Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Αυτόνομο Πανεπιστήμιο με έδρα το Αγρίνιο είπατε;

παν

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Πάτρα για το θέμα του Πανεπιστημίου και την πάγια θέση της πρυτάνεως παρουσία πολλών «δικών» μας επισήμων προέκυψαν και οι δυο πιο γρήγορες αντιδράσεις βουλευτών της περιοχή μας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος και ο κ. Καραγκούνης εξέδωσαν ανακοινώσεις που λένε περίπου τούτο: αν δεν μπορούν να ενισχυθούν τα πανεπιστημιακά τμήματα στο Αγρίνιο(και να ενταχθούν, μάλιστα, και σε νέα σχολή αν γίνεται…)τότε να ιδρυθεί εκ νέου Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο…

Για τους υπόλοιπους που παρέστησαν περιμένουμε ανακοινώσεις τους για να μάθουμε πως τοποθετούνται για το ζήτημα. Η παραπάνω πρόταση, όμως, πρέπει να έπεσε σαν βόμβα στους διαδρόμους του υπουργείου… Πρέπει να ανατρίχιασαν όλοι.

Από ιδεολογία, ο δήμαρχος Πάτρας κάτι τέτοια δεν τα υπολογίζει καθόλου, δεν υπάρχουν καν, διότι θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια τα σχεδιάζει το κεντρικό κράτος και δεν έχουν κανένα αυτεξούσιο τα ίδια μπροστά στην ανώτερη κρατική αρχή, δηλαδή το υπουργείο. Διαφορετικά, τα τμήματα του Αγρινίου θα έπεφταν θύματα ευθέως της γνωστής ανισορροπίας μεταξύ των «από δω» και των «από» κει από το Αυλάκι.

Επίσης ο κ. Κατσιφάρας κάθε άλλο παρά θέλει να συνδυαστεί η θητεία του με τον θάνατο του Πανεπιστημίου στην από δω πλευρά. Δεν έχει κατηγορηθεί και λίγες φορές άλλωστε για ελλιπή «πατρινή συνείδηση», με τον ίδιο τρόπο που κατηγορείται από δω ότι φροντίζει για την Πάτρα.

Όμως όλα τα παραπάνω δεν αλλάζουν την κατάσταση η οποία συμπυκνώνεται στο εξής: τα μόνα πανεπιστημιακά τμήματα για τα οποία γίνεται λόγος αυτή την εποχή ότι πρέπει να μαζεύονται σιγά-σιγά είναι τα δικά μας. Και αλλού υπάρχουν προβλήματα και αλλού υπάρχουν συζητήσεις για περιστολές και μαζέματα. Στρογγυλό τραπέζι όμως με την πρόταση κατατεθειμένη υπάρχει μόνο εδώ.

Επίσης μόνο εδώ υπάρχει η θέση τόσο πολλών φοιτητών ότι «πρέπει να ερωτηθούμε κι εμείς» με πολλές αναφορές και αποφάσεις τους στο παρελθόν να μας εξηγούν τι ακριβώς θέλουν.

Η κυρία πρύτανης είπε κάτι σημαντικό χτες που διέφυγε της προσοχής όλων. Ας αφήσουμε τα έξοδα που δεν βγαίνουν και τα μέλη ΔΕΠ που μετακινούνται με τρόπο μαγικό και όλα τα υπόλοιπα που θα αρκούσαν γενναίες αποφάσεις για να αλλάξουν. Όταν όμως το υπουργείο κάνει λόγο για σοβαρότατες μειώσεις δαπανών που πρέπει να υπάρξουν αλλά παράλληλα λέει κι ότι δεν μπαίνει κανένα πλαφόν στους αιώνιους φοιτητές, η Πάτρα πρέπει να βρει τι θα κάνει με τις περίπου 100 θέσεις στην Εστία της που καταλαμβάνουν «αιώνιοι» και δεν μπορούν να πάνε νέοι φοιτητές.

Οπότε, τι να προτείνει για φοιτητική εστία στο Αγρίνιο και για άλλα παρόμοια ζητήματα που έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες εδώ και χρόνια; Δεν δικαιολογώ τα όσα έχει βάλει μπροστά η κυρία πρύτανης, είμαι από κείνους που πιστεύουν ότι το Αγρίνιο αν χάσει το Πανεπιστήμιο θα γίνει αποθήκη πληθυσμού. Όμως πρέπει να δούμε αν μπορεί να συζητάμε σοβαρά για ανεξάρτητο καινούριο πανεπιστήμιο με έδρα το Αγρίνιο χωρίς να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.

