Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλουν περιβαλλοντικό έγκλημα στα Ακαρνανικά

Βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλουν περιβαλλοντικό έγκλημα στα Ακαρνανικά

anemogenitriesΠεριβαλλοντικό έγκλημα είναι η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας” υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι βουλευτές αναφέρουν πως η «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» ενέκρινε μια ακόμη άδεια για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη, που ανήκουν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των οικότοπων της Ελλάδος με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά και πτηνά, τα οποία φιλοξενούνται στην εν λόγω περιοχή. Είναι ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, με πηγές και υδροφόρους ορίζοντες.

“Είναι η δεύτερη περιβαλλοντική καταστροφική παρέμβαση που συντελείται στην περιοχή μετά την τεράστια ιδιωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλάζοντας χρήση γης στο τοπικό διαμέρισμα Θυρίου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, για το κέρδος του ιδιώτη. Αυτή εννοεί ως «ανάπτυξη» η συγκυβέρνηση επιχειρώντας ένα νέο κύκλο ξεπουλήματος και περιβαλλοντικής καταστροφής σε ό,τι απέμεινε από την δημόσια περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, με πρόσχημα την «αποπληρωμή των δανικών», την «έξοδο από την κρίση» για την οποία ευθύνονται οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους” υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

H άδεια αυτή αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, το οποίο θα αποτελείται από 19 ανεμογεννήτριες, ισχύος 2 MW η κάθε μια, και συνολικής δυναμικότητας 38 MW και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες. Για τις ανάγκες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών θα κατασκευαστεί ένα σύστημα εσωτερικής οδοποιίας εντός του αιολικού πάρκου, μήκους 8 χλμ., και πλάτους 10 μέτρων. Παράλληλα θα κατασκευαστεί ένα υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο, όσο και το μήκος της εσωτερικής οδοποιίας, καθώς επίσης και ένα κτίριο, το οποίο θα χρησιμεύει ως κέντρο ελέγχου, εμβαδού 106 τ.μ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές “η ανάπτυξη της περιοχής που ερημώνει, δεν περνά μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας των Ακαρνανικών βουνών και της αλλαγής χρήσης για να κερδίσει ο επενδυτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επιδοτούμενος από το χαράτσι των ΑΠΕ της λαϊκής κατανάλωσης. Οι ενεργειακές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν σχετίζονται με τέτοιες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που η ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα και στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.Δίκαιες λοιπόν οι διαμαρτυρίες ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, που είναι στα πλαίσια της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό “αν σκοπεύει να σταματήσει η συγκυβέρνηση το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος στα Ακαρνανικά όρη”.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. DHMHTRHS

    ΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ?ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΖΕΣΑΤΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΙΟΥΣ ΑΝΕΜΗΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΡΟΣΙΖΟΝΤΑΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.