Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Αφιέρωμα στους πεσόντες Αιτωλοακαρνάνες στρατιώτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφιέρωμα στους πεσόντες Αιτωλοακαρνάνες στρατιώτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
39 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ

Με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ βρήκαμε στο διαδίκτυο μια καταπληκτική δουλειά του Νικόλαου Γιάννη, ο οποίος έκανε ένα πολύ σπουδαίο αφιέρωμα στους νεκρούς Αιτωλοακαρνάνες στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως αναφέρει:
Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού έκδωσε το βιβλίο «ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940 -1945» , όπου κατέγραψε και έφερε στο φως, όλους τους Έλληνες Αξιωματικούς και Στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται, όπου ανάμεσα τους είναι και αρκετοί Αιτωλοακαρνάνες.
Από κάθε γωνία της Αιτωλοακαρνανίας Αγρότες, Ψαράδες, Τσοπάνηδες, Δάσκαλοι, Έμποροι, έτρεξαν στο πρόσταγμα της πατρίδας μας όπου τους καλούσε να την υπερασπίσουν με τους περισσοτέρους να καταταχτούν στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου και διασπαστήκαν στα τρία τάγματα ( I/39, ΙΙ/39, ΙΙΙ/39).
545 Αιτωλοακαρνάνες έχασαν την ζωή τους όπου αρκετοί παραμένουν έως και σήμερα άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους.
Από τους 545 νεκρούς ήρωες οι 289 άνηκαν στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου.
Πρώτος Αιτωλοκαρνάνας που πρόσφερε την ζωή του για την πατρίδα μας, ήταν ο Στρατιώτης ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ, από το Αγρίνιο στις 2 Νοεμβρίου .
Οι νεότεροι Αιτωλοακαρνάνες, ήταν ο Στρατιώτης ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ από τον Παληόπυργο Ναυπακτίας και ο Στρατιώτης ΜΟΥΛΑΡΟΓΙΩΡΓΟΣ ή ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ από την Αλευράδα Βάλτου, 20 ετών

.Στο ίδιο ύψωμα όμως, χάθηκαν αδέλφια και συγγενείς, ο ένας πλάι στον άλλον πολεμώντας για την ελευθερία της Πατρίδας μας.
« Ο ΝΤΟΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ από την Λαγκάδα Βάλτου τον 28 & 27 Ιανουάριο 1941.»
Επίσης 8 Αιτωλοκαρνάνες έχασαν την ζωή τους στο ίδιο μέρος και την ίδια μέρα, όχι από τις σφαίρες του εχθρού, αλλά από το κρύο (σε χιονοθύελλα), «πέθανε από ψύξη στο ύψωμα 1630 (Παπακώστα ή Χόρμοβα) στις 22/01/1941»
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, από το Μαχαίρα Βόνιτσας.
ΛΩΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, από το Ζευγαράκι Μεσολογγίου.
ΜΙΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, από τον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας.
ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, από τη Μπουρλέσια Μεσολογγίου.
ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, από τη Πεντάνασα Τριχωνίδος.
ΠΕΛΕΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, από το Κρυονέρι Ναυπακτίας.
ΤΣΑΦΑΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, από τους Παπαδάτες Μεσολογγίου.
ΖΩΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, από το Παλαιοχωράκι Ναυπακτίας.
Στη συνέχεια παρατίθονται όλα τα ονόματα των πεσόντων. Κάντε κλίκ εδώ για να τα δείτε κατά αλφαβητική σειρά. Μπορείτε να διαβάσετε και ένα σύντομο βιογραφικό στον κάθε έναν ξεχωριστά!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.