Έχει καταλάβει κανείς ότι για το 2016 το κονδύλι για ΑΕΙ/ΤΕΙ, «αρμοδιότητας Αναγνωστοπούλου», έχει μειωθεί κατά 7,5%, ενώ οι τακτικοί προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων θα είναι μειωμένοι κατά 22%; Παράλληλα, οι συνολικές δαπάνες για την Παιδεία στην Ελλάδα το 2015 ήταν στο 2,47% επί του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται περίπου στο 5%; Και κατάλαβε κανείς ότι ούτε μείωση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στα δημοτικά τέλη δεν έγινε για ΑΕΙ και ΤΕΙ;

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. Μας πηραν τους καναπεδες

  Επειδη ακριβως οι εποχες ειναι δυσκολες, και τα νουμερα δεν βγαινουν με την καμία, αν θελουμε να μιλαμε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ, η μονη διεκδικηση της περιοχης, μπορει να ειναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ ΙΔΡΥΜΑ Μεσολογγιου-Αγρινίου. Εξαλλου αυτη η κυβερνηση θελει να ξεμπερδευει με τον αιωνια διχασμο ΑΕΙ/ΤΕΙ.
  Οποτε θα μεινουν μονο ΑΕΙ.

  Δεν υπαρχει αλλη λυση.
  Για μιλαμε ρεαλιστικα, κι οχι σαν τον Δον Κιχωτη που κυνηγουσε ανεμομυλους.

 2. ΠΑΝΕ-6

  ΟΧΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ ΤΩΝ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΛΟΓΩ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

 3. ΠΑΝΕ-6

  ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.

 4. antikeimenikos

  Όλη η ουσία είναι στην τελευταία παράγραφο…

  Ψηφίζουμε κυβερνήσεις που μειώνουν τις δαπάνες για την παιδεία και παράλληλα διαμαρτυρόμαστε που δεν έχουμε πανεπιστήμιο.

  Ψηφίζουμε κυβερνήσεις που μειώνουν τις δαπάνες για την υγεία και παράλληλα διαμαρτυρόμαστε που δεν έχουμε γιατρούς στο νοσοκομείο.

  Ψηφίζουμε κυβερνήσεις που μειώνουν τις δαπάνες για τους ΟΤΑ και παράλληλα διαμαρτυρόμαστε που δεν γίνονται έργα από το δήμαρχο.

  Το ότι ζητάνε αυτόνομο πανεπιστήμιο κάποιοι βουλευτές δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Αλλά αν δεν απαιτείς χάνεις και τα λίγα που έχεις.

 5. new air

  toys ewnioys fitites na toys stilete se sxinakia me metanastes gia na ksemplokaroyn kapoioi xwroi….

 6. AGRINIOTIS

  ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΑΚΙΑ ΑΠΛΑ ΣΑΝ ΚΟΡΟΙΔΑ ΧΩΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ………

 7. Qq

  Είναι πολύ ωραίο σαν φοιτητής που είμαι να μπαίνω σε τέτοια άρθρα και να διαβάζω τα σχόλια των κατοίκων της μεγαλούπολης των εκατό χιλιάδων, να είναι τόσο θετικά για εμάς. Τώρα θέλω όσο ποτέ να συνεχίζω να σπουδάζω στην πόλη σας ! Το ότι περάσαμε Αγρίνιο δεν σημαίνει ότι έχουμε χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ούτε σας δίνει το δικαίωμα να μας λέτε φοιτητάκια έρμαια των μελών δεπ. Κριτική ικανότητα και σκέψη έχουμε και μόνοι μας.

  Επιπροσθέτως το ότι έχετε καν φοιτητές στο Αγρίνιο οφείλεται στο γεγονός οτι στο πτυχίο μας θα αναγράφεται ” Πανεπιστήμιο Πατρών”, πράγμα που και οι ίδιοι επιθυμείτε για τα πτυχία των παιδιών σας. Διαφορετικά θα τα κρατούσατε στην μεγαλούπολή σας. Μην εθελοτυφλείτε.

  Περιμένω να μου κάνετε επίθεση τώρα και να με γελοιοποιήσετε αφού εξέφρασα την γνώμη μου σαν φοιτητής και να μου δείξετε από πρώτο χέρι πόσο μας σέβεστε και σας ενδιαφέρουμε. Μην με απογοητεύσετε !

  Και μήπως δεν έγινα σαφής, ειρωνεία ήταν.

 8. Κον/να

  ‘New Air’,

  Μπορειτε σας παρακαλω να μην γραφετε αποψη στα γκρικλις; Εγω προσωπικα δεν εχω προβλημα, αλλα δεν σας καταλαβαινουν οι υπολοιποι σχολιαστες. Επισης, προσβαλει το μορφωτικο τους επιπεδο. Εμενα μου το απαγορευσαν.

  Αναρωτιεμαι γιατι κανεις δεν σας εχει επιτεθει ακομα….μηπως επειδη ειστε συμπολιτης τους;

 9. ΠΑΝΕ-6

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ .ΤΗΝ ΑΚΑΜΨΙΑ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ. ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΙΤΛΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ, ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΑΦΝΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.