Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

Θάνος Μωραΐτης: “Στηρίζουμε τους τολμηρούς”

«Στηρίζουμε τους τολμηρούς»

«Αντί να επιδοτούμε τις νοοτροπίες του χθες, ας επενδύσουμε στις ιδέες του αύριο» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης,  στην εκδήλωση «Η Ελλάδα καινοτομεί»

 

«Απευθυνόμαστε σε αυτούς που δεν συμβιβάζονται με την μεμψιμοιρία και το κλίμα εθνικής κατάθλιψης, σε αυτούς που πιστεύουν ότι το κλειδί της ανάκαμψης της οικονομίας μας βρίσκεται στη επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας, στην καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής των βραβείων του διαγωνισμού «Η Ελλάδα καινοτομεί», που οργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG, την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011.

Ο υφυπουργός, αφού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, μίλησε για μια «αξιέπαινη πρωτοβουλία των διοργανωτών» που η επιτυχία της στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα για την κατεύθυνση της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα επισήμανε ότι ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης, είναι να γίνει μια μεγάλη στροφή: «Αντί να επιδοτούμε τις νοοτροπίες του χθες, ας επενδύσουμε στις ιδέες του αύριο. Στις γνώσεις, στη φαντασία και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων». Όπως τόνισε ο κ. Μωραΐτης, ειδικά τους τελευταίους μήνες και το θεσμικό πλαίσιο έχει βελτιωθεί και χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν δημιουργηθεί, ώστε να έχει αποτελέσματα μια προσπάθεια, που χρειάζεται τη στήριξη όλων και κυρίως των ίδιων των νέων ανθρώπων, ώστε να βγουν μπροστά, να τολμήσουν και να επιχειρήσουν.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, μέσα από το ειδικό καθεστώς για την Επιχειρηματικότητα των Νέων του Επενδυτικού Νόμου, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σύντομα τίθενται σε κίνηση τα κεφάλαια υψηλού ρίσκου για τη χρηματοδότηση του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Θάνος Μωραΐτης τόνισε πως για να αναπτυχθούν οι νέες ιδέες, υπάρχουν δυο σημαντικές προϋποθέσεις: «Από τη μία το κράτος να κάνει τη ζωή στους νέους επιχειρηματίες πιο εύκολη», και δεύτερον «να περάσουμε πλέον στη νοοτροπία ότι μπορεί ο καθένας από εμάς να τα καταφέρει». «Το κυριότερο όμως είναι να ανακαλύψουμε δίπλα μας τους ήρωες της διπλανής πόρτας. Ανθρώπους που τα κατάφεραν, που πίστεψαν, κυνήγησαν την ιδέα τους και έκαναν το «ναι γίνεται» τρόπο ζωής, παρά τα εμπόδια που όλοι μας, με πρώτο το κράτος, ορθώνονται μπροστά τους.», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Μωραϊτη:

«Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού για την τιμητική αυτή πρόκληση.

Ο Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να είναι απόψε εδώ – αν και το επιθυμούσε πολύ μιας και γνωρίζετε καλά ότι ο ίδιος είναι ένας θερμός διαχρονικός υποστηρικτής των νέων ιδεών, της έρευνας και της καινοτομίας.

Και είναι όντως σήμερα μια σημαντική βραδιά για την κορύφωση μιας ιδιαίτερα αξιέπαινης πρωτοβουλίας του ΣΕΒ και του Ομίλου EUROBANK.Του Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας.

Μιας πρωτοβουλίας της οποίας η μεγάλη απήχηση και οι μαζικές συμμετοχές στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα για την κατεύθυνση της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια. Ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία της νέας αναπτυξιακής ταυτότητας που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι,

όταν ασκείς πολιτική οφείλεις να κάνεις μια επιλογή. Να επιλέξεις σε ποιους απευθύνεσαι και ποιοι είναι οι συνομιλητές σου. Εμείς την επιλογή αυτή την κάναμε. Πήραμε την απόφαση να απευθυνόμαστε σε όσους μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν συμβιβάζονται με τη μεμψιμοιρία και το κλίμα της εθνικής κατάθλιψης. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι το κλειδί της ανάκαμψης της οικονομίας μας βρίσκεται στη επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας. Στην καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους αυτούς. Και αυτός είναι ο δικός μας δρόμος.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Η αναστήλωση της οικονομίας.

Αλλά όχι πάνω στα χιλιοχρησιμοποιημένα συντρίμμια του παρελθόντος, αλλά πάνω σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Και μπροστάρηδες σε αυτό το δρόμο, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι οι νέοι της πατρίδας. Γιατί ήρθε η ώρα να κάνουμε τη μεγάλη στροφή. Αντί να επιδοτούμε τις νοοτροπίες του χθες, ας επενδύσουμε στις ιδέες του αύριο. Στις γνώσεις, στη φαντασία και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων.

