Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Βράβευση του Αγρινίου στον πανελλήνιο διαγωνισμό πολεοδομίας-χωροταξιας.

Βράβευση του Αγρινίου στον πανελλήνιο διαγωνισμό πολεοδομίας-χωροταξιας.

Το Αγρίνιο, για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, και η Λάρισα, για τις πεζοδρομήσεις της, είναι οι πόλεις που βραβεύτηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό πολεοδομίας-χωροταξίας.
που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων-Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μόλις 17 δήμοι, σε σύνολο 1.033 σε όλη τη χώρα.

Το Αγρίνιο, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με δύο μελέτες, τιμήθηκε με το βραβείο Χωροταξίας για την εμπεριστατωμένη πρόταση ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με βάση τις προοπτικές που δημιουργούνται με την υπό κατασκευή Ιόνια οδό και την ανάπτυξη της ναυτικής-βιομηχανικής ζώνης Αστακού.

Προβλέπονται παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή πανεπιστημιακού συγκροτήματος στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, τεχνολογικό πάρκο και νομαρχιακό νοσοκομείο επί της εθνικής οδού, μέτρα για την κυκλοφοριακή οργάνωση με τοπικούς οδικούς δακτυλίους, ζώνες ειδικής προστασίας που αφορούν κυρίως περιοχές κοντά στον Αχελώο και τη λίμνη Λυσιμαχία.

Προτείνονται επίσης δύο αθλητικοί πόλοι, στο Βοϊδολίβαδο και τη νότια πλευρά, καθώς και νέο κτίριο για το δημαρχείο.

Η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων με σημεία αναφοράς το ιστορικό κέντρο, καθώς και άλλες τέσσερις τοποθεσίες κοντά στην εθνική οδό, στον Αγιο Κωνσταντίνο, κατά μήκος των οδών Εθνικής Αντίστασης και Ηρώων Πολυτεχνείου. Συνδετικός κρίκος θα είναι το δίκτυο πεζόδρομων και χώροι πράσινου (πάρκα και πλατείες).

Μάλιστα επαναδιατυπώθηκε η πρόταση για τη δημιουργία Συμπολιτείας, στην οποία θα μετέχουν γειτονικοί καποδιστριακοί δήμοι.

Κοινή βράβευση λοιπόν για το Αγρίνιο & τη Λάρισα. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι οι δύο αυτές πόλεις μοιάζουν κατά πολύ ως προς την εμφάνιση τους. Ο σχεδιασμός είναι αρκετά καλός, δεν αντιλέγουμε, όμως περιμένουμε να δούμε ο τελευταίος να υλοποιείται στο ακέραιο του.

Άλλωστε το πιο σημαντικό βραβείο στη πόλη του Αγρινίου μπορούν να το δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες του, όταν η ίδια η πόλη τους παρακινεί να την κρίνουν ανθρώπινη και αισθητικά όμορφη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.