Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

΄Ώρα μηδέν για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία

΄Ώρα μηδέν για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Ώρα μηδέν για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία…

Τι λένε άνθρωποι του τοπικού ποδοσφαίρου για τις κασέτες της βρωμιάς. Αφιέρωμα με τις γνώμες Κωστούλα, Νικάκη,  Νταλακούρα

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία «έσπασε το απόστημα του Ελληνικού calciopolis»(ιταλική εκδοχή) και πήρε το δρόμο της ελληνικής δικαιοσύνης το «ελληνικό caliciopolis»(εκδοχή ουγγρικής εφημερίδας Nemzeti Sport).

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια που ακολουθήθηκαν από…απάντηση του γνωστού ποδοσφαιράνθρωπου Αχιλλέα Μπέου(…) μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: στα χέρια του κ. Κούγια περιήλθαν, άγνωστο ακόμη πως αλλά σίγουρα με την ευκαιρία της ανάληψης της υπεράσπισης σε υπόθεση του γνωστού διαιτητή Δαλούκα, δυο ηχογραφημένα cd όπου καταγγέλονται πράγματα και θαύματα. Όπως η εμπλοκή Μπέου σε Καθορισμό διαιτητών στο πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ, η εμπλοκή ενός συστήματος ανθρώπων σε ευρωπαϊκό ματς ελληνικής ομάδας αλλά και ο ρόλος συγκεκριμένων παραγόντων στα πρωταθλήματα μέχρι και τη Δ Εθνική που ούτε λίγο ούτε πολύ καθορίζουν ποιος θα ανέβει ποιος θα πέσει και με ποιο αντίτιμο…

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Όπως θα παρατηρήσατε μέχρι αυτές τις γραμμές δεν αναφέρουμε ονόματα εμπλεκομένων που ακούγονται στη κασέτα, ομάδες και διαιτητές παρά μόνο εκείνα που είναι αναμφισβήτητο ότι έφτασαν την υπόθεση σε εισαγγελικά χέρια. Γιατί πρέπει να πούμε πως παρότι η κυβέρνηση δια του κυρίου Νικητιάδη απλά λέει ότι «εύχεται» να καταλήξουν οι έρευνες και ότι… «παρακολουθεί στενά την υπόθεση» και παρότι η ΕΠΟ λάμπει δια της απουσίας της τυρβάζοντας περί άλλα, το φάκελο έχουν αναλάβει δυο εισαγγελείς που έχουν ήδη καλέσει τους κ.κ. Κούγια και Μπέο για καταθέσεις. Άλλωστε ο ΓΓΑ κ. Μπιτσαξής έσπευσε να εξηγήσει ότι «οι κασέτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μόνο από καταθέσεις μπορούμε να έχουμε υπόθεση»… Κι όμως στην Ιταλία την έρευνα έκαναν δύο εισαγγελίες στις οποίες κατέφυγε με στοιχεία ο Μοράτι της Ίντερ , ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση. Ο υποβιβασμός της Γιούβε δεν έγινε επειδή ο Μότζι έστηνε ματς, αλλά επειδή ακουγόταν σε κασέτες να μιλάει με τον αρχιδιαιτητή για ορισμούς διαιτητών, πράγμα που ρητώς απαγορεύεται. Προσέξτε: Εδώ, τις δέχτηκε τις κασέτες η Ιταλική κυβέρνηση, η δικαιοσύνη και η Ομοσπονδία που ουσιαστικά εκχώρησε το αυτοδιοίκητό της… Για τον ίδιο λόγο αφαιρέθηκαν και βαθμοί από τη Μίλαν, τη Λάτσιο, τη Φιορεντίνα: το ότι παράγοντάς τους μιλούσε με την ΚΕΔ για διαιτητές αρκούσε για να υπάρξουν τιμωρίες. Κυρίως γιατί η συνομιλία μαρτυρούσε ειδική σχέση, όπως αναφέρει στο sportday.gr ο δημοσιογράφος Α. Καρπετόπουλος.

Ο λόγος, λοιπόν, που δεν αναφέρουμε ονόματα είναι πως οι νομικοί προέδρου γνωστής ομάδας που φέρεται εμπλεκόμενη τουλάχιστον ως προς το ευρωπαίκό ματς, μόλις πριν λίγο με εξώδικο που απέστειλαν προς τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης και blog, απειλούν ότι σε περίπτωση δημοσίευσης, αναδημοσίευσης, αναπαραγωγής, αναμετάδοσης και φιλοξενίας προσβλητικών σχολίων από διαχειριστή, συντάκτη ή φιλοξενούμενο σχολιαστή, θα λάβουν δικαστικά μέτρα!!!

