Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

“Βαθιά πολιτικές οι αυτοδιοικητικές εκλογές”

DSCN6519

DSCN6547

DSCN6535

DSCN6531

DSCN6527

Με αντιμνημονιακό και αντικαλλικρατικό στίγμα στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

To σήμα της εκκίνησης των τοπικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου δόθηκε απόψε στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πάρκου του Αγρινίου.
Σε αυτήν παρέστησαν στελέχη από διάφορα σημεία του Νομού καθώς και η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου . Κεντρικός ομιλητής το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης κ. Κώστας Πουλάκης ενώ το λόγο πήραν αρκετά στελέχη με το διάλογο να αγγίζει όχι μόνο τα αυτοδιοικητικά θέματα αλλά και όσα είναι στην κορυφή της πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας .
Ουσιαστικά υπήρξε διάλογος επί γενικών αρχών και θέσεων και της στρατηγικής που το κόμμα θα κινηθεί ενόψει των αυτοδιοικητικών. Το πλαίσιο σε γενικές γραμμές θα είναι η βαθιά πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες θα δοθεί ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος για το μνημόνιο και τις πολιτικές του με σκοπό να αποτελέσουν μήνυμα ανατροπής της κυβέρνησης. Μνημόνιο και Καλλικράτης μάλιστα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονται απόλυτα.
Στόχος παράλληλα οι δημοτικές παρατάξεις που συγκροτούνται να επιλέξουν επικεφαλής στην πορεία (στο Μεσολόγγι ήδη αυτό συνέβη) και κυρίως να συμπτύξουν ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο. Σε ποιες δυνάμεις θα απευθυνθεί το προσκλητήριο για το μέτωπο αυτό είναι ένα ζητούμενο του διαλόγου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχουν φωνές-διατυπώθηκαν και απόψε-πως πρέπει το άνοιγμα να είναι προς πολλές κατευθύνσεις όπως η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το ζήτημα των ονομάτων ακόμη στο τραπέζι επισήμως δεν έχει τεθεί ωστόσο στη συνέλευση παρέστησαν πρόσωπα που φέρονται ως ενδιαφερόμενοι να ηγηθούν συνδυασμών του κόμματος.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Πουλάκης πάντως επιχείρησε να αποδομήσει την θεωρία περί δύο άκρων που η ΝΔ και ο πρωθυπουργός διακινούν καθώς και τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος . Παράλληλα και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο υπογράμμισε πως ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι αντιμνημονιακός και όχι απλώς καταγγελτικός . «Η οικονομική ασφυξία προκάλεσε καταστροφικά αποτελέσματα στις κοινωνικές δομές των Δήμων ενώ στους αιρετούς των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χρέωσε πως «ακολουθούν τις επιταγές των μνημονίων όπως ακριβώς τα κόμματα που εκπροσωπούν».
Κεντρική ιδέα του πλαισίου που ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει την αυτοδιοίκηση είναι η κριτική στη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» την οποία ο κ Πουλάκης χαρακτήρισε αποτυχημένη με χαρακτηριστική την αναφορά του πως «Καλλικράτης και μνημόνιο ήρθαν σαν δίδυμα, με δυο μήνες διαφορά».
Για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των δημοτικών παρατάξεων αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του κ.Πουλάκη πως θα πρέπει να εκφράζουν τον αέρα αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ. «Να αναγκάσουμε να υποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των μνημονίων που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε βλαχοδημάρχους. Να αποδείξουμε πως ότι η Αριστερά ξέρει να πετυχαίνει. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι βαθιά πολιτικές. Η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί και το μήνυμα της ανατροπής θα έρθει το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών» σημείωσε.
Από τις αναφορές του κ.Πουλάκη μάλιστα δεν έλειψε και αυτή για το Πάρκο, ζήτημα στην κορυφή της αγρινιώτικης ατζέντας. «Η άθλια εικόνα με τις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς πρέπει να σταματήσει. Αυτή είναι βασική προτεραιότητα της δικής μας τοπικής επιτροπής. Θα πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον».
Μεταξύ των ομιλητών και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑΚώστας Μαραματάκης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ουσιαστικά συγκροτείται. Κανείς μας δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί απόλυτα κάποια πράγματα. Πρέπει να μπούμε μπροστά και να συντονίσουμε αυτό το νέο κόμμα» σημείωσε. «Οι οργανώσεις των μελών μας είναι κρίσιμο στάδιο. Αν συγκροτήσουμε πλήρη ψηφοδέλτια σε Δήμους θα έχουμε περισσότερους υποψηφίους από όσα είναι τα κομματικά μας μέλη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά δείχνοντας πως ένα επιπλέον ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενδυνάμωση της κομματικής οργάνωσης μέσω του έμψυχου δυναμικού που θα ριχθεί στην αυτοδιοικητική μάχη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.