Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Αφιέρωμα στον γλύπτη Θόδωρο στο μουσείο Μπενάκη

Αφιέρωμα στον γλύπτη Θόδωρο στο μουσείο Μπενάκη

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 20.00, στο αίθριο του κτιρίου της οδού Πειραιώς εγκαινιάζεται η νέα εγκατάσταση του αγρινιώτη γλύπτη Θόδωρου με τίτλο Υπερ-τύμβιο Αφιέρωμα. Το έργο εντάσσεται στο αφιέρωμα στην καλλιτεχνική και πνευματική προσφορά του γλύπτη Θόδωρου, που θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη και έχει σκοπό να αναδείξει, μέσα από ομιλίες, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις και εκδόσεις, τα διάφορα στάδια της δημιουργικής πορείας του καλλιτέχνη.

Την ημέρα των εγκαινίων (21 Οκτωβρίου 2011, 20.00) θα αποκαλυφθεί στο αίθριο η εγκατάσταση ενός εμβληματικού νέου έργου, κατασκευασμένου ειδικά για το χώρο και το αφιέρωμα. Πρόκειται για το γλυπτό Υπερ-τύμβιο Αφιέρωμα, το οποίο για τον Θόδωρο «συνοψίζει, σε μια κυκλική θεώρηση, την πορεία του έργου μιας ζωής».

Το γλυπτό, που χρησιμοποιεί τους κώδικες της «γλυπτικής γλώσσας» του Θόδωρου, κρέμεται από συρματόσχοινα πάνω από το αίθριο του Μουσείου. Αποτελείται από έναν μετέωρο δωδεκάκτινο τροχό, από τον οποίο αιωρείται, ισορροπώντας σαν ζυγαριά, μια ανεστραμμένη καρδιά. Στον κρυστάλλινο δίσκο της ζυγίζονται οι λέξεις TEXNH – ART. Από την άλλη πλευρά ισορροπεί και μία «Ματράκ-φαλλός», αντικείμενο-κλειδί παλαιότερων έργων του γλύπτη από την σειρά Χειρισμοί. Στο έδαφος, σε έναν πράσινο τύμβο σε σχήμα καρδιάς-αιδοίου, έχουν πέσει σαν σπόροι ή σαν ξερά φύλλα οι λέξεις – κώδικες των προβληματισμών του γλύπτη: Πολιτισμός, Επικοινωνία, Ουσία, Παιδεία, Οικονομία, Δημόσιος Χώρος, Γλυπτική.

Ο γλύπτης Θόδωρος περιγράφει το έργο ως εξής : «Μια μετέωρη ζυγαριά ισορροπεί στον τροχό του χρόνου, ζυγίζοντας την ουσία της λέξης – έννοιας ΤΕΧΝΗ – ART με «μέτρο βάρους» την ξύλινη «Ματράκ – Φαλλό» και αντίστιξη στο έδαφος την γήινη πράσινη καρδιά με πραγματικό γρασίδι και κόκκινα άνθη, όπου η Τέχνη «σπέρνει» – καλλιεργεί την ποιότητα ζωής και γονιμοποιεί τον Πολιτισμό».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη το βιβλίο με τίτλο Θόδωρος γλύπτης, στο οποίο θα διαγράφεται μέσα από κείμενα του καλλιτέχνη αλλά και μέσα από πλούσιο τεκμηριωτικό και εικονογραφικό υλικό η καλλιτεχνική του πορεία.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου στις 25 Νοεμβρίου 2011 θα διοργανωθεί ακόμα συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Ντένη Ζαχαρόπουλο. Χορηγός της εκδήλωσης, όπως και της έκθεσης, είναι η Agrino, που έχει έδρα το Αγρίνιο, τον τόπο καταγωγής του γλύπτη Θόδωρου.
www.protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.