Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Βλέπει κίνδυνο για το ΑΕΙ του Αγρινίου η Ελευθεροτυπία

Βλέπει κίνδυνο για το ΑΕΙ του Αγρινίου η Ελευθεροτυπία

Στα διακινούμενα από καιρό σενάρια για “Καλλικράτη” και στα ΑΕΙ επανέρχεται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Βλέπει μάλιστα “κίνδυνο” για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας του Αγρινίου. Βέβαια η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί νέα είδηση. Η είδηση είναι πως οι αποφάσεις θα προχωρήσουν εντός του 2012 . Ηχει πλέον δυνατά η καμπάνα για το δικό μας Πανεπιστήμιο για του οποίου τη διασφαλιση της αυτονομίας ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει (Τo agrinionews έχει αναφερθεί σε διεξοδικά ρεπορταζ). Το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας πάντως αναφέρει:

Δραστικό περιορισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με καταργήσεις περιφερειακών τμημάτων ΤΕΙ, συγχωνεύσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ, προσαρτήσεις σχολών ή τμημάτων σε άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, συγχωνεύσεις ολόκληρων σχολών διαφορετικών πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, συμπτύξεις τμημάτων ίδιων ή διαφορετικών ιδρυμάτων.
Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2010, από την Αννα Διαμαντοπούλου, στους Δελφούς, παρουσία των πρυτάνεων των ΑΕΙ και του πρωθυπουργού. Ψηλά στον κατάλογο των υπό κατάργηση τμημάτων αναμένεται ότι θα είναι περίπου 60 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ τα οποία έχουν πολύ χαμηλή ζήτηση και μικρό αριθμό αποφοίτων. Σε κίνδυνο βρίσκονται τμήματα που έχουν ως αντικείμενο τον τουρισμό και το γεωτεχνικό κλάδο, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο συγχώνευσης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με μεγάλη διασπορά τμημάτων και αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικού αντικειμένου, όπως τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδα και Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα, λειτουργούν 22 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε 36 πόλεις και 18 τεχνολογικά ιδρύματα σε 40 πόλεις, με περισσότερα από 479 τμήματα. Στόχος του νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στο τέλος του 2012 να έχουν ολοκληρωθεί οι συγχωνεύσεις στα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε όλη τη χωρα. Ομως μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παιδείας κρατά κλειστά τα χαρτιά του καθώς δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, ενώ δεν υπάρχει ούτε σχετικό χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό. Στο υπουργείο έχουν φτάσει μεμονωμένες προτάσεις ενώ θετική εισήγηση έχει κάνει για το θέμα αυτό και το ΕΣΥΠ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.