Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Βρέθηκε σημαντική επιγραφή στην είσοδο της αρχαίας Ακρόπολης στην Παλαιομάνινα

Βρέθηκε σημαντική επιγραφή στην είσοδο της αρχαίας Ακρόπολης στην Παλαιομάνινα

epi-epigrafi-arxaia-palaiomanina1Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή αρχαιολογίας κ Β Λαμπρινουδάκη στην μοναδική είσοδο από την
αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας στην ακρόπολη αποκαλύφθηκε ΕΠΙΓΡΑΦΗ που αναγράφει το όνομα του ύψιστου αρχαίου θεού Δία.  Από τη μορφή των γραμμάτων χρονολογείται τον 4ο περίπου αιώνα πΧ. Ο Ζευς ως προστάτης πυλών, σύμφωνα με τον καθηγητή,  μαρτυρείται σε πολλές πόλεις όπως στη Θήβα (Ύψισται Πύλαι) και στην Αθήνα (Βωμός Ερκείου Διός). Η σημασία της λατρείας του Διός στην περιοχή ενισχύεται και από το γεγονός της απεικονισης του θεού σε νομίσματα της όμορης πόλης των Οινιαδών.
Σημειώνεται ότι αυτή μικρή είσοδος (πυλίδα) είναι πολύ σημαντική γιατί προσέφερε καταφύγιο ανθρώπων και ζώων από την πιο χαλαρά οχυρωμένη χώρα της αρχαίας πόλης (που βρισκόταν μάλλον στο υψίπεδο που βρίσκεται το σημερινό χωριό)  στην καλά οχυρωμένη ακρόπολη. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τον Πολύβιο όταν οι Μακεδονικός στρατός υπό τον Φίλιππο Ε΄ πυρπόλησε  εύκολα την κάτω πόλη της Μητρόπολης (219-217 π.Χ.)  δεν μπόρεσε να κυριεύσει την πολύ καλάοχυρωμένη ακρόπολή της.

epi-epigrafi-arxaia-palaiomanina2

paleomanina.blogspot.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.