Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Βενετοί και Τούρκοι στο Αγρίνιο

Βενετοί και Τούρκοι στο Αγρίνιο

enetoi

Γράφει ο Μανώλης Πέπονας, φοιτητής Ιστορικού Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Τα έτη 1684-1699 διεξήχθη στη Μεσόγειο ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βενετίας που επηρέασε τον ελλαδικό χώρο. Επρόκειτο ίσως για το «κύκνειο άσμα» της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας η οποία έκτοτε θα βίωνε σταθερή παρακμή. Στη σύρραξη αυτή το Βραχώρι, ως «κεφαλοχώρι», βρέθηκε βίωσε τις συνέπειες της αναμέτρησης.
Κατά τον 15ετή αυτόν πόλεμο, το Αγρίνιο (ή ορθότερα για την περίοδο, Βραχώρι) βίωσε τον μαρασμό. Το μέγεθος της σημερινής πόλης ήταν όπως φαίνεται διαφορετικό. Ο Κ. Ντόκος στη δημοσιευμένη διδακτορική του διατριβή μιλά για «χωριά» όταν αναφέρεται στην καταστροφή των περιοχών Ζαπάντι, Βραχώρι, Καλύβια, Αγγελόκαστρο, Uva και Νεοχώρι, συνεπώς το μέγεθος του Αγρινίου κάθε άλλο παρά υπολογίσιμο φαίνεται να είναι1.
Τον Σεπτέμβριο του 1684 οι Ενετοί επιτέθηκαν μεταξύ άλλων στο σημερινό Αγρίνιο2 προξενώντας σημαντικές καταστροφές. Τα ενετικά στρατεύματα προήλαυναν από τα δυτικά3, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν ο συνταγματάρχης Δελλεδέτσιμας ως αρχηγός τμήματος Κεφαλλήνιων. Η δράση των τελευταίων σημαδεύτηκε από αρπαγές και ωμότητες.
Ένας νέος κύκλος αίματος ξεκίνησε το 1688 με τη δράση του Γερακάρη, επικεφαλής των Οθωμανών που ανέκαμπταν της αρχικής τους σύγχυσης. Με 2500 άνδρες –μεταξύ αυτών πολλοί Έλληνες- ο Γερακάρης μετέβη και κατέλαβε το αφύλακτο Βραχώρι την άνοιξη του 1689. Εκεί έλαβε χώρα και η συζήτησή του με τον Βενετό αντιπρόσωπο Dambi4, η οποία ήταν και η τελευταία πράξη του πολέμου που έλαβε χώρα στο Αγρίνιο ή τη γύρω περιοχή.
Ως το τέλος του πολέμου το Βραχώρι της εποχής δεν υπέφερε των δεινών του βενετοτουρκικού πολέμου. Η τελική νίκη των Τούρκων σήμαινε την αδιάλειπτη παρουσία τους στην περιοχή ως την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1830).


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1 Κ. Ντόκος: «Η Στερεά Ελλάς κατά τον Ενετοτουρκικόν Πόλεμον (1684-1699) και ο Σαλώνων Φιλόθεος», εκδόσεις ΕΣΜ, Αθήνα 1975, σελ. 81
2 Κ. Ντόκος: «Η Στερεά Ελλάς κατά τον Ενετοτουρκικόν Πόλεμον (1684-1699) και ο Σαλώνων Φιλόθεος», εκδόσεις ΕΣΜ, Αθήνα 1975, σελ. 68
3 Ε. Λούντζη: «Περί της πολιτικής καταστάσεως της Επτανήσου επί Ενετών», Αθήναι 1856
4 Α. Locatelli: «Reconto historico della veneta Guerra in Levante, diretta dal vallore del Serenissimo Principe Francesco Morosini», Colonia 1691

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.