Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Βρέθηκε κλεμμένος πίνακας αξίας με θέμα «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Kάπρου».

Βρέθηκε κλεμμένος πίνακας αξίας με θέμα «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Kάπρου».

55χρονος, πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος με αντίκες στην Αθήνα, και μια 40χρονη γυναίκα, είναι τα δύο άτομα που είχαν στην κατοχή τους τον πίνακα του Ρούμπενς, με τίτλο «Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου». Ο πίνακας (28 επί 52 εκατοστά) βρέθηκε στο ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, και το οποίο ακινητοποιήθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, το ζευγάρι δεν έχει σχέση με την κλοπή του πίνακα, που έγινε το 2001 από το Βασιλικό Μουσείο Βρυξελλών του Βελγίου. Ερευνάται, δε, πως περιήλθε στην κατοχή τους το ανεκτίμητης αξίας έργο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, «παγίδευσαν» το ζευγάρι, εμφανιζόμενοι ως αγοραστές, και είχαν διαπραγματευτεί την αγορά του πίνακα έναντι περίπου 6.000.000 ευρώ. Αφού έγιναν αλλεπάλληλες επαφές, κλείστηκε ραντεβού, στο οποίο οι συλληφθέντες πήγαν με τον πίνακα, για την ολοκλήρωση της πώλησης.

Από τις ίδιες πηγές διευκρινίστηκε ότι οι έξι Έλληνες που συνελήφθησαν την Πέμπτη για κατοχή άλλων αρχαίων αντικειμένων δεν έχουν σχέση με την υπόθεση του πίνακα, αλλά και αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή τους θεωρούνται μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Να λοιπόν που η μυθολογία της περιοχής μας ενέπνευσε τον μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο Ρουμπενς 400 χρόνια προιν περίπου, ( 1611), ο οποίος δημιούργησε το σπάνιο αυτό πίνακα, που έπεσε θύμα κλοπής.

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Καλυδώνιος Κάπρος είναι γνωστό ένα φοβερό στο μέγεθος και στη δύναμη αγριογούρουνο, το οποίο έστειλε η θεά Άρτεμις για να τιμωρήσει τον βασιλιά της πόλεως Καλυδώνας στην Αιτωλία. Σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς της Καλυδώνας Οινέας προσέφερε τους πρώτους ετήσιους καρπούς της χώρας προς όλους τους θεούς εκτός από την Άρτεμη. Η θεά τότε από την οργή της έστειλε τον Κάπρο, που σκότωνε τους γεωργούς όταν πήγαιναν να σπείρουν και προκαλούσε καταστροφές γενικώς στα υπάρχοντα των χωρικών. Τότε ο Μελέαγρος, γιος του Οινέα και της Αλθέας, για να απαλλάξει τη χώρα από το θηρίο, κάλεσε τους περισσότερους από τους ήρωες της Ελλάδας και τους υποσχέθηκε ότι όποιος κατόρθωνε να το σκοτώσει θα έπαιρνε ως έπαθλο το τομάρι και το κεφάλι του θηρίου.
Ακολούθησε το περίφημο «κυνήγι του Καλυδωνίου Κάπρου», στο οποίο πήραν μέρος οι πιο ονομαστοί μυθικοί ήρωες της εποχής (ο Βακχυλίδης στα «Επινίκια» τους αποκαλεί «αρίστους των Ελλήνων»).

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.