Είναι οι νέοι που σήμερα αισθάνονται οργή και αγανάκτηση. Που φοβούνται ότι η δική τους γενιά θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Οι νέοι που δεν διστάζουν να αναζητήσουν στο εξωτερικό την ευκαιρία για ν’ ανοίξουν τα φτερά τους, να δημιουργήσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Επιχειρούμε εδώ και λίγους μήνες να αποδείξουμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Και να δώσουμε ειλικρινή και ουσιαστικά κίνητρα σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν πραγματικά σελίδα στην καριέρα τους και τη ζωή τους. Τα εργαλεία υπάρχουν. Και το θεσμικό πλαίσιο έχουμε βελτιώσει. Και χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε φτιάξει. Έχουμε ακόμα όμως ένα μακρύ δρόμο. Είμαστε ακόμα στην αφετηρία μιας προσπάθειας η οποία για να στεριώσει χρειάζεται τη βοήθεια όλων.

Και προπάντων των ίδιων των νέων ανθρώπων που ΜΠΟΡΟΥΝ να βγουν μπροστά και να επιχειρήσουν. Να τολμήσουν. Να ξεβολευτούν από το πατρικό σπίτι. Να μη ζουν με δανεικά. Να φτιάξουν κάτι δικό τους.

Και εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους τολμηρούς.

Την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε ο Επενδυτικός Νόμος για νέους που καλύπτει λειτουργικό κόστος και δαπάνες με προϋπολογισμό 150 εκ. Ευρώ.

Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για νέους καινοτόμους επιχειρηματίες που χρηματοδοτεί το μισό της επένδυσης. Το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» απευθύνεται σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε μία καινοτόμα ιδέα. Είτε πρόκειται για το χώρο των νέων τεχνολογιών είτε για την μεταποίηση και τον αγροτικό τομέα. Από τις 15 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα θέσουμε σε κίνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τα λεγόμενα κεφάλαια υψηλού ρίσκου για τη χρηματοδότηση του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Έναν τομέα με εξαιρετικές προοπτικές για τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον τομέα αυτό με περίπου 100.000 εργαζόμενους.

Και εδώ ας στείλουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι πρέπει να σταματήσουμε να απαξιώνουμε τους ανθρώπους μας. Η δύναμη του τόπου μας είναι οι άνθρωποί του! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας στο χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής είναι μέσα στα 20 πιο ταλαντούχα του κόσμου.

Εμείς για όλα αυτά τα προγράμματα έχουμε δημιουργήσει μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, το Start Up Greece για να παρέχουμε στους νέους υπεύθυνη πληροφόρηση, ενημέρωση, παραδείγματα, δικτύωση, συνεργασίες. Ήδη πάνω από 2000 νέοι επιχειρηματίες και πολίτες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία. Και θέλω να ευχαριστήσω το ΣΕΒ και τη Eurobank που ενέταξαν το Διαγωνισμό Καινοτομίας στο δίκτυο του StartupGreece.

Κυρίες και κύριοι,

η ποιότητα των νέων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό έρχεται να επιβεβαιώσει με το πιο εμφατικό τρόπο ότι η Ελλάδα δεν είναι ξεκομμένη από την καινοτομία. Αντίθετα η καινοτομία είναι μέρος της ζωής μας, της παράδοσής μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να δώσουμε στις ιδέες χώρο να αναπτυχθούν, να περάσουν στην επιχειρηματικότητα, στην αγορά, στην εργασία.

Με δυο σημαντικές προϋποθέσεις…

Από τη μία το κράτος να κάνει τη ζωή στους νέους επιχειρηματίες πιο εύκολη, απλοποιώντας τις διαδικασίες, να πληροφορεί υπεύθυνα και να εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού. Δεύτερο και κυριότερο, να περάσουμε από τη νοοτροπία του φόβου, του βολέματος και της ατολμίας στη νοοτροπία ότι μπορεί ο καθένας από εμάς να τα καταφέρει. Το κυριότερο όμως είναι να ανακαλύψουμε δίπλα μας τους ήρωες της διπλανής πόρτας. Ανθρώπους που τα κατάφεραν, που πίστεψαν, κυνήγησαν την ιδέα τους και έκαναν το «ναι γίνεται» τρόπο ζωής, παρά τα εμπόδια που όλοι μας, με πρώτο το κράτος, ορθώνονται μπροστά τους.

Θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ το ΣΕΒ και τη Eurobank για την εξαίρετη πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.