Τι λένε οι δικοί μας άνθρωποι

Δεν μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε δικούς μας ανθρώπους του ποδοσφαίρου πως τα βλέπουν όλα αυτά. Και φυσικά ξεκινήσαμε από τον κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενο αλλά και αρμόδιο, τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναιτωλικός: «Φυσικά νιώθω όπως κάθε άνθρωπος, φίλαθλος ή όχι, μια αποστροφή προς όλα αυτά που ακούγονται, αλλά φοβάμαι ότι έχουμε να ακούσουμε πολλά ακόμα. Ήταν μια αίσθηση που υπήρχε γενικά στους φιλάθλους αλλά όλοι περίμεναν τη στιγμή που θα υπάρξουν αποδείξεις. Τώρα κάποιος ακέραιος δικαστής ή πολιτικός νομίζω ότι πρέπει να σύρει τις εξελίξεις. Εμείς, το γνωρίζετε, ότι βλέπαμε πράγματα εδώ και χρόνια που δεν ήταν φυσιολογικά. Έχουμε βιώσει τι σημαίνει να βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν σε παίζουν 50-50. Φαινόταν ότι κάποιοι έχουν το μυαλό τους σε διάφορες επιρροές. Τώρα, ξαναλέω, ότι το βασικό είναι να βρεθούν ειδικά δικαστές μακριά από κάθε επιρροή. Πολλοί λένε για την εμπλοκή του κράτους, των χορηγιών κλπ, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό το ζήτημα. Οι χορηγίες και η βοήθεια από το κράτος για πολλούς είναι αναγκαιότητα και μέχρι εκεί θα ήταν κατανοητό αλλά τελικά καταλήγει να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται το σύστημα και όχι με τρόπο που αρμόζει. Περιμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις». Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου της ομάδας της πόλης, σχεδόν σίγουρα «ανεβασμένης» στη Σούπερλίγκ. Ο λόγος παραδίδεται σε ένα άνθρωπο που μέχρι πρόσφατα τα ζούσε μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους. Ο λόγος στον Γιάννη Νταλακούρα, μέχρι πρότινος προπονητή του Παναιτωλικού που μας λέει: «Η εικόνα που είχα κι εγώ από την πλευρά του προπονητή είναι πως τίποτε δεν θα με εξέπληττε. Αλλά και συγχρόνως ότι δεν υπάρχει βούληση για παρεμβάσεις και για ξερίζωμα πραγμάτων που, τελικά, ήταν εξόφθαλμα. Είναι αδυναμία κάποιων που έχουν κάθε φορά τις θέσεις; Είναι εμπλοκή μεγάλων συμφερόντων; Εγώ ξέρω ότι έβλεπα μπροστά μου συμπεριφορές επιλήψιμες που πολλές φορές τις φανέρωναν και ανοιχτά κάποιοι, επιδεικτικά. Μου φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα έχουμε, ίσως, κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει να πω πάντως ότι όλοι μας έχουμε ευθύνη ατομικά και συλλογικά. Είναι φορές που φαίνεται να θαυμάζουμε αυτές τις συμπεριφορές. Γι’ αυτό τώρα χρειάζεται κάποιος με αυτοθυσία και πολλή αίσθηση του καθήκοντος να ρίξει φως σε όλα αυτά».

Τέλος ζητήσαμε και τη γνώμη του Βασίλη Νικάκη παλαιού και διεθνούς διαιτητή, παρατηρητή με μεγάλη καριέρα αλλά και για ένα διάστημα επικεφαλής της ΚΕΔ, πέραν φυσικά των άλλων ιδιοτήτων του που είναι και κοινωνικοπολιτικές. Η θέση του; «Αν υπάρχει ακόμα ΕΠΟ και δεν είναι για το θεαθήναι, πρέπει να μεταβιβάσει ότι στοιχείο υπάρχει στον αθλητικό εισαγγελέα, να τον κλείσει σε ένα δωμάτιο και να του ζητήσει σε 10 μέρες- το πολύ- να έχει βγάλει αποφάσεις, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η τακτική δικαιοσύνη. Έχω όμως την αίσθηση ότι οι άνθρωποι κρύβονται και «νίπτουν τας χείρας των». Κατά τα άλλα όπου και να τους δεις κόπτονται για το αυτοδιοίκητό τους μην τυχόν και τους το πειράξει κανείς… Μην τυχόν και τους ζητήσει κανείς συνδιαχείριση… Είμαι όμως απαισιόδοξος πρέπει να πω. Νομίζω ότι και πάλι θα βρουν κάποιο τρόπο να τα ξανακρύψουν όπως έκαναν και στο παρελθόν με πολλά άλλα. Είναι τέτοια τα συμφέροντα που θα εκπλαγώ αν δω να γίνεται κάτι διαφορετικό…»

 

Υπενθύμιση

Αυτή είναι η άποψη ανθρώπων που ξέρουν το σπορ από την καλή και την ανάποδη. Κρατήστε απλά τα εξής: Αρχικά ότι πριν από αρκετά χρόνια ανάλογες κασέτες είχαν ακουστεί σε εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου με πασίγνωστους εμπλεκόμενους. Τότε η έρευνα είχε…ατονήσει(!) μέχρι να έρθει ένα απαλλακτικό βούλευμα που έβαζε την υπόθεση στο αρχείο! Οι ιστορικές ατάκες για το ποιοι πρέπει να…κερδάνε έμειναν βέβαια. Και κατόπιν, επειδή πολλοί τώρα αρχίζουν το προσφιλές σπορ της ισοπέδωσης, προσπαθώντας να υποδείξουν ποιος μιλάει με ποιον και όχι ΤΙ καταγγέλλεται, καλό θα ήταν να θυμηθούμε τις ποινές στην Ιταλία. Εμπλεκόμενες βρέθηκαν τέσσερις ομάδες: Από τις Λάτσιο και Φιορεντίνα αφαιρέθηκαν από 6 βαθμοί. Από τη Μίλαν αφαιρέθηκαν 16 βαθμοί. Από την κύρια πρωταγωνίστρια όμως Γιουβέντους αφαιρέθηκαν 2 πρωταθλήματα και η ομάδα έπεσε στην Β΄ Εθνική και με ντεσαβαντάζ αρκετών βαθμών!! Γιατί η δικαιοσύνη δεν ισοπεδώνει…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.