Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Αφορίζει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Αφορίζει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Ο Μητροπολίτης  Κοσμάς
«Πίσω απ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να πολεμήσουν την ορθοδοξία»
Ανάμεσα στους πιο σφοδρούς πολέμιους της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και της διάθεσής της για εμπορικούς λόγους είναι ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς. Σε επίσημη θέση του Μητροπολίτη σε έρευνα που έκανε για το θέμα ο ιστότοπος Rnn που ασχολείται αποκλειστικά με εκκλησιαστικά θέματα, εκφράζεται η πλήρης αντίθεση στο ενδεχόμενο της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Η πλήρης δήλωση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπως αναρτήθηκε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής :«Η Κυριακή δεν είναι μέρα απλή. Είναι η μέρα λατρείας του τριαδικού θεού και ορίστηκε ως τέτοια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο άνθρωπος κάποτε πρέπει να ξεκουράζεται. Δεν είναι ούτε σίδερο ούτε ατσάλι. Λατρεύοντας το Θεό την Κυριακή του δίνεται η ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός άλλωστε, έδωσε μάχη για την καθιέρωση της αργίας και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Πίσω απ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να πολεμήσουν την ορθοδοξία και να απομακρύνουν το λαό από τη λατρεία του Τριαδικού Θεού. Παρακαλούμε τους ηγέτες μας να τηρούν και να μην απεμπολούν τις αρχές μας και να μην αποχριστιανίζουν το λαό μας».

Δηλώσεις για το θέμα έχουν κάνει  και πολλοί ακόμη ιεράρχες: Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σημειώνοντας πως «Ασχολούμαστε όλο με αριθμούς και ξεχνάμε την ψυχή μας. Πότε οι έμποροι θα δουν τα παιδιά τους, πότε θα δουν τις οικογένειές τους, πότε θα ξεκουραστούν και θα πάρουν δύναμη;». Από τη πλευρά του ο Μητροπολίτης  Θεσσαλονίκης ζητά δημοψήφισμα για να φανεί αν το θέλει ο λαός λέγοντας πως «Η Κυριακή είναι μέρα Κυρίου. Ποιος θα βάλει τα χέρια του στη φωτιά κ. υπουργέ της εργασίας; Αν τα βάλετε θα καούν. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό». Αλλά και ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας του «σας παρακαλώ να μη προχωρήσετε σ’ αυτήν την απόφαση καταργήσεως της Κυριακής αργίας ενάντια στο θέλημα του Θεού και στην επιθυμία των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών Εμπόρων και Εμποροϋπαλλήλων».

Τέλος ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος υπήρξε κάπως πιο ήπιος: «Νομίζω ότι όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει  και γκρίνια. Ας είχαμε λεφτά να αγοράσουμε όλες τις άλλες ημέρες που έχουμε περιθώριο και ας αφήναμε την Κυριακή για την ξεκούραση των ανθρώπων. Δεν λέω εκκλησιασμό γιατί οι περισσότεροι δεν εκκλησιάζονται. Όλοι όμως χρειάζονται ξεκούραση».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.