Πανεπιστήμιο. Έχει το πλεονέκτημα ότι μετακλητοί και μη υπάλληλοι επιθυμούν, πλέον, να ζήσουν σε μια μικρότερη επαρχιακή πόλη, ενώ και οι επαγγελματίες της περιοχής είναι έτοιμοι για δράσεις πέρα από τις κλασσικές της διαμαρτυρίας. Επίσης για πρώτη φορά φαίνεται και τα Γιάννενα και η Πάτρα να επιθυμούν την διατήρηση του ΠΔΕ, έστω συμφεροντολογικά, καθώς δεν θέλουν να είναι εκείνοι που θα επωμιστούν το μοίρασμα του Αγρινίου για ακόμη μια φορά.

ε)Η κατάσταση στους δήμους είναι σε τέτοιο σημείο-με κινητοποιήσεις και απειλές για παραιτήσεις εν εξελίξει-που το υπουργείο μπορεί για πρώτη φορά να βρεθεί μπροστά σε απρόοπτα σε επίπεδο δήμου.

στ)Τέλος για πρώτη φορά οι πολιτικοί που εκλέγονται στην περιοχή, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, φαίνεται να έχουν διαμηνύσει να αρχίσει από αλλού η… επανάσταση στην Παιδεία. Αυτό το έχουν καταστήσει σαφές από ότι ξέρουμε και οι βουλευτές που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και κάποιοι εξ αυτών έχουν ακουστεί αρκετά δυνατά(περιέργως). Ίσως λύθηκε η γλώσσα της λόγω τριμερούς και όχι μονοκομματικής κυβέρνησης…

Τέλος η κοινωνία φαίνεται να ξέρει ότι η ΔΟΥ και το Πανεπιστήμιο είναι τα τελευταία προπύργια του Αγρινίου. Αλλιώς η πόλη θα γίνει αποθήκη ψυχών με φυλακές στα όριά  της(κάτι σίγουρο) και πολυδύναμη Αστυνομία με μεγάλο Μεταγωγών-προπομπό για κέντρο κράτησης όσων μεταναστών θα περισσεύουν από Πάτρα,Ηγουμενίτσα, Πλατυγιάλι. Για όλους αυτούς τους λόγους, ίσως θα ήταν καλή ιδέα,  όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προσεγγίσουν και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που πρωτοστατούν στην απαξίωση των επαρχιακών Πανεπιστημίων και να τους ρωτήσουν τι ακριβώς θέλουν